Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017 01:05

«Κωμωδία αστειοτάτη» έτοιμη για απογείωση…

Άρης Τσαμπαλίκας, Όλγα Αλεξανδροπούλου, Κώστας Χαλκιάς, Ματθίλδη Μαγγίρα, Αναστασία Μπελογιάννη, Φίλιππος Σοφιανός και Χριστίνα Τζιάλλα (βοηθός σκηνοθέτη) Άρης Τσαμπαλίκας, Όλγα Αλεξανδροπούλου, Κώστας Χαλκιάς, Ματθίλδη Μαγγίρα, Αναστασία Μπελογιάννη, Φίλιππος Σοφιανός και Χριστίνα Τζιάλλα (βοηθός σκηνοθέτη)

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕΚ
Υπάρχουν κωμωδίες και κωμωδίες, όμως αυτή που ανεβάζει την Παρασκευή το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας είναι «κωμωδία αστειοτάτη», βασισμένη σε κείμενο που μοιάζει παρτιτούρα γιατί ο λόγος ακούγεται και σαν μελωδία. Έτσι περιέγραψε το έργο «Απατεών ‘ο φιάκας’», του Δημοσθένη Μισιτζή, που θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή το βράδυ, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός της παράστασης, Φίλιππος Σοφιανός…

Οι συντελεστές της χειμερινής παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και η πρόεδρος της Φάρις, Αναστασία Μπελογιάννη, σε συνέντευξη Τύπου για το κάλεσμα στην παράσταση, παρουσιάστηκαν έτοιμοι για την πρεμιέρα της Παρασκευής, τόνισαν ότι εργάστηκαν σκληρά για το έργο και πλέον ζουν με την αγωνία για την απήχηση που θα έχει στο κοινό.

Εκτός από τον Φίλιππο Σοφιανό παίζουν ο Κώστας Χαλκιάς, η Ματθίλδη Μαγγίρα, η Όλγα Αλεξανδροπούλου και ο Άρης Τσαμπαλίκας. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του κορυφαίου Γιάννη Μετζικώφ.

«Το σκάφος τροχιοδρομεί στο διάδρομο και περιμένει την άδεια του πύργου ελέγχου για την απογείωση», είπε ο Φίλιππος Σοφιανός. Και όπως συνέχισε, «ελπίζω ότι η απογείωση θα είναι επιτυχής», προσθέτοντας ότι αυτό θα κριθεί από τον κόσμο, από το αν θα ανταποκριθεί και θα γελάσει παρακολουθώντας την παράσταση.

Ο Φίλιππος Σοφιανός διαβεβαίωσε ότι το έργο έχει όχι απλά γέλιο αλλά πολύ γέλιο. Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο κείμενο, παρτιτούρα το χαρακτήρισε λόγω της γραφής του στην καθαρεύουσα, επάνω στο οποίο όμως, πρόσθεσε, έχει γίνει σκληρή δουλειά ώστε το αποτέλεσμα να είναι μια «κωμωδία αστειοτάτη».

Για να ετοιμαστεί το έργο χρειάστηκε να ξεπεραστούν πολλές δυσκολίες, τόνισε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός. Και όπως συνέχισε, αυτές ξεπεράστηκαν χάρη στη βούληση όλων και συγκεκριμένα του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, του σκηνογράφου Γιάννη Μετζικώφ, της προέδρου της Φάρις Αναστασίας Μπελογιάννη, της διευθύντριας του ΔΗΠΕΘΕΚ Ολυμπίας Δημητρέα και όλων των συντελεστών. Μάλιστα παρομοίασε τη θεατρική ομάδα του έργου ως «θίασο του παλιού καιρού» διότι οι ηθοποιοί γρήγορα συνδέθηκαν σε ένα σύνολο.

Τέλος ο Φίλιππος Σοφιανός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υποστήριξη των συντελεστών από το Elite City Resort, που ανέλαβε τη φιλοξενία τους και από τον Ανδρέα Ζαγάκο, που έχει αναλάβει την προσφορά γευμάτων.

Η Ματθίλδη Μαγγίρα ανέφερε ότι πρόκειται για ένα «δύσκολο, λόγω της γλώσσας του, έργο», πρόσθεσε όμως ότι η ίδια είναι ηθοποιός που της αρέσουν τα δύσκολα γιατί την ωθούν να δουλέψει σκληρότερα και να αποδώσει καλύτερα. Μίλησε επίσης θερμά για την πόλη της Καλαμάτας και την ομορφιά της, ενώ ανέφερε ακόμη ότι γρήγορα αισθάνθηκε ότι έγινε μέλος μιας πολύ ωραίας οικογένειας όταν γνωρίστηκε με τους υπόλοιπους συντελεστές.

Ο Κώστας Χαλκιάς δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί με τη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη παράσταση επιστρέφει στο θεατρικό σανίδι του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας μετά από 30 χρόνια. Είπε ακόμη ότι το ΔΗΠΕΘΕΚ έχει διαμορφώσει ένα καταπληκτικό θεατρόφιλο κοινό και δήλωσε πως πιστεύει ότι αυτό θα προσέλθει μαζικά στις παραστάσεις.

Συγκινημένη δήλωσε και η Όλγα Αλεξανδροπούλου, σημειώνοντας ότι πριν 30 χρόνια είχε παίξει πάλι στο ΔΗΠΕΘΕ της Καλαμάτας το ίδιο έργο, έχοντας τότε το ρόλο της πρωταγωνίστριας Ευανθίας, ενώ τώρα έχει το ρόλο της θείας της. Ακόμη είπε ότι το έργο θα αρέσει στο κοινό γιατί είναι επίκαιρο, παρότι γράφτηκε πριν από έναν αιώνα και περισσότερο αλλά και επειδή η σκηνοθετική ματιά του Φίλιππου Σοφιανού είναι μοντέρνα αλλά ταυτόχρονα στηρίζεται στις κλασικές θεατρικές αρχές.

Τέλος ο Άρης Τσαμπαλίκας εστίασε στο κείμενο του έργου, το οποίο επίσης χαρακτήρισε ως παρτιτούρα και ακόμη ανέφερε ότι έργα με τέτοια κείμενα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους ηθοποιούς που πάνω στη σκηνή πρέπει να λειτουργούν σαν μια ορχήστρα.

Το έργο θα κάνει πρεμιέρα στις εννέα το βράδυ της Παρασκευής και θα παίζεται μέχρι τις αρχές Μάρτη κάθε Παρασκευή και Σάββατο την ίδια ώρα, ενώ τις Κυριακές η αυλαία θα ανοίγει στις οχτώ το βράδυ.

Σε ό,τι αφορά την εορταστική περίοδο, παραστάσεις θα γίνουν την Παρασκευή 22/12, Σάββατο 23/12, Τρίτη 26/12, Παρασκευή 29/12 και Σάββατο 30/12, καθώς και την Τρίτη 2 Γενάρη.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ και 8 ευρώ για τους άνεργους, τους μαθητές και τους φοιτητές.
Στ.Μ.