Κυριακή, 03 Απριλίου 2016 17:41

Ο Νίκος Μπογιόπουλος στην "Ανάκριση" της Θεατρικής Διαδρομής

Κώστας Χαλκιάς, Νίκος Μπογιόπουλος, Μαρία Τούμπουρου, Αντώνης Κατσάς και πίσω οι συντελεστές της "Ανάκρισης" Κώστας Χαλκιάς, Νίκος Μπογιόπουλος, Μαρία Τούμπουρου, Αντώνης Κατσάς και πίσω οι συντελεστές της "Ανάκρισης"

Της Μαρίας Νίκα
“Στο εδώλιο ενάντια στο ναζισμό δεν κάθισαν ποτέ οι εταιρείες οι οποίες βρίσκονταν πίσω, δίπλα και κυρίως πάνω από τους Χίτλερ. Μία από αυτές τις εταιρείες ήταν η Siemens. Αυτή η Siemens, η σημερινή, με την οποία το ελληνικό κράτος έχει προχωρήσει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό για τις μίζες, είναι η ίδια εταιρεία η οποία συμμετείχε στους φούρνους του Άουσβιτς. Αυτή τους κατασκεύασε…”.

Μια γεύση από την έκτακτη συμμετοχή του στην «Ανάκριση» της Θεατρικής Διαδρομής, έδωσε το απόγευμα του Σαββάτου στην Καλαμάτα ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος. Λίγο πριν τη χθεσινή παράσταση, στην οποία θα είχε το ρόλο του σχολιαστή στο τέλος, μίλησε στον τοπικό Τύπο για το θέμα που πραγματεύεται το αντιναζιστικό έργο του Πέτερ Βάις.
«Η Siemens στην Ελλάδα» συνέχισε ο κ. Μπογιόπουλος «βρίσκεται πολύ πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο επικεφαλής της Siemens στην Ελλάδα τότε, ήταν κάποιος κύριος που ονομαζόταν Βουλπιώτης. Ο κ. Βουλπιώτης ήταν σε μυστική σύσκεψη υπό τον κατοχικό πρωθυπουργό Ράλλη το 1943, που πρότεινε και στη συνέχεια χρηματοδότησε τα Τάγματα Ασφαλείας. Αυτό νομίζω τα λέει όλα για τη σύνδεση του φασισμού αλλά και των απογόνων του φασισμού με την πραγματική έννοια του πατριωτισμού. Δεν είχαν ποτέ καμία τέτοια σχέση».
Η δική του εμφάνιση στην παράσταση, όπως και πριν από τρία χρόνια στο ίδιο έργο με τον θίασο του Κώστα Καζάκου και σκηνοθέτη τον Σταύρο Τσακίρη, έγινε, όπως είπε, προκειμένου να δοθούν ορισμένα στοιχεία για τις ρίζες που γεννούν το φασισμό. «Γιατί είναι πολύ επιδερμική, πολύ αφελής και πολύ αθωωτική η εκδοχή ότι αυτά που έκαναν οι φασίστες, οι ναζί, ο Χίλτερ το 1940, ήταν το αποτέλεσμα κάποιων τρελών. Τρελοί δεν ήταν, τρελά και παρανοϊκά ήταν αυτά που έκαναν. Όμως αυτού του είδους η τρέλα, αυτού του είδους η απανθρωπιά στηρίζεται, εκδηλώνεται ως αποτέλεσμα της έκφρασης συμφερόντων, και πρέπει να δούμε ποια είναι τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτή την τρέλα. Τα ίδια συμφέροντα που οδήγησαν πριν από 80 χρόνια σε 50 εκατομμύρια νεκρούς, είναι αυτά τα οποία βρυκολακιάζουν και πάλι το τέρας».
Αναφερόμενος στην «Ανάκριση» ο Νίκος Μπογιόπουλος μίλησε για ένα έργο εξαιρετικά επίκαιρο, γιατί ο φασισμός «για μία ακόμη φορά έχει ήδη επωαστεί και ήδη κυκλοφορεί στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και στη δικιά μας». Ενώ πρόσθεσε: «Ο Βάις κατέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο, στο πλαίσιο αυτού που λέμε θέατρο ντοκουμέντο, το χαρακτήρα του φασισμού. Το μήνυμα το οποίο έρχεται από εκείνες τις εποχές και νομίζω θα πρέπει να ανανεωθεί σήμερα είναι η ιστορική εμπειρία και η ιστορική γνώση. Η ιστορική εμπειρία είναι ότι το 1945 ο φασισμός νικήθηκε, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό. Δυστυχώς η ιστορία απέδειξε ότι ο φασισμός δεν είναι αρκετό να νικηθεί, πρέπει να ξεριζωθεί».
Τον Νίκο Μπογιόπουλο παρουσίασε ο επίτιμος πρόεδρος της Θεατρικής Διαδρομής Αντώνης Κατσάς, ο οποίος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την ανταπόκριση και τα θετικά σχόλια του κοινού μετά την προχθεσινή πρεμιέρα της «Ανάκρισης», ενώ ο Νίκος Μπογιόπουλος παρατήρησε ότι δεν θα μπορούσε να αρνηθεί την πρόσκληση να έρθει στην Καλαμάτα, γνωρίζοντας την αξιόλογη δουλειά της Θεατρικής Διαδρομής, την ποιότητα του σκηνοθέτη της, Κώστα Χαλκιά, αλλά και με δεδομένη τη σχέση του με τον Αντώνη Κατσά.

*Η "Ανάκριση" θα παίζεται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας έως τις 24 Απριλίου