Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2018 18:29

Σύνορα, καλλιτεχνική δημιουργία, θάλασσα και πολλές προβολές από το Video Art Μηδέν

Γιούλα Παπαδοπούλου, Marina Fomenko, Άννα Χατζηγιαννάκη, Μαίρη Τσουλάκου, Μαργαρίτα Σταυράκη Γιούλα Παπαδοπούλου, Marina Fomenko, Άννα Χατζηγιαννάκη, Μαίρη Τσουλάκου, Μαργαρίτα Σταυράκη

ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 
Θάλασσα, κίνηση, τέχνη… Στην ακροθαλασσιά συνεχίζονται απόψε (Παρασκευή) οι δημόσιες προβολές του Video Art Μηδέν, με μουσικά βίντεο και σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, στο Thalassa Lounge. Το πρωί, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, έγινε μια ενδιαφέρουσα εισήγηση από τη σημαντική ιστορικό τέχνης στον τομέα των νέων μέσων, Άννα Χατζηγιαννάκη, για το “brain drain”, τους Έλληνες καλλιτέχνες της τεχνολογικής τέχνης που μεταναστεύουν στο εξωτερικό αλλά και για τη μετάγγιση που προκαλούν στην εικαστική σκηνή με την επιστροφή τους και το έργο τους. Επιπλέον το πρωί η Marina Fomenko παρουσίασε το Διεθνές Ρωσικό Φεστιβάλ Βιντεοτέχνης Now&After, ενότητα του οποίου φιλοξενείται στο πρόγραμμα προβολών του Video Art Μηδέν. Ένα από τα μηνύματα που βγήκε το πρωί από το πρόγραμμα του Video Art Μηδέν στο Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ότι η τέχνη δεν περιχαρακώνεται σε σύνορα, ότι μεγάλοι Έλληνες καλλιτέχνες δεν θα έφταναν σε υψηλό επίπεδο δημιουργίας εάν δεν έφευγαν στο εξωτερικό, ότι θεσμοί πως το Video Art Μηδέν ή το Now&After χωρίς τις διεθνείς συνεργασίες δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν μεγαλύτερες πόρτες στην καλλιτεχνική δημιουργία…

Η ειδική παρουσίαση το πρωί στο Αρχαιολογικό Μουσείο άνοιξε από την αρχαιολόγο, εκπρόσωπο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Μαίρη Τσουλάκου, που τόνισε που σημείωσε την ικανοποίηση της Υπηρεσίας της για τη συμμετοχή στις προβολές του Video Art Μηδέων, ενώ τόνισε ότι το Μουσείο είναι πάντα ανοιχτό σε νέες προκλήσεις και προσκλήσεις που αφορούν την καλλιτεχνική δημιουργία, ιδιαίτερα τη σύγχρονη.

Οι καλλιτεχνικές διευθύντριες του Video Art Μηδέν, Μαργαρίτα Σταυράκη και Γιούλα Παπαδοπούλου παρουσίασαν το πρόγραμμα των δημόσιων προβολών, οι οποίες ολοκληρώνονται αύριο, Σάββατο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο το πρωί και το βράδυ στη στοά Λόντου και στο Bandapart Recording Studio. Δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν θερμά τους επιμελητές των ενοτήτων των προβολών, την Εφορεία Αρχαιοτήτων με το Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη, το Δήμο Καλαμάτας και τη Φάρις για τη στήριξή τους. Επίσης η Γιούλα Παπαδοπούλου ανήγγειλε ότι στα τέλη Ιούλη το Video Art Μηδέν έχει προσκληθεί και θα συμμετέχει σε διεθνές καλλιτεχνικό project στο Λος Αντζελες, όπου και θα παρουσιάσει ενότητα δημιουργιών νέων ελλήνων βιοντεοκαλλιτεχνών.

Η Marina Fomenko παρουσίασε το Διεθνές Φεστιβάλ Βιντεοτέχνης Now&After, από τη Μόσχα, που φέτος έχει τα εβδομαδα γενέθλιά του. Πρόκειται για μια διοργάνωση που πραγματοποιείται σε Μουσεία, άλλους χώρους τέχνης και μνήμης και υποστηρίζει τη διεθνή καλλιτεχνική επικοινωνία και τις διεθνείς συνεργασίες. Στο πλαίσιο αυτό έχει σταθερή συνεργασία με το Video Art Μηδέν.

H ιστορικός τέχνης και new media art curator Άννα Χατζηγιαννάκη έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση με ιστορικά στοιχεία για τη γέννηση και την πορεία των νέων μέσων στην τέχνη, το διαχρονικό φαινόμενο του εικαστικού brain drain, για μεγάλους Έλληνες δημιουργούς που μετανάστευσαν στο εξωτερικό και δημιούργησαν κορυφαίο έργο, καθώς και τους σύγχρονους καλλιτέχνες που μεταναστεύουν αλλά και μεταγγίζουν στην Ελλάδα ιδέες και τάσεις στην εικαστική δημιουργία.
Στ.Μ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Video Art Μηδέν στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης: www.festivalmiden.gr