Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016 13:36

Το Λονδίνο αποθεώνει τον Δημήτρη Πλατανιά!

Ο Δημήτρης Πλατανιάς στον "Nabucco". Φωτο: Το Βήμα Ο Δημήτρης Πλατανιάς στον "Nabucco". Φωτο: Το Βήμα

"ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΒΕΡΝΤΙΑΝΟΣ ΒΑΡΥΤΟΝΟΣ" 
Από κοινό και κριτικούς αποθεώθηκε το καλοκαίρι στο Λονδίνο ο Καλαματιανός βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, με την όπερα «Nabucco» του Βέρντι, όπως σημειώνει σε άρθρο της στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» (26/9/2016) η Έλενα Ματθαιοπούλου...

Στο σχετικό κείμενο με τίτλο «Θρίαμβοι στο Λονδίνο», γίνεται λόγος για τρεις ταλαντούχους Έλληνες καλλιτέχνες που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία στην Αγγλία, ανάμεσά τους ο Δημήτρης Πλατανιάς. Από την άλλη σχολιάζεται αρνητικά η «παντελής απουσία και αδιαφορία της Ελληνικής Πρεσβείας, που δεν έστειλε κανέναν να παρευρεθεί στις παραστάσεις…».

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται, μεταξύ άλλων:

«Θρίαμβο γνώρισαν το εφετινό καλοκαίρι στο Λονδίνο διαπρεπείς έλληνες καλλιτέχνες. Όλοι μιλούν για την επιτυχία του διεθνούς φήμης βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά στον επώνυμο ρόλο της όπερας “Nabucco” του Βέρντι στη Βασιλική Όπερα του Κόβεντ Γκάρντεν, του διαρκώς ανερχόμενου σκηνογράφου και ενδυματολόγου Τάκη Χατούπη (Takis) στην οπερέτα «Die Fledermaus» («Η Νυχτερίδα») του Γιόχαν Στράους στη Holland Park Opera, το ετήσιο οπερατικό φεστιβάλ σε ένα από τα ωραία πάρκα του Λονδίνου (με στέγαστρο, φυσικά!), και της σκηνοθέτριας Ροδούλας Γαϊτάνου στην όπερα του Τσαϊκόφσκι «Pique Dame» («Ντάμα Πίκα»), επίσης στη Holland Park Opera.

Ήδη το περυσινό φθινόπωρο είχαμε διπλό θρίαμβο δύο ελλήνων βαρυτόνων, του Δημήτρη Πλατανιά και του Δημήτρη Σούρμπη, την ίδια βραδιά, στις όπερες «Cavalleria Rusticana» και «I Pagliacci» στο Κόβεντ Γκάρντεν σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, πρωτότυπες και αισθητικά ατμοσφαιρικές παραγωγές του ταλαντούχου νέου ιταλού σκηνοθέτη Νταμιάνο Μικιελέτο (με βοηθό σκηνοθέτρια τη Ροδούλα Γαϊτάνου, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τις αναβιώσεις της παραγωγής στο Σίντνεϊ και στις Βρυξέλλες) και του Τάκη Χατούπη στο μιούζικαλ «In the Ηeights» του Λιν Μάνουελ Μιράντα στο King’s Cross Theatre που συνεχίζει να παίζει σε κατάμεστο θέατρο για δεύτερη σεζόν. Και οι δύο παραγωγές κέρδισαν βραβεία Olivier.

Κοινός παρανομαστής που συνδέει όλες αυτές τις λαμπερές επιτυχίες; Η παντελής απουσία και αδιαφορία της Ελληνικής Πρεσβείας, που όχι μόνο δεν έστειλε κανέναν να παρευρεθεί στις παραστάσεις για να τους συγχαρεί αλλά ούτε οργάνωσε κάποια δεξίωση ή έστω μια συνέντευξη Τύπου με επιλεγμένους δημοσιογράφους προς τιμήν τους. Απίστευτο κι όμως αληθινό.

Και ο Θεός ξέρει αν το αξίζουν… Ο Δημήτρης Πλατανιάς, τακτικός επισκέπτης στο Κόβεντ Γκάρντεν σε ετήσια πλέον βάση (μετά τις πετυχημένες εμφανίσεις του ως Πάολο στο «Simon Boccanegra» και τον επώνυμο ρόλο στο «Rigoletto»), άστραψε ακόμη μία φορά στο «Nabucco» με τη λαμπερή, βαρβάτη φωνή του, ιδανική για βερντιανούς ρόλους, στην κατά τ’ άλλα ιδιαίτερα ανιαρή παραγωγή του Ντανιέλε Αμπάτο, γιου του αείμνηστου μαέστρου. «Ο Πλατανιάς απέδειξε ότι είναι γεννημένος βερντιανός βαρύτονος» έγραψε το «Opera Today», «με φωνή που κυμαίνεται από ηρωϊκή σε γλυκιά και απαλή, από στεντόρεια σε ψίθυρο. Η δραματική παρουσία του τού επιτρέπει να ζωντανεύει πειστικά τον βασιλιά σαν τρελαμένο τύραννο και συγχρόνως τρυφερό πατέρα. Η αστραφτερή φωνή του είναι λεία σε όλη της την γκάμα και πλούσια σε χρώματα και αποχρώσεις. Η φωνητική δεξιοτεχνία του εκπέμπει σιγουριά και συνέπεια και, σε συνδυασμό με τη βαθιά μουσικότητα που τον χαρακτηρίζει, του εξασφαλίζει δραματική ελευθερία και του επιτρέπει να δεσπόζει στη σκηνή»…».

Για τη μεταφορά: Μ.Ν.