Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016 19:06

Η Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη “Αγγέλα Παπάζογλου” στην Καλαμάτα

Άγγελος Μπούρας, Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη, Γιώργος Αδαμόπουλος, Λέττα πετρουλάκη Άγγελος Μπούρας, Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη, Γιώργος Αδαμόπουλος, Λέττα πετρουλάκη

Της Μαρίας Νίκα 
Το ογκώδες βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Τα χαΐρια μας εδώ: Ονείρατα της άκαυτης και της καμμένης Σμύρνης» έχει 656 σελίδες. Ο θεατρικός μονόλογος που θα παρουσιάζει η Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη από τη Δευτέρα στο καφενείο «Ελλάς», στην Καλαμάτα, περιλαμβάνει μια επιλογή κειμένων από αυτό το συγκλονιστικό αφήγημα. Μνήμες - μαρτυρίες της μάνας του συγγραφέα, Αγγέλας Παπάζογλου, από τη ζωή της στη Σμύρνη, την απελευθέρωση και την καταστροφή της πόλης, τον ξεριζωμό, την εγκατάσταση στην Ελλάδα, τις δραματικές συνθήκες της εποχής...

Η παράσταση «Τα χαΐρια μας εδώ» ανεβαίνει με την υποστήριξη της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας, «γιατί στον πολιτισμό πρέπει να συνεργαζόμαστε», όπως σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για το έργο η πρόεδρός της Λέττα Πετρουλάκη.

Η πρόταση στη Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη για το ανέβασμα του έργου έγινε από τον μουσικό Γιώργο Αδαμόπουλο, με τον οποίο έκαναν μαζί και την επιλογή των κειμένων. Όταν η ίδια διάβασε το βιβλίο, συγκινήθηκε βαθιά από τον απλό, λαϊκό και αυθεντικό τρόπο που η Αγγέλα διηγείται όλα όσα έζησε. Ακολούθησε η συνάντηση με τον Γιώργη Παπάζογλου, 90 ετών σήμερα, που τους εμπιστεύτηκε το έργο του.

Η διαδικασία της επιλογής των κειμένων κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο, ενώ τη σκηνοθεσία, τα κοστούμια και τους φωτισμούς ανέλαβε ο Άγγελος Μπούρας.

Στο γιατί επιλέχθηκε το καφενείο ως χώρος, αναφέρθηκε ο σκηνοθέτης της παράστασης, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο έργο από μόνο του σε οδηγεί σε έναν χώρο μη θεατρικό, «ξεφεύγει από τους τέσσερις τοίχους». Χαρακτήρισε δε το έργο «γιορτή μνήμης», «γιορτή των ανθρώπων που έρχονται να επικοινωνήσουν και θυμηθούν».

Ο Γιώργος Αδαμόπουλος, οποίος επιμελείται και τη μουσική, έκανε λόγο για σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια που ακούγονται στην παράσταση, αλλά και συνθέσεις του Βαγγέλη Παπάζογλου, άντρα της Αγγέλας.

«Γύρισα πριν από 3,5 χρόνια στην Καλαμάτα με σκοπό να κάνω θέατρο» είπε η ηθοποιός Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη, η οποία θέλησε να ανεβάσει το έργο του Γιώργη Παπάζογλου επειδή θεωρεί ότι τα κείμενά του έχουν μεγάλη σχέση με το σήμερα. Και περισσότερο γιατί ήθελε να δείξει, στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης, πως εκείνοι οι άνθρωποι τότε, παρά τις απίστευτες δυσκολίες που πέρασαν, με τον τρόπο τους, την παιδεία, τον πολιτισμό τους κατάφερναν να κάνουν τον πόνο και την πίκρα τους κουράγιο, χαμόγελο και αισιοδοξία.

Η παράσταση θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο καφενείο «Ελλάς», Ακρίτα 127, όπου οι θεατές μπορούν να παραγγείλουν και το ποτό τους πριν από την έναρξη του έργου.

Πληροφορίες: Τηλ. 27210 92682

Ώρα: 9.00 μ.μ.

Εισιτήρια: 10 ευρώ και 8 ευρώ ανέργων - φοιτητικό

Προπώληση: Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (πρωί - απόγευμα) και Καφενείο Ελλάς (τις ημέρες των παραστάσεων 12.00 - 2.00 μ.μ.)

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, καλό είναι οι θεατές να κλείνουν από πριν τα εισιτήριά τους.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τις πρόβες του έργου