Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2017 21:14

Ζεστό χειροκρότημα για τη “Λωξάντρα” του ΜΕΘ

Ζεστό χειροκρότημα για τη “Λωξάντρα” του ΜΕΘ

Από τη βραδιά της πρεμιέρας

Της Μαρίας Νίκα 
Ένα έργο που άφησε εποχή στην ελληνική τηλεόραση με τη Μπέτυ Βαλάση στον πρωταγωνιστικό ρόλο, διάλεξε να ανεβάσει το ΜΕΘ αυτό το καλοκαίρι, με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Περικλή Αλμπάνη. Και η επιλογή του δικαιώθηκε, καθώς την Πέμπτη το βράδυ το κοινό χειροκρότησε θερμά τη «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου, στην πρεμιέρα της παράστασης που δόθηκε στο αμφιθέατρο του Κάστρου... 

Πολυπληθής θίασος με δροσερές ερμηνείες, «έξυπνα» ατμοσφαιρικά σκηνικά από τον Βενετσάνο Μπαλόπουλο, τα οποία αλλάζουν στη στιγμή μεταμορφώνοντας το χώρο από σάλα πολίτικου αρχοντικού σε χαμάμ και από καφέ σαντάν σε κατάστρωμα πλοίου, ακόμη και σε νεκροταφείο, όμορφα κοστούμια εποχής που παραχώρησε στο ΜΕΘ η Εθνική Λυρική Σκηνή, ορχήστρα επί σκηνής, που έκανε το κοινό να σιγοτραγουδάει μαζί της μικρασιάτικα τραγούδια στα μουσικά μέρη της βραδιάς, μίνι παράσταση θεάτρου σκιών από τον ταλαντούχο νεαρό Κωνσταντίνο Δημητρακόπουλο, γέλιο αλλά και συγκίνηση…

Στο επίκεντρο του γνωστού μυθιστορήματος η πολίτισσα Λωξάντρα, από τη στιγμή που παντρεύεται τον Δημητρό, έναν χήρο με τέσσερα παιδιά τα οποία μεγαλώνει η ίδια με μεγάλη αφοσίωση, μέχρι το τέλος της ζωής της. Και ταυτόχρονα, η ιστορία των Ελλήνων της Πόλης, η αγάπη τους για τη μαγειρική και το καλό φαγητό, η σχέση τους με τους Τούρκους, ο ξενιτεμός, η άφιξη στον Πειραιά και η ζωή στην Ελλάδα στα χρόνια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ΜΕΘ ανέβασε το έργο της Μαρίας Ιορδανίδου σε θεατρική απόδοση του Άκη Δήμου, γιορτάζοντας 40 ολόκληρα χρόνια θεατρικής δημιουργίας στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του σχήματος Γιώργος Παντελόπουλος στο καλωσόρισμα.

Η βραδιά συνεχίστηκε και μετά το τέλος της παράστασης με τον υπέροχο πολίτικο μπουφέ, με ντολμαδάκια, μπουρέκια και άλλα φαγητά και γλυκά, εμπνευσμένα από την κουζίνα της Λωξάντρας, τον οποίο έστησαν έξω από το αμφιθέατρο οι άνθρωποι του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας.

Οι παραστάσεις της «Λωξάντρας» συνεχίζονται έως και την Κυριακή στις 9.30 κάθε βράδυ.

Βοηθός σκηνοθέτη: Μύλη Παπαβασιλείου. Παίζουν: Αδαμοπούλου Βανέσσα, Αλεξίου Κώστας, Αναγνωστοπούλου Λούλα, Βέλλης Λεωνίδας, Βενιζελέα Ολυμπία, Βίγκος Τρύφωνας, Γιαννακοπούλου Ελένη, Γκιουλέας Γιώργος, Γκολώνης Δημήτρης, Δημητρακοπούλου Νατάσσα, Δουλάμης Λίνος, Δούση Σοφία, Εξηνταβελώνη Σταυρούλα, Ζαχαροπούλου Γιώτα, Κλάδης Παύλος, Λαζάρου Γεωργία, Λαζάρου Μαρία, Λιακουνάκου Βενετία, Λυκούση Μαρία, Μάκαρη Μελιάννα, Μάλαμα Βίνα, Μπούνας Αντώνης, Ξυδέας Δημήτρης, Παναγοπούλου Έλενα, Παπαβασιλείου Μύλη, Σεβαστέλη Βασιλική, Σιψά Χρυσούλα, Σπυρακόπουλος Παναγιώτης, Σπυροπούλου Δώρα, Τσαούση Ελένη, Τσαούση Ζωή, Τσοπάνη Αθηνά.

Συμμετέχουν οι μικροί: Δημόπουλος Γεράσιμος, Λυμπεροπούλου Νικολέττα, Στυλιανόπουλος Στέλιος-Δημοσθένης.

Μουσικοί: Χρήστος Λαδάς σαντούρι, Ελένη Περτσελάκη βιολί, Βασίλης Κόνιαρης σάζι, Έλις Μέτα κρουστά

Καραγκιοζοπαίχτης: Δημητρακόπουλος Κωνσταντίνος

Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Αγγελόπουλος, Κώστας Αγγελόπουλος, Γιάννης Αγγελόπουλος

Επιμέλεια φροντιστηρίου: Μαρία Λυκούση, Λούλα Αναγνωστοπούλου

Φωτισμοί - ηχητικά: Χρήστος Κουτσαϊμάνης

Χειρισμός φωτισμών: Γιώργος Νικολόπουλος, Χρήστος Νικολόπουλος

Φωτογράφιση: Λεωνίδας Μακρής

Υπεύθυνη διαδικτύου: Καίτη Αντώναρου

Ηχογράφηση: Γιώργος Κλείδωνας

Βίντεο: Θανάσης Πουλόπουλος

Επιδιόρθωση κοστουμιών: Όλγα Λάκκα