Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 09:32

Στη Μεσσήνη για την έκθεση “Ίχνη Μεσογείου” ο Ιταλός πρέσβης

Ο Ιταλός πρέσβης Λουίτζι Μάρας πλαισιωμένος από Ιταλίδες κυρίες οι οποίες ζουν στη Μεσσηνία. Αριστερά η Μαργαρίτα Μποβιτσέλι Ο Ιταλός πρέσβης Λουίτζι Μάρας πλαισιωμένος από Ιταλίδες κυρίες οι οποίες ζουν στη Μεσσηνία. Αριστερά η Μαργαρίτα Μποβιτσέλι

 

Της Μαρίας Νίκα 
Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερη περιγραφή της έκθεσης που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα στο Φιλοσοφικό Κέντρο της Μεσσήνης, από αυτήν της Μαργαρίτας Μποβιτσέλι. Τα λόγια της κάνουν τον επισκέπτη να δει στις μικρές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Ίνο Λουτσία πολλά περισσότερα από αυτό που δείχνει η εικόνα...

Η επίτιμη πρόξενος της Ιταλίας στη Νότια Ελλάδα, η οποία ζει χρόνια στη Μεσσήνη και είχε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας, μίλησε για όγκους και γραμμές «πνιγμένες» σε ένα φως που θυμίζει σκηνικό του Αγγελόπουλου.

Λεπτομέρειες σπιτιών από τις Κυκλάδες, άνθρωποι απλοί, κουρασμένοι από τη χειρονακτική εργασία και το δούλεμα της γης, αλλά γαλήνιοι. Εικόνες λιτές από τα μικρά νησιά του Αιγαίου, τη Σαρδηνία, τη Ματέρα της Ιταλίας, τις Κανάριες Νήσους της Ισπανίας, ακόμη και την Καππαδοκία.

Για μια φωτογραφική αναζήτηση του ουσιώδους κόντρα στο περιττό, «μια επείγουσα ανάγκη να καταλάβουμε τις κοινές ρίζες και τα κοινά χαρακτηριστικά όλων των λαών της δικής μας Μεσογείου, παρά τις γλωσσικές, θρησκευτικές ή πολιτικές διαφορές» έκανε λόγο η Μαργαρίτα Μποβιτσέλι. Και βέβαια δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σήμερα:

«Ζούμε χρόνια μεγάλης ταλαιπωρίας. Η θλίψη του να χάσεις τη δουλειά και την αξιοπρέπειά σου, της ανικανότητάς σου να ονειρευτείς το μέλλον, του να βλέπεις τη Μεσόγειό μας να "οργώνεται" από εκατοντάδες φουσκωτά γεμάτα ταλαιπωρημένους ανθρώπους, ο πόνος του να βλέπεις πτώματα, γυναίκες, νέους, παιδιά, ξεβρασμένα στις παραλίες της Σικελίας, της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Λιβύης. Από έναν τόσο μεγάλο πόνο δε βγαίνουμε ποτέ ίδιοι. Όταν όλο αυτό θα έχει τελειώσει, θα είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικό τρόπο σκέψης, με διαφορετικό τρόπο να οραματιστούμε το μέλλον, του να επινοήσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους. Είμαι σίγουρη ότι θα είμαστε καλύτεροι, αλλά δε μπορώ να φανταστώ πόσο θα διαρκέσει το σκοτάδι, ούτε πόσο ακριβά θα πληρώσουμε αυτή την πορεία…» σημείωσε η Μαργαρίτα Μποβιτσέλι. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «μέσα από τη δουλειά αυτών των καλλιτεχνών βρίσκουμε άλλες οπτικές γωνίες που μας οδηγούν σε διαδικασίες μη βίαιου αγώνα για τη λευτεριά, την ισότητα, την αλληλεγγύη».

Στη μακραίωνη σχέση της Ιταλίας με την Ελλάδα αναφέρθηκε και ο Ιταλός Πρέσβης Λουίτζι Μάρας, ο οποίος βρέθηκε στη Μεσσήνη για τα εγκαίνια της έκθεσης. Μίλησε για φωτογραφίες της Μεσογείου, όπου αποτυπώνονται και στιγμές λύπης και φτώχειας, ενώ αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση είπε ότι η λύση θα έρθει μέσα από τις χώρες μας και όχι απ’ έξω.

Στα εγκαίνια της έκθεσης που ξεκινά το ταξίδι της στην Ελλάδα από την Καλαμάτα και θα συνεχίσει σε Λέρο, Αθήνα και Πάτρα, παρέστησαν η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Μεσσήνης και Ιταλοί που ζουν στη Μεσσηνία.

Η έκθεση «Ίχνη Μεσογείου» στη Μεσσήνη διοργανώθηκε από την ΚΕΑΔΗΜ (Κοινωφελής Επιχείρηση Αλληλεγγύης του Δήμου).

Θα παρουσιάζεται στο Φιλοσοφικό Κέντρο (κοντά στο Δημαρχείο) μέχρι τις 27 Απριλίου.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή, 11:00 - 13:00 και 19:00 - 21:00

*Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση των εγκαινίων