Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012 03:43

Η κορυφαία τραγωδία που γράφτηκε ποτέ παρουσιάζεται στην Αρχαία Μεσσήνη

Γιώργος Δαβίλλας, Σταύρος Μπένος, Στάθης Αναστασόπουλος, Αιμίλιος Χειλάκης, Παναγιώτης Αλευράς Γιώργος Δαβίλλας, Σταύρος Μπένος, Στάθης Αναστασόπουλος, Αιμίλιος Χειλάκης, Παναγιώτης Αλευράς

ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ ΜΕ 
ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΧΕΙΛΑΚΗ

Την κορυφαία τραγωδία που έχει γραφτεί ποτέ, την «Οιδίπους τύραννος» του Σοφοκλή, με πρωταγωνιστές δύο από τους σπουδαιότερους νεότερους ηθοποιούς, τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και τον Αιμίλιο Χειλάκη, θα έχουν τη μεγάλη ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Παρασκευή, 31 Αυγούστου, στο εκπληκτικό στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης οι φιλότεχνοι της Μεσσηνίας. Για την παράσταση μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Μεσσήνης ο Αιμίλιος Χειλάκης, ο Σταύρος Μπένος, ο Στάθης Αναστασόπουλος, ο Παναγιώτης Αλευράς και ο Γιώργος Δαβίλλας.

Όπως είπε ο Αιμίλιος Χειλάκης, σε αυτή την τραγωδία ο Σοφοκλής «απαντάει σε αυτό το ωραίο μοτό που υπάρχει σε έναν τοίχο στα Εξάρχεια "Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;". Με τον Οιδίποδά του, μας δίνει τη μεγαλύτερη απάντηση, ότι ναι υπάρχει ζωή αρκεί να είσαι όρθιος και να κοιτάς ψηλά».
Ο Αιμίλιος Χειλάκης, που είναι ιδρυτικό μέλος και εθελοντής του Σωματείου «Διάζωμα», αναφέρθηκε σε πολλά θέματα, όπως στην πραγματική έννοια της πολιτικής, που τόνισε ότι είναι η δημιουργία και όχι η διεκδίκηση ψήφων. Σημείωσε ότι ο ίδιος πιστεύει σε αυτή την πολιτική και ένας τέτοιος πολιτικός ανέφερε ότι είναι ο Σταύρος Μπένος. Επίσης, υποστήριξε την ιδιωτική πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι σήμερα που το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αυτή μπορεί να γίνει η αιχμή του δόρατος για τη δημιουργία. Ο Αιμίλιος Χειλάκης αναφέρθηκε και στη Μεσσηνία, σημειώνοντας ότι είναι ένας τόπος όπου εδώ και χιλιάδες χρόνια ανθίζει η σκέψη.
Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Τσέζαρις Γκραουζίνις, ενώ εισιτήρια προπωλούνται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και στο ΚΕΠ του Δήμου Μεσσήνης. Η τιμή είναι 15 ευρώ. Η παραγωγή είναι της εταιρίας αρτivities και του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου ότι «χαιρόμαστε που θα δώσουμε τη δυνατότητα στους Μεσσήνιους, αλλά και στους επισκέπτες της περιοχής μας να απολαύσουν μια υπέροχη παράσταση σε ένα μαγευτικό χώρο, με τους σπουδαίους ηθοποιούς Αιμίλιο Χειλάκη και Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη. Ευχαριστώ το Διάζωμα και τον πρόεδρό του Σταύρο Μπένο, τον καθηγητή μας Πέτρο Θέμελη, το Φεστιβάλ Αθηνών και το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, που συνέβαλαν καθοριστικά για την πραγματοποίηση αυτής της παράστασης».
Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, είπε από την πλευρά του: «Θεωρώ ότι σε μια εποχή κρίσης του αξιακού μας συστήματος, η γνώση, η τέχνη και ο πολιτισμός είναι αυτά που μας δείχνουν το δρόμο και την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε. Γι’ αυτό θεωρώ ότι η παρουσίαση της τραγωδίας στο Αρχαίο Στάδιο είναι ένα σημαντικό έργο».
Ο πρόεδρος του Διαζώματος, Σταύρος Μπένος, ανέφερε ότι η παρουσίαση της παράστασης είναι ένας ακόμα «σπουδαίος κρίκος στην αλυσίδα των υπέροχων συναντήσεων της καλλιτεχνικής δημιουργίας με την Αρχαία Μεσσήνη. Υπενθυμίζω ότι η Αρχαία Μεσσήνη πια θεωρείται η καλύτερα σωζόμενη πόλη παγκοσμίως της ελληνιστικής περιόδου. Για το Διάζωμα, η Αρχαία Μεσσήνη είναι το καλύτερο εργαστήρι συνάντησης των δημιουργών με τα μνημεία του αρχαίου κόσμου. Θα έλεγα, χωρίς να θεωρηθεί υπερβολή, ότι το σημείο αυτό έχει μεγαλύτερες αρετές ακόμη και από την Επίδαυρο, γιατί η Επίδαυρος, που είναι σπουδαία, είναι μονοθεματική και ως προς το κομμάτι το μνημειακό και ως προς το κομμάτι το καλλιτεχνικό. Η Αρχαία Μεσσήνη, να με θυμηθείτε, θα ξεδιπλώνει σιγά σιγά την αγκαλιά της σε όλη την παγκόσμια σύγχρονη δημιουργία, σε όλες τις μορφές τέχνης».
Σε ό,τι αφορά την παράσταση, σημείωσε ότι «ενώ δεν βάζει εμφανώς κραυγές, έχει μια εκρηκτική εσωτερικότητα και θα την απολαύσουμε».
Τη χαρά του για την παρουσίαση της παράστασης στην Αρχαία Μεσσήνη εξέφρασε και ο πρόεδρος του δημοτικού νομικού προσώπου «Αρχαία Μεσσήνη», Γιώργος Δαβίλλας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συνεισφορά του Σταύρου Μπένου και του Διαζώματος για την επανασύνδεση των Ελλήνων με τις ρίζες τους, τον πολιτισμό τους και τις αξίες τους.
Σταύρος Μαρτίνος