Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012 02:18

Αρχαία ελληνική μουσική από τον εκπληκτικό Νίκο Ξανθούλη

Αρχαία ελληνική μουσική από τον εκπληκτικό Νίκο Ξανθούλη

ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ
Οι μουσικοί ήχοι που χιλιάδες χρόνια πριν ακούγονταν στο θέατρο, το στάδιο και τους άλλους χώρους της Αρχαίας Μεσσήνης, ακούστηκαν και πάλι, χάρη στον Νίκο Ξανθούλη, τον Γιώργο Μουνδρoυλέα και τη Βάια Κουφού, που ερμήνευσαν αρχαίους πρωτότυπους ύμνους με αρχαία όργανα, στο πλαίσιο της έναρξης του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, που πραγματοποιείται από το Δήμο Μεσσήνης.

Ήταν μια εκπληκτική, έστω σύντομη, συναυλία, γιατί εκτός από την αρχαία μουσική και τους αρχαίους ύμνους που ο κόσμος είχε τη μοναδική ευκαιρία να ακούσει, παρακολούθησε με ενδιαφέρον τον Νίκο Ξανθούλη να κάνει σχόλια για τη μουσική, την τέχνη και την εκπαίδευση στην αρχαιότητα.
Ο Νίκος Ξανθούλης είναι από τους πιο σημαντικούς ερευνητές της αρχαίας ελληνικής μουσικής στη χώρα και μαζί με τον Γιώργο Μουνδρουλέα και τη Βάια Κουφού έχουν δημιουργήσει την ομάδα «Χρυσέα Φόρμιγξ». Εξήγησε πως έχουν διασωθεί οι «παρτιτούρες» των αρχαίων ύμνων και αρχαίων μουσικών έργων, τη σημασία που είχε η μουσική, το ρόλο του μουσικού, τη διάδοση της αρχαίας ελληνικής μουσικής σε όλο το γνωστό τότε κόσμο κ.λπ.
Σημειώνεται ότι και η τελετή λήξης του Φεστιβάλ, που θα γίνει την Πέμπτη το βράδυ, θα περιλαμβάνει μουσική και ειδικότερα θα παρουσιαστούν τραγούδια και ποιήματα στη διάλεκτο Griko από τον Franco Teodoro Tommasi και την Ofelia Elia.
Όλες οι παραστάσεις και οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ γίνονται στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Στ.Μ.