Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 19:33

Επαρχία, γέλιο και συντηρητισμός γύρω από “Το μαγκάλι”

Γιώτα Βασιλειάδη, Ισμήνη Γυφτάκη, Ανδρέας Βρυώνης, Λέττα Πετρουλάκη, Φανή Αλεξανδρίδη Γιώτα Βασιλειάδη, Ισμήνη Γυφτάκη, Ανδρέας Βρυώνης, Λέττα Πετρουλάκη, Φανή Αλεξανδρίδη

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ-ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΑΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 
Την ευκαιρία στο κοινό της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής να ξαναδεί την αστεία πλευρά της ζωής στην επαρχία, μέσα από το κουτσομπολιό που κάνουν πέντε χήρες, αλλά και μέσα από αυτή την αστεία διάθεση να αναλογιστεί πόσο δύσκολο και συντηρητικό είναι τελικά το περιβάλλον της επαρχίας, ξαναδίνει η Πειραματική Σκηνή, ανεβάζοντας και πάλι “Το Μαγκάλι”, του Φιλιατρινού Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, 12-13-14 Οκτώβρη, στη Φιλαρμονική, στις εννιά το βράδυ…

Το έργο ανέβηκε τον Μάρτιο όμως η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη ώστε με απαίτηση του κοινού παρουσιάζεται και πάλι, με ηθοποιούς και πάλι την Λέττα Πετρουλάκη, την Ισμήνη Γυφτάκη, την Φανή Αλεξανδρίδη, τη Γιώτα Βασιλειάδη, την Τέτα Βασιλάκη και τον Ανδρέα Βρυώνη.

Όπως σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι για το κάλεσμα του κόσμου στις παραστάσεις η πρόεδρος της Πειραματικής, Λέττα Πετρουλάκη, είναι η πρώτη φορά που ο Σύλλογος ανεβάζει θεατρική παράσταση στην οποία παίζουν μεγάλοι και όχι παιδιά και νέοι. Και αυτό, τόνισε, έγινε με την προτροπή και επιμονή του συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλου. Η Λέττα Πετρουλάκη δήλωσε ότι οι συντελεστές αισθάνονται υπέροχα ζώντας αυτή την εμπειρία και ευχαρίστησε θερμά τον συγγραφέα, για το κουράγιο που έδωσε.

“Το Μαγκάλι”, συνέχισε η Λέττα Πετρουλάκη, θα παιχτεί ακολούθως στα Φιλιατρά, στην Αθήνα αλλά και στη Ζάκυνθο, στο Θέατρο Σαρακινάδου, το Δεκέμβρη.

Ο Ανδρέας Βρυώνης πρόσθεσε ότι το έργο αυτό είναι βασισμένο στα βιώματα που είχε ο ίδιος ο συγγραφέας ως παιδί και μάλιστα ανέφερε ότι ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος είπε στην Πειραματική Σκηνή ότι το έγραψε μέσα σε μόνο τρεις ώρες, αφού είχε τις εικόνες του έργου έτοιμες μέσα του.

Σε ό,τι αφορά τις παραστάσεις που θα δοθούν στη Ζάκυνθο ο Ανδρέας Βρυώνης τόνισε ότι στο ταξίδι στο νησί μπορούν να συμμετέχουν και φίλοι της Πειραματικής Σκηνής. Όπως σημείωσε, η αναχώρηση για τη Ζάκυνθο θα γίνει το βράδυ της Παρασκευής 30 Νοέμβρη και η επιστροφή την Κυριακή 2 Δεκέμβρη και το κόστος ανέρχεται στα 100 ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται οι μεταφορές με το λεωφορείο και το καράβι, δύο διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο με πρωινό και η είσοδος στην θεατρική παράσταση. Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν, συνέχισε, μπορούν να επικοινωνήσουν με την Πειραματική Σκηνή τηλεφωνώντας στους αριθμούς: 27210.21653, 6974413291, 6971540945.

Η Λέττα Πετρουλάκης σημείωσε ακόμη ότι στις παραστάσεις που θα δοθούν στη Φιλαρμονική το επόμενο τριήμερο θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί η προσφορά λαχνών ώστε τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να διατεθούν για τα παιδιά των πυρόπληκτων της Αττικής. Μάλιστα την Κυριακή θα γίνει και η κλήρωση για να αναδειχθεί εκείνος που θα κερδίσει έργο μικροναυπηγικής, το καράβι του Οδυσσέα, από τη συλλογή του Παναγιώτη Σοφικίτη.

Τέλος η Ισμήνη Γυφτάκη ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη 17 Οκτώβρη η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, θα πραγματοποιήσουν αφιέρωμα στον Φιλιατρινό σκηνοθέτη κινηματογραφιστή Θόδωρο Μαραγκό, ο οποίος θα παραστεί και θα συζητήσει με τον κόσμο, ενώ θα προβληθούν οι ταινίες του “Μάθε παιδί μου γράμματα” και “Εν δυνάμει” που είναι η τελευταία του δημιουργία. Το αφιέρωμα θα γίνει στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, με είσοδο 5 ευρώ.

Στ.Μ.