Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018 23:22

Τα γλυπτά ταφικά μνημεία του νεκροταφείου και η αστική κοινωνία της Καλαμάτας

Τα γλυπτά ταφικά μνημεία του νεκροταφείου και η αστική κοινωνία της Καλαμάτας

ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΜΗΛΙΤΣΗ-ΝΙΚΑ 
Σημαντικά γλυπτά ταφικά μνημεία του νεκροταφείου της Καλαμάτας και τις εύπορες οικογένειες στις οποίες ανήκαν, παρουσιάζει το καινούργιο βιβλίο της Αναστασίας Μηλίτση-Νίκα, προϊσταμένης των Γενικών Αρχείων του Κράτους - Αρχεία Μεσσηνίας. Η παρουσίαση του βιβλίου, με τίτλο “Τα Γλυπτά Μνημεία του Κοιμητηρίου Καλαμάτας αφηγούνται την ιστορία τους 1870-1940”, θα γίνει την Τετάρτη, στις οχτώ το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, από τον καθηγητή και υπεύθυνο του αρχαιολογικού έργου στην Αρχαία Μεσσήνη Πέτρο Θέμελη, την ίδια την ερευνήτρια και συγγραφέα, την Πέπη Γαβαλά, προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους - Αρχεία Λακωνίας και τον Παναγιώτη Λαμπρινίδη, γλύπτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Εικαστικού Εργαστηρίου της Φάρις του Δήμου Καλαμάτας…

Την παρουσίαση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας και τα ΓΑΚ - Αρχεία Μεσσηνίας, ενώ θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κώστας Κοντοθανάσης.

Όπως σημειώνεται στην πρόσκληση για τη βιβλιοπαρουσίαση, “το βιβλίο Οδηγός του Κοιμητηρίου Καλαμάτας έχει στόχο να δείξει ότι ο ιερός χώρος του Κοιμητηρίου δεν είναι μόνο τόπος καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά και συλλογικής μνήμης. Συγκεκριμένα, μέσα από 95 γλυπτά μνημεία του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου αναδεικνύεται η ταφική γλυπτική του Κοιμητηρίου της πόλης, η οποία φέρει τη σφραγίδα του Νεοκλασικισμού, που ήθελε μνημεία επηρεασμένα από την κλασική αρχαιότητα και διακοσμημένα με τυποποιημένα μοτίβα, σύμβολα της πίστης σε μιαν άλλη ζωή. Παράλληλα, μέσα από φωτογραφικά πορτρέτα και νοσταλγικές αφηγήσεις των “ιστοριών” των ενταφιασμένων στα συγκεκριμένα ταφικά μνημεία ατόμων, ζωντανεύει ένα κομμάτι της Καλαματιανής αστικής κοινωνίας και διαφαίνεται η στάση τους απέναντι στο θάνατο και η θρησκευτικότητά τους γενικότερα, όπως ο τρόπος που κατευόδωναν τους προσφιλείς νεκρούς τους, οι φιλανθρωπίες τους σε ναούς, μονές και φιλανθρωπικά ιδρύματα, τα “ψυχικά” τους (μνημόσυνα και λειτουργίες), η συνήθειά τους να ιδρύουν κοινωφελή ιδρύματα κ.ά. Πρόκειται για πράξεις που αποσκοπούσαν όχι μόνο στη σωτηρία της ψυχής τους αλλά και στο να διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη τους”.

Κατά την ομιλία του ο κ. Θέμελης θα παρουσιάσει το θέμα “Το κίνημα του Νεοκλασικισμού”, η κ. Μηλίτση το θέμα “Το Κοιμητήριο Καλαμάτας τόπος συλλογικής μνήμης. Τόπος των “απόντων”, η κ. Γαβαλά το θέμα “Τα νεοκλασικά ταφικά μνημεία του Κοιμητηρίου Καλαμάτας 1870-1940” και ο κ. Λαμπρινίδης το θέμα “Η δημιουργία των νεοκλασικών ταφικών μνημείων του Κοιμητηρίου Καλαμάτας (Νεοελληνική γλυπτική - Τηνιακή μαρμαρογλυφία)”.