Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2017 01:28

Θεωρία αλλά και πράξη στα Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας

Θεωρία αλλά και πράξη στα Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας

COSTA NAVARINO 
Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκαν στo Navarino Dunes της Costa Navarino τα δωρεάν Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας, που διοργανώνει το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου», σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το Ινστιτούτο Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού Γαστρονομίας. Φέτος η τριήμερη εκδήλωση έλαβε χώρα από 29 έως 31 Μαΐου, με στόχο και αυτή τη φορά την ανάδειξη και καθιέρωση της γαστρονομικής παράδοσης της Μεσσηνίας και την ενίσχυση της προβολής και χρήσης των τοπικών προϊόντων... 

Οι επαγγελματίες της εστίασης που παρακολούθησαν τα σεμινάρια, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά σημαντικούς ανθρώπους του χώρου και να μαγειρέψουν μαζί τους, μαθαίνοντας παράλληλα νέους τρόπους χρήσης και αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων και αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες για θέματα που αφορούν συνολικά στη λειτουργία ενός χώρου εστίασης. 

Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν καταξιωμένοι σεφ, όπως o Άγγελος Καλλιντέρης (Complex executive chef της Costa Νavarino), ο Νίκος Φωτιάδης (Executive chef και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού & Γαστρονομίας) και η Αδαμαντία Ηλιοπούλου (Chef και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου “ΘάΜα”).

Πολύτιμο συστατικό των συνταγών που εκτέλεσαν οι διακεκριμένοι σεφ στα cooking classes αποτέλεσαν οι πρώτες ύλες, υψηλής ποιότητας, σε συνδυασμό με τις τεχνικές της σύγχρονης γαστρονομίας. Χρησιμοποιήθηκαν μεσσηνιακά προϊόντα για ξεχωριστά πιάτα όπως “Καγιανάς με σύγκλινο, λιαστή ντομάτα και σφέλα”, “Βραστό ταλαγάνι με σπιτική μαρμελάδα σύκο και αποξηραμένα σύκα”, “Θράψαλο γεμιστό με ρύζι και μυρωδικά”, “Λαγωτό Φιλιατρών”, “Ροβίτσα σαλάτα”, “Μπαμπανάτσα Φιλιατρών”, “Κόκορας Μπαρδουνιώτικος”, “Συκώτι χοιρινό με σπανάκι και πορτοκάλι” και “Σαρδελοσαλάτα”.

Οι συμμετέχοντες, παρακολούθησαν επίσης τη θεωρητική ενότητα όπου αναλύθηκαν θέματα που αφορούν στην κοστολόγηση μενού από τον Παναγιώτη Κουρέντα, καθηγητή επισιτισμού στον εκπαιδευτικό όμιλο Le Monde και ιδρυτή της εταιρείας Cost Easy, και στο σωστό συνδυασμό κρασιών και συνταγών από τη Μαρία Νέτσικα, χημικό, οινολόγο, δημοσιογράφο οίνου. Τέλος, ο Νίκος Φωτιάδης έδωσε χρήσιμες συμβουλές για την ορθή προετοιμασία του καταλόγου ενός εστιατορίου.

Οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 2018 και τα επόμενα Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας.