Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018 23:13

“Είστε ένα από τα πρότυπα που ζητούμε”

“Είστε ένα από τα πρότυπα που ζητούμε”

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΜΕΛΗ 
Δεν ήταν μόνο μια εκδήλωση επαίνου για το έργο που έχει προσφέρει ο Πέτρος Θέμελης στην Αρχαία Μεσσήνη. Η σημερινή απονομή του μεταλλίου Α΄ Τάξεως του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, στον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, ήταν και μια έμμεση προτροπή προς όλους ώστε να γίνουν πιο χρήσιμοι μέσα στο κοινωνικό σύνολο μέσα από τη δουλειά και την αποστολή τους. “Η κοινωνία μας χρειάζεται ζωντανά παραδείγματα προσφοράς και ανιδιοτέλειας”, “είστε ένα από τα πρότυπα που ζητούμε” είπε χαρακτηριστικά ο αρχιεπίσκοπος για τον καθηγητή, στην τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Δημαρχείο της Μεσσήνης…

Και ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε ότι τα μεγάλα έργα είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς όμως μερικές φορές χρειάζονται άνθρωποι, σαν τον Πέτρο Θέμελη, που ωθούν τα πράγματα μπροστά, που ανοίγουν δρόμους.

Ο καθηγητής στην αντιφώνησή του ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος, κάποιες φορές δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τη συναισθηματική του φόρτιση. Επέμεινε πάντως ότι ο πολιτισμός είναι εθνικό θέμα, είναι σαν την παιδεία και την υγεία. Υπογράμμισε ότι ο καθένας μας μπορεί να αποτελέσει, μέσα από το δικό του ρόλο, παράδειγμα για την υπόλοιπη κοινωνία. Μάλιστα έκανε μια αισιόδοξη αναφορά για την κοινωνία, λέγοντας ότι η συνεχιζόμενη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση μας έχει προσγειώσει και μας δείχνει ότι η πρόοδος και η ανάπτυξη δεν προσδιορίζεται από τις τιμές των μετοχών αλλά από τη συνέπεια, την εργατικότητα, την εντιμότητα.

Συγκινημένος για τη εκδήλωση αυτή τόνισε ότι είναι και ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, που χαρακτήρισε τον Πέτρο Θέμελη στυλοβάτη του πολιτισμού όχι μόνο στη Μεσσήνη και στη Μεσσηνία αλλά σε όλη τη χώρα.

Ο καθηγητής της πανεπιστημιακής σχολής της Καλαμάτας, Νικόλαος Ζαχαριάς, μίλησε για το τιμώμενο πρόσωπο περιγράφοντάς το ως ελεύθερο χαρακτήρα, πολύπλευρη προσωπικότητα, άτομο με σθένος και αποφασιστικότητα και ως τον πρώτο επιστήμονα που καθιέρωσε την έννοια της επανάχρησης των μνημείων.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε και με αρχαία μουσική που έπαιξε με αρχαίο όργανο ο Δρ. Νίκος Ξανθούλης

Στ.Μ.