Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 19:04

Αλλαγές στους Δήμους και τις Περιφέρειες με περισσότερη δημοκρατία, συμμετοχή, αυτονομία

Δημήτρης Φαββατάς, Κώστας Γεωργακόπουλος, Νίκος Πατσαρίνος, Παναγιώτης Ξεροβάσιλας, Μανώλης Μάκαρης και Παναγιώτης Αλευράς Δημήτρης Φαββατάς, Κώστας Γεωργακόπουλος, Νίκος Πατσαρίνος, Παναγιώτης Ξεροβάσιλας, Μανώλης Μάκαρης και Παναγιώτης Αλευράς

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΗ 
Προτάσεις στον πρόεδρο της επιτροπής που σχεδιάζει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση, γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, καλούνται να υποβάλουν τη Δευτέρα όχι μόνο οι αυτοδιοικητικοί αλλά όλος ο κόσμος. Αυτό το κάλεσμα απεύθυναν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το μεσημέρι, οι εκπρόσωποι των αυτοδιοικητικών παρατάξεων οι οποίες διοργανώνουν την εκδήλωση παρουσίασης των προτάσεων για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως τόνισαν, το νέο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να απαντάει στα αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία στη διοίκηση των Δήμων και Περιφερειών, για υποστήριξη της συμμετοχής του πολίτη στη διαμόρφωση των αποφάσεων, για ενίσχυση της οικονομικής αυτονομίας των Δήμων και των Περιφερειών…

Η εκδήλωση θα γίνει στις οχτώ το βράδυ της Δευτέρας στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου  της Καλαμάτας, με διοργανωτές την παράταξη «Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου» (εκπροσωπείται από τον Σταμάτη Μπεχράκη), «Αδέσμευτη Κίνηση Μεσσήνης» (πλειοψηφία στο Δ.Σ. Μεσσήνης), «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες» (μείζων μειοψηφία στο Δ.Δ. Καλαμάτας), «Ε.ΣΥ ΠΡΩΤ.Α. Πύλου» (μειοψηφία στο Δ.Σ. Πύλου-Νέστορος), «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία – Πράξη Ανάπτυξης» (ελάσσων μειοψηφία στο Π.Σ. Πελοποννήσου), «Πελοποννησιακή Ένωση» (ελάσσων μειοψηφία στο Π.Σ. Πελοποννήσου), «Πελοπόννησος Οικολογική» (ελάσσων μειοψηφία στο Π.Σ. Πελοποννήσου) και «Πελοπόννησος Πρώτα» (μείζων μειοψηφία στο Π.Σ. Πελοποννήσου).
MAKARHS-ALEVRAS-LYMPEROPOULOU-MPEXRAKHS-20-04-17.jpg
Μανώλης Μάκαρης, Παναγιώτης Αλευράς, Δήμητρα Λυμπεροπούλου, Σταμάτης Μπεχράκης
Όπως σημείωσε κατά την τοποθέτησή του ο Μανώλης Μάκαρης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης είναι επιβεβλημένη διότι το υπάρχον πλαίσιο του «Καλλικράτη» έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ως βασικό πρόβλημα περιέγραψε την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον κάθε δήμαρχο και περιφερειάρχη και τη μεγάλη υποβάθμιση του ρόλου των δημοτικών/περιφερειακών συμβούλων, των δημοτικών/περιφερειακών παρατάξεων, ιδιαίτερα της αντιπολίτευσης, των φορέων και συλλογικοτήτων μιας περιοχής. Επιπλέον υπογράμμισε ότι μέσα από το νέο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να ενισχυθεί η οικονομική αυτονομία των Δήμων και Περιφερειών.
Ο Παναγιώτης Αλευράς, επικεφαλής της «Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας – Πράξη Ανάπτυξης», τόνισε από την πλευρά του ότι ο «Καλλικράτης» ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία όμως έχει και τα αδύνατα σημεία της, τα οποία πρέπει τώρα να αντιμετωπιστούν με την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, η οποία, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, πρέπει να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση που ξεκίνησε με τον «Καλλικράτη» και να συγχρονίσει τα βήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας με τα βήματα των αυτοδιοικητικών οργανισμών στις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ο Παναγιώτης Ξεροβάσιλας, εκπρόσωπος της «Πελοποννησιακής Ένωσης», σημείωσε ότι η παράταξή του συμμετέχει στην εκδήλωση της Δευτέρας διότι αυτή οργανώνεται από τα κάτω, δεν ελέγχεται από κάποιο κόμμα και αφήνει περιθώρια διαλόγου και συνεννόησης. Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα οι αλλαγές που έχουν γίνει στο πλαίσιο της αυτοδιοίκησης δεν αποτελούσαν ουσιαστική μεταρρύθμιση, υπογράμμισε όμως ότι αυτή τη στιγμή η μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης αποτελεί ιστορική ανάγκη επιβίωσης. Βασικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η μεταρρύθμιση, πρόσθεσε, είναι ο εκδημοκρατισμός στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, το εκλογικό σύστημα της αυτοδιοίκησης, η θέση των αιρετών. Πρόσθεσε όμως ότι από μια μεταρρύθμιση δεν μπορούν να λείπουν γενναίες αποφάσεις όσον αφορά τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους αιρετούς, την επιβολή ορίων θητειών, τις διαδικασίες σχετικά με τα χρίσματα και τις κομματικές στηρίξεις παρατάξεων. 
Η Δήμητρα Λυμπεροπούλου, επικεφαλής της «Πελοπόννησος Οικολογική» σημείωσε από την πλευρά της ότι η εκδήλωση της Δευτέρας διοργανώνεται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και δεν έχει σχέση με κόμματα, όπως τόνισε ότι γενικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι πάνω από χρώματα και κόμματα.
Ο Κώστας Γεωργακόπουλος, εκπρόσωπος της «Αδέσμευτης Κίνησης Μεσσήνης» τόνισε ότι η μεταρρύθμιση που σχεδιάζεται θα είναι η τρίτη μέσα σε 15 χρόνια. Όπως παρατήρησε, η μεταρρύθμιση του «Καποδίστρια» προσέφερε πολλά στον τόπο, η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» έχει θέματα που πρέπει να αλλάξουν, ενώ η νέα μεταρρύθμιση πρέπει να οδηγήσει σε ένα πιο δημοκρατικό σύστημα διοίκησης,  όχι τόσο δημαρχοκεντρικό όσο το σημερινό. Επιπλέον ο κ. Γεωργακόπουλος χαρακτήρισε δογματική τη στάση που τηρεί για τη μεταρρύθμιση η Κεντρική  Ένωση Δήμων Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι επικεντρώνεται στο ζήτημα της εισαγωγής της απλής αναλογικής ως του εκλογικού συστήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αγνοεί άλλα σημαντικά ζητήματα που θίγει το νέο πλαίσιο.
Ο Νίκος Πατσαρίνος, επικεφαλής της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα» ανέφερε ότι τους διοργανωτές της εκδήλωσης της Δευτέρας ενώνει η κοινή τους αγωνία και προσδοκία ώστε η αυτοδιοίκηση να γίνει κύτταρο δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών. Τόνισε ότι είναι σημαντικό οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες και οι πολίτες γενικότερα να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που δίνει η κυβέρνηση αφενός για την ενημέρωση σχετικά με την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης και αφετέρου για την υποβολή προτάσεων ώστε οι αλλαγές να απηχούν περισσότερο τις προσδοκίες του κόσμου. Πρόσθεσε ότι η αναθεώρηση του πλαισίου δεν πρόκειται να αποδώσει με αποσπασματικά μέτρα και ότι χρειάζεται ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση η οποία περνάει και μέσα από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και μέσα από τη συμμετοχή των πολιτών και μέσα από το ξεκαθάρισμα των ρόλων και αρμοδιοτήτων των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης αλλά και μέσα από τα θέματα ελέγχου της αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι σήμερα η αυτοδιοίκηση εποπτεύεται από 16 φορείς!
Τέλος, ο Σταμάτης Μπεχράκης, εκπρόσωπος της «Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου», σημείωσε ότι οι σχέσεις της κεντρικής διοίκησης με την αυτοδιοίκηση είναι ανταγωνιστικές, διότι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι να διεκδικεί συνεχώς εξουσίες από την κεντρική διοίκηση και να τις δίνει στις τοπικές εξουσίες. Άφησε λοιπόν να εννοηθεί ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει έναν δυναμισμό στις διεκδικήσεις της όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι ο διάλογος πρέπει να είναι πλατύς και σε βάθος, σε αντίθεση δηλαδή με τη στάση που μέχρι τώρα τηρεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, που απλά διαφωνεί και ουσιαστικά αρνείται να συζητήσει.
Στ.Μ.