Τρίτη, 15 Μαϊος 2018 02:37

Οι σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου δυσκόλεψαν γνωστούς μουσικούς της χώρας

Οι σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου δυσκόλεψαν γνωστούς μουσικούς της χώρας

ΣΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ  
Χαρά και συγκίνηση ένοιωσε όποιος παρακολούθησε χθες το βράδυ το διαγωνισμό των σπουδαστών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, στο Πνευματικό Κέντρο. Οι νέοι μουσικοί ερμήνευσαν υπέροχα έργα μεγάλων συνθετών στο πιάνο, την κιθάρα και διάφορα άλλα έγχορδα, πνευστά και κρουστά όργανα. Το επίπεδο των διαγωνιζόμενων ήταν τόσο υψηλό που η επιτροπή δυσκολεύτηκε και αποφάσισε αντί για εννέα πλήρεις υποτροφίες να δώσει έξι, συν άλλες έξι εξ ημισείας. Την επιτροπή συγκρότησαν γνωστοί μουσικοί της χώρας, ο πιανίστας και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Διονύσης Μαλλούχος, ο διακεκριμένος διεθνώς μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων και άλλων μεγάλων ορχηστρών Ανδρέας Τσελίκας και ο μαέστρος του Δημοτικού Ωδείου Ιβάν Μάτζαρης. Και οι τρεις τους έδωσαν τα συγχαρητήριά τους στους σπουδαστές και ευχήθηκαν πάντα το επίπεδο του Δημοτικού Ωδείου να είναι τόσο υψηλό και το κλίμα τόσο καλό…

Πλήρεις υποτροφίες κέρδισαν η Όλγα Γραμματικοπούλου στη μονωδία (ερμήνευσε έργο του Στράους), ο Παναγιώτης Μαυροειδής στο βιολί (ερμήνευσε έργο του Μότσαρτ), ο Ιάσονας Γεωργιόπουλος στην κιθάρα (ερμήνευσε έργο του Φρανσίσκο Ταρέγκα), η Κωνσταντίνα Μαλαπάνη στην κιθάρα (με έργο του Χοακίν Τουρίνα), η Παναγιώτα Πελεκούδα στο πιάνο (με έργο του Σοπέν) και ο Κωνσταντίνος Μάρκου στο πιάνο (με έργο του Σοπέν).

Εξ ημισείας υποτροφίες κέρδισαν η Μελίντα Κωνσταντινίδου στο βιολοντσέλο (με έργο του Μπαχ), η Εβίτα Πετρίδου στο φλάουτο (με έργα του Γκλουκ και του Τέλεμαν), ο Απόστολος Φουσέκης στο φλάουτο με ράμφος (με έργο του Χέντελ), ο Αριστόδημος Πετρούλιας στη τρομπέτα (με έργο του Μπαλντεσάρι), ο Τάσος Κοτσομύτης στην κιθάρα (με έργο του Morel) και η Κατερίνα Μανδηλάρη στο πιάνο (με έργο το Σοπέν).

Συμμετείχαν ακόμη στο διαγωνισμό ο Χρήστος Γεωργιόπουλος στο σαξόφωνο , η Κωνσταντίνα Κουδούνη στην κιθάρα , η Ινώ Κάτσιου στο σαξόφωνο , η Κατερίνα Μηλιαρέση στα κρουστά, ο Γρηγόρης Πετρούλιας στα κρουστά και ο Ερμής Γιαννούκος στο πιάνο.

“Είμαι πολύ υπερήφανος και πολύ χαρούμενος για όλα αυτά τα παιδιά και ταυτόχρονα λυπάμαι που δεν υπάρχει δυνατότητα να πάρουν όλα υποτροφία. Όσοι ήταν εδώ είδαν ότι πραγματικά είναι πολύ ψηλό το επίπεδο και θέλω γι’ αυτό να συγχαρώ και τους καθηγητές του Ωδείου” δήλωσε στην Kalamata Journal ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Στάθης Γυφτάκης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του εσωτερικού διαγωνισμού.

Πρόσθεσε ότι “ένας διαγωνισμός πάντα σημαίνει πολλά και δεν σημαίνει και τίποτα. Είναι δεδομένο ότι πολλές φορές άνθρωποι που έχουν κερδίσει διαγωνισμούς έχουν εξαφανιστεί ή έχουν δυστυχήσει στη ζωή τους και άνθρωποι που δεν έχουν κερδίσει διαγωνισμούς έχουν γίνει ευτυχισμένοι. Εμένα με ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα τα παιδιά όλου του κόσμου να είναι ευτυχισμένοι άνθρωποι και να κάνουν στη ζωή τους αυτό που τους δίνει πραγματικά χαρά και τους γεμίζει”.


Ανδρέας Τσελίκας, Ιβάν Μάτζαρης και Διονύσης Μαλλούχος

Στη συνέχεια ο Στάθης Γυφτάκης σημείωσε ότι ανέκαθεν το επίπεδο των σπουδαστών στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας ήταν πολύ υψηλό, πρόσθεσε ωστόσο ότι σε αυτή την περίοδο “ενώ έχουμε πολλά ταλαντούχα παιδιά δεν έχουμε μεγάλη συμμετοχή σε κάποια όργανα. Έχουμε μια δυσκολία κυρίως σε πνευστά όργανα. Στο παρελθόν έχουν εμφανιστεί μαθητές σε πνευστά, οι οποίοι αυτή τη στιγμή κάνουν διεθνή καριέρα  σε πολύ υψηλό επίπεδο. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ενώ υπάρχουν παιδιά στην Καλαμάτα που έχουν δυνατότητες στα πνευστά δεν τα έχουμε κοντά μας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει, γιατί είναι κρίμα να υπάρχουν παιδιά και να μην τους δίνεται η δυνατότητα με κάποιο τρόπο να έρθουν στο Ωδείο για να αναπτύξουν το ταλέντο τους”.

Σε ό,τι αφορά την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού ο Στάθης Γυφτάκης μας είπε ότι “δεν θέλησα να είναι από τους καθηγητές του Ωδείου, όπως τις προηγούμενες χρονιές, γιατί ήθελα να αποφύγουμε να μπει στην κρίση μας και το υποκειμενικό στοιχείο. Κάλεσα τον Διονύση Μαλλούχο, που ήταν ο προηγούμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου και σε πολύ μεγάλο βαθμό συνυπεύθυνος για το επίπεδο του Ωδείου. Και είναι ένας άνθρωπος που πάντα βρίσκεται δίπλα μας και θέλω να πιστεύω ότι και η πόλη τον θέλει να βρίσκεται δίπλα μας. Κάλεσα επίσης τον Ανδρέα Τσελίκα, που είναι ένας πολύ σημαντικός μαέστρος. Είναι στη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων αλλά έχει διευθύνει όλες τις μεγάλες ορχήστρες της Ελλάδας και είναι ο μοναδικός από τους Έλληνες μαέστρους που έχει κερδίσει το διεθνή διαγωνισμό “Jean Sibelius” σε πολύ νεαρή ηλικία. Και είναι στην επιτροπή και ο μαέστρος μας Ιβάν Μάτζαρης ο οποίος ξέρει τα περισσότερα παιδιά αλλά δεν έχει προσωπική επαφή μαζί τους, δεν τους διδάσκει”.

Σημειώνεται ότι η απονομή των υποτροφιών θα γίνει στη μεγάλη εκδήλωση του Δημοτικού Ωδείου για την ολοκλήρωση της χρονιάς, στις αρχές του καλοκαιριού, στο κάστρο.
Στ.Μ.