Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018 16:43

Η Μάρω Δούκα και η “Γαλλία” στην Καλαμάτα

Η Μάρω Δούκα και η “Γαλλία” στην Καλαμάτα

Γιάννης Αλεβίζος, Στέλλα Καρλαύτη, Μιχάλης Μιχαήλ, Νίκος Πατσαρίνος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος

ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 
Με μια εκδήλωση αφιέρωμα στη συγγραφέα Μάρω Δούκα για την προσφορά της στα ελληνικά γράμματα, ξεκινούν οι δράσεις της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας για το 2018. Το πρόγραμμα παρουσίασε την Παρασκευή στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Βιβλιοθήκης, η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου Στέλλα Καρλαύτη, κάνοντας και έναν απολογισμό για τη χρονιά που έφυγε…

Το αφιέρωμα στη Μάρω Δούκα έχει προγραμματιστεί για τις 14 Μαρτίου σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλολογίας Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και σε επιμέλεια της επίκουρης καθηγήτριας Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Τιτίκας Καραβία.
Στις 17 Μαρτίου θα ακολουθήσει ο 2ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία ενώ από 17 έως 23 Μαρτίου θα λειτουργήσει έκθεση με θέμα «Η σχέση της Γαλλίας με την Καλαμάτα μέσα στο χρόνο: από τον Γουλιέλμο Β΄ Βιλλεαρδουίνο έως σήμερα».
Για τον Απρίλιο προγραμματίζεται εκδήλωση με εργαστήρια, αφηγήσεις και κατασκευές στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, αλλά και ο 2ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός της Βιβλιοθήκης. Η προκήρυξη θα βγει τον Φεβρουάριο και οι συμμετοχές θα γίνονται δεκτές έως το τέλος Απριλίου. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο, η τελετή βράβευσης θα γίνει τον Σεπτέμβρη ενώ φέτος η Βιβλιοθήκη πρόκειται να εκδώσει και τα βραβευθέντα έργα.
Στο πρόγραμμα για το 2018 είναι και η τοποθέτηση εκσυγχρονισμένου αντικλεπτικού συστήματος βιβλίων.

750 νέοι τόμοι 
Μέσα στο 2017 η Βιβλιοθήκη απέκτησε 750 νέα βιβλία από αγορά. Συγκεκριμένα: 260 λογοτεχνικά (ελληνική και ξένη λογοτεχνία), 220 παιδικά, 50 για τον εμπλουτισμό της Μεσσηνιακής Συλλογής (από αγορές και δωρεές), 120 επιστημονικά διαφόρων κατηγοριών με έμφαση στην Ιστορία. Επίσης, δημιούργησε συλλογή κόμικς για παιδιά και ενήλικες με 113 νέους τίτλους.
Μέσα στο 2017 έγινε και ανανέωση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού με νέους ΗΥ και UPS, συντήρηση του δικτύου μηχανοργάνωσης, εγκατάσταση και λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου, κ.ά.
Μεταξύ των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν ήταν το αφιέρωμα στον φιλόσοφο Κώστα Παπαϊωάννου, ημερίδα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, παιδικό εργαστήρι κατά του σχολικού εκφοβισμού, Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία, έκθεση για τον Αντιστασιακό Τύπο της Κατοχής σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εκπαιδευτικά εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων κ.λπ.
Αναφερόμενη και στα οικονομικά στοιχεία η κα Καρλαύτη έκανε λόγο για πολιτική πλήρους λογοδοσίας και διαφάνειας μέσω της Διαύγειας, καθώς και για υποβολή τεχνικού δελτίου κατόπιν σχετικής μελέτης και έγκριση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 100.000 ευρώ για την τριετία 2017-2018-2019.
Τέλος αναφέρθηκε στην τελευταία χρονιά θητείας του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης και στο στίγμα που θέλει να δώσει μέσα από την έμφαση στον παιδευτικό ρόλο της, την προσβασιμότητα (εξοπλισμός για ΑμεΑ) και την εξωστρέφειά της, καθώς και τη στήριξη της τοπικής λογοτεχνικής δημιουργίας. Προϋποθέσεις για όσα πρέπει να γίνουν χαρακτήρισε η πρόεδρος την ενίσχυση της Βιβλιοθήκης με προσωπικό, τη μόνιμη στέγασή της σε κατάλληλο χώρο, την πλαισίωσή της από εθελοντές, τη στήριξή της από τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές αρχές.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας απηύθυναν επίσης τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου Μιχάλης Μιχαήλ και Γιάννης Αλεβίζος, ο οποίος σημείωσε ότι αναμένεται στήριξη των βιβλιοθηκών της χώρας από το ΕΣΠΑ, σύμφωνα με σχετική δήλωση του Καλαματιανού αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση.
Στην κοπή της πίτας παρέστησαν οι βουλευτές Παναγιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, o περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου Νίκος Πατσαρίνος, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Φαββατάς, η προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης Νινέτα Σωτηράκη και αρκετοί φίλοι του χώρου.

Μαρία Νίκα