Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017 11:16

Άνθρωποι σε αδιέξοδο και η φωνή... του Αλέξη Τσίπρα

Άνθρωποι σε αδιέξοδο και η φωνή... του Αλέξη Τσίπρα

Της Μαρίας Νίκα 

Κυριακή απόγευμα, Κεντρική Σκηνή ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Έργο: “Ο ήχος του όπλου”. Συγγραφέας: Λούλα Αναγνωστάκη…

Η ιστορία αρχίζει όταν μια μητέρα επισκέπτεται τον φοιτητή γιο της στην Αθήνα, παραμονές εθνικών εκλογών του 1985.

Τα πρόσωπα του έργου πέντε.

Κάτια: Μια καταπιεσμένη γυναίκα με ευαίσθητη ψυχοσύνθεση, που θυσίασε τα όνειρά της για την οικογένεια, τον άντρα και τα δυο παιδιά της. Συναντά το γιο της στο φοιτητικό του διαμέρισμα ένα χρόνο αφότου εκείνος έχει φύγει για σπουδές.  

Μιχάλης: Ο γιος. Έχει παρατήσει τη σχολή του, συζεί κρυφά από τους γονείς του με ένα κορίτσι και αναζητά την ελευθερία του. Θέλει να πάει στην Αμερική.

Φανή: Το κορίτσι του Μιχάλη. Εργαζόμενη κοπέλα, ανεξάρτητη, είναι έγκυος από τον Μιχάλη και αποφασίζει να κρατήσει το παιδί παρότι εκείνος ετοιμάζεται να φύγει.

Γιαννούκος: Ο 16χρονος αδελφός της Φανής, φίλος του Μιχάλη. Οργισμένος νέος, ανασφαλής και αφελής, δηλώνει αναρχικός, και μια μέρα βρίσκεται μπλεγμένος μ’ ένα όπλο στο χέρι.

Μαρίκα: Φίλη της Κάτιας. Απελευθερωμένη γυναίκα, προσπαθεί να περνάει καλά και να επιβιώνει όπως μπορεί.

Άνθρωποι καθημερινοί με τα αδιέξοδά τους, εγκλωβισμένοι σε «πρέπει» και κοινωνικές συμβάσεις, όνειρα που έσβησαν, αποφάσεις που δεν πάρθηκαν, νέοι που «πνίγονται» και θέλουν να κάνουν την επανάστασή τους. Κι απ’ το δρόμο να «εισβάλουν» κάθε τόσο στον μικρόκοσμό τους τα τραγούδια του Μίκη και το πλήθος που φωνάζει συνθήματα ελπίζοντας στην «αλλαγή». Και κάπου ανάμεσα, η γεμάτη σιγουριά φωνή του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: «Η Ευρώπη αλλάζει, η ελπίδα έρχεται!». Παραμονές εκλογών 1985 - παραμονές εκλογών 2015. Τριάντα χρόνια μετά οι προσδοκίες για «αλλαγή» επανέρχονται...

Όλα συμβαίνουν σ’ ένα εναλλακτικό σκηνικό με μουσική κατά βάση στο ίδιο ύφος - η μουσική και τα τραγούδια είναι παντού στο έργο από alternative και “Τρύπες” ή το “Perfect day” του Λου Ριντ μέχρι το ζεϊμπέκικο “Τι έκανα για πάρτη μου” αλλά και το ιταλικό αντιστασιακό “Bella Ciao”. Δύσκολες καταστάσεις, πιεσμένες ανθρώπινες σχέσεις, κι ένα τέλος αναπάντεχο με ένα όπλο που σκοτώνει χωρίς καν να εκπυρσοκροτήσει.

Καλογραμμένο, γρήγορο, δυνατό κείμενο από τη Λούλα Αναγνωστάκη, ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία από τον Πέτρο Νάκο, αξιόλογες ερμηνείες από τους πέντε ηθοποιούς της παράστασης, ιδίως από τη Μίνα Χειμώνα στο ρόλο της Κάτιας. Παίζουν επίσης: Λιάνα Παρούση (Μαρίκα), Έφη Κιούκη (Φανή), Πάνος Νάτσης (Μιχάλης), Τάσος Περάκης (Γιαννούκος).

Αν η αίθουσα δεν ήταν και τόσο παγωμένη ώστε να μην παρακολουθούμε την παράσταση κουκουλωμένοι με παλτό και κασκόλ, θα ήταν ακόμη καλύτερα…

Ο «Ήχος του όπλου» θα παίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9.15 και Κυριακή στις 6.15 στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας (Δημοσθένους 2) για δύο ακόμη εβδομάδες.

Πρόκειται για μια συνεργασία του θεατρικού οργανισμού Altera Pars (Κεραμεικός) και του ΔΗΠΕΘΕΚ, καθώς το έργο παρουσιάστηκε στην Αθήνα και τώρα έχει μεταφερθεί στην Καλαμάτα για συγκεκριμένο αριθμό παραστάσεων.

Εισιτήρια: 10 και 8 ευρώ

Τηλέφωνα για πληροφορίες - κρατήσεις: 27210 82616 και 698 3581023

Ακολουθεί βίντεο

Πολυμέσα