Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2017 19:36

Συναυλία με βιεννέζικη ορχήστρα "προάγγελος" του Φεστιβάλ Αρχαίας Μεσσήνης

Δημήτρης Δημητρόπουλος, Σάκης Θεοδωρόπουλος, Πέτρος Θέμελης, Γιώργος Τσώνης, Τάκης Κατσουλίδης, Σταμάτης Φριτζίλας Δημήτρης Δημητρόπουλος, Σάκης Θεοδωρόπουλος, Πέτρος Θέμελης, Γιώργος Τσώνης, Τάκης Κατσουλίδης, Σταμάτης Φριτζίλας

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ 
Ως ένα σημαντικό βήμα με προορισμό τη δημιουργία του θεσμού «Φεστιβάλ Αρχαίας Μεσσήνης», περιγράφεται η συναυλία κλασικής μουσικής που θα δοθεί τη Δευτέρα το βράδυ στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης με την Αυστριακή «Young Master Orchestra». Τίτλος της εκδήλωσης είναι: «Συναυλία υπό το φως της πανσελήνου», με ελεύθερη είσοδο και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ η διοργάνωση είναι του Δήμου Μεσσήνης με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Χαρακτικής «Τάκης Κατσουλίδης» και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας...

sinablia_afisa.jpgΓια την εκδήλωση μίλησαν το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου, στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Χαρακτικής «Τάκης Κατσουλίδης» Δημήτρης Δημητρόπουλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Σάκης Θεοδωρόπουλος, ο εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Σταμάτης Φριτζίλας, ο χαράκτης και ζωγράφος Τάκης Κατσουλίδης και ο καθηγητής, υπεύθυνος του αρχαιολογικού έργου στην Αρχαία Μεσσήνη Πέτρος Θέμελης.

Ο δήμαρχος κ. Τσώνης εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για το γεγονός ότι ακόμη μια σημαντική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αρχαία Μεσσήνη, με κοινή προσπάθεια ανθρώπων και φορέων της περιοχής, όπως τόνισε. Ανέφερε ότι η Αυστριακή ορχήστρα που θα δώσει τη συναυλία αποτελεί μουσικό σύνολο μεγάλης ακτινοβολίας, ενώ αναφέρθηκε στις εξαιρετικές σχέσεις Ελλήνων και Αυστριακών.

Ο κ. Δημητρόπουλος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η συγκεκριμένη ορχήστρα είναι το πρώτο ξένο σχήμα που θα παίξει στην Αρχαία Μεσσήνη και συγκροτείται από σημαντικούς μουσικούς, νέους σε ηλικία αλλά επαγγελματίες, οι οποίοι θα παίξουν έργα των Piccini, Vivaldi, Ysaye, Boccherini, Mozart, Bartok, Bloch, Briccialdi και Σκαλκώτα. Επίσης ανέφερε ότι ο Σύλλογος που εκπροσωπεί καταβάλλει δύο χρόνια προσπάθεια για τη σύνδεση της πόλης της Μεσσήνης με την Αρχαία Μεσσήνη.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από πρόταση που του έκανε η Πρέσβειρα της Αυστρίας στην Ελλάδα, με την οποία διατηρεί προσωπική φιλία και η οποία έχει μεγάλη αγάπη για την όπερα και την κλασική μουσική.

Ο κ. Φριτζίλας μίλησε για τη θετι ή και υποστηρικτική διάθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων προκειμένου να πραγματοποιούνται σημαντικές εκδηλώσεις στα μνημεία της περιοχής της, κάτω βέβαια από συγκεκριμένους όρους.

Ο κ. Κατσουλίδης αναφέρθηκε περισσότερο στο Σύλλογο Φίλων Μουσείου Χαρακτικής «Τάκης Κατσουλίδης», ευχαριστώντας τα μέλη του, μεταξύ των οποίων είναι και ο Πέτρος Θέμελης και τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που αισθάνεται ότι έχει υποστήριξη από τον κόσμο.

Ο κ. Θέμελης τόνισε ότι με τη συγκεκριμένη εκδήλωση υπηρετείται ο στόχος για το άνοιγμα των μνημείων στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Πρόσθεσε ότι υπηρετείται πράγματι ο στόχος και για τη σύνδεση, τη συμβολική και πνευματική, της πόλης της Μεσσήνης με την Αρχαία Μεσσήνη. Επιπροσθέτως όμως ο κ. Θέμελης ανέφερε ότι η εκδήλωση αυτή είναι ένα βήμα προς το στόχο για τη δημιουργία του θεσμού «Φεστιβάλ Αρχαίας Μεσσήνης», υπογραμμίζοντας το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει για την κατάκτηση του στόχου αυτού και η Εθνική Λυρική Σκηνή με τον πρόεδρό της κ. Θεοδωρόπουλο. Τέλος ο κ. Θέμελης ανέφερε ότι μεταξύ των συναδέλφων του εξακολουθεί να υπάρχει μια νοοτροπία κατά του ανοίγματος των μνημείων στον κόσμο για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων. Τόνισε όμως ότι αυτό το άνοιγμα είναι σημαντικό γιατί τελικά έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα, αυξάνει την κίνηση στα μνημεία και τις περιοχές ευρύτερα από αυτά. Τέλος ο καθηγητής σημείωσε ότι με τέτοιες εκδηλώσεις «ενισχύεται η εθνική ταυτότητα, η ευρωπαϊκή ταυτότητα, η παγκόσμια ταυτότητα, γιατί όλοι ζούμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο χώρο, γιατί ο πολιτισμός είναι πολυπολιτισμικός».
Στ.Μ.