Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2019 12:48

Βραδιά με ταινίες της Ακριβής Κόλλια

Βραδιά κινηματογραφικών προβολών με ταινίες μικρού μήκους της Ακριβής Κόλλια διοργανώνει αυτή την Παρασκευή, 9 Αυγούστου, το Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη & Φύση "ΝΑΡΤΟΥΡΑ", στη Στούπα της Δυτικής Μάνης...

Οι προβολές θα γίνουν στο Enigma cocktail-bar του Γιάννη Καρολεμέα, μέλους του σωματείου, εγκαινιάζοντας τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του bar, που βρίσκεται στο χαμηλότερο διάζωμά του και αποτελεί ιδανικό μέρος για θερινές κινηματογραφικές προβολές, δίπλα στη θάλασσα.

Οι προβολές -με αγγλικούς υπότιτλους- θα ξεκινήσουν στις 21:45, ενώ η τελευταία ταινία θα προβληθεί πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας!

Η Ακριβή Κόλλια, θεατρολόγος, σκηνοθέτις και σεναριογράφος, θα παρευρίσκεται στον χώρο, προλογίζοντας τις ταινίες της.

Με την παρουσία του θα τιμήσει την εκδήλωση και ο διακεκριμένος σκηνοθέτης και Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Τώνης Λυκουρέσης, ο οποίος θα κάνει την έναρξη με μια σύντομη αναφορά για τη σημασία της ταινίας μικρού μήκους.

Οι ταινίες, με την σειρά που θα προβληθούν, είναι οι ακόλουθες:

«Το πιάνο»
Μυθοπλασία, Διάρκεια 16’, Αθήνα 2018

Υπόθεση: Ο Γιώργος επιστρέφει στο χωριό του έπειτα από χρόνια φυγής. Τη διαδρομή του ντύνουν αναμνήσεις που φανερώνουν τις περιπέτειες του στην πόλη, τα όνειρα του αλλά και την προσωπική του εξέλιξη.

«Μαθήματα Εμπιστοσύνης»
Μυθοπλασία, Διάρκεια 16’, Αθήνα 2016

Υπόθεση: Η Βέρα προσπαθώντας να ξεφύγει από τα προβλήματα που την κρατούν εγκλωβισμένη, παρακινεί τον σύντροφό της σε μια ανατρεπτική έξοδο.

«Πολιορκία»
Βραβευμένη ταινία μικρού μήκους με το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, σε Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αγίας Πετρούπολης.
Μυθοπλασία, Διάρκεια 5’, Αθήνα 2016
https://youtu.be/cBLA3o4I3ps

Υπόθεση: Ένας άστεγος μεσήλικας, στην σύγχρονη Ελλάδα της κρίσης, βιώνει τον αποκλεισμό λόγω της οικονομικής πολιορκίας της χώρας. Με αφορμή την ανάγνωση ενός ιστορικού άρθρου, βυθίζεται σε ένα παράξενο όνειρο που τον μεταφέρει στο πολιορκημένο Leningrad, στα 1942. Εκεί ταυτίζεται με τις απέλπιδες προσπάθειες των κατοίκων για επιβίωση.

«Πίσω απ’ τα μάτια»
Μυθοπλασία, Διάρκεια 3’, Αθήνα 2011
https://youtu.be/JRz162shjqk

Υπόθεση: Ένας νεαρός ζωγράφος αναζητά την έμπνευση, εστιάζοντας το βλέμμα του μόνο γύρω από τον εαυτό του. Η συνάντησή του με κάποιον άλλο ζωγράφο τον ωθεί να συνεχίσει την πορεία του, ψάχνοντας νέους τρόπους.

«Μονάκριβή μου»
Μυθοπλασία, Διάρκεια 23’, Άργος - Ναύπλιο 2010  https://youtu.be/arbqZi7mfuw

Υπόθεση: Σε ένα απομονωμένο χωριό της Ελλάδας του 1950, μια γυναίκα βιώνει, μοναχικά, τη φυλάκιση και την εκτέλεση του αγαπημένου της.

«ΑΝΑ-ΜΝΗΣΗ» (Ανακατασκευή της μνήμης)
Video Art, Διάρκεια 3’, Αθήνα 2015
https://youtu.be/si7V90snWGk

Υπόθεση: Όταν μια στιγμή γίνεται παρελθόν, κάθε εικόνα της, κάθε λεπτό της, δίνει στη μνήμη, καινούργιες πραγματικότητες.

Η ταινία αυτή γυρίστηκε το 2015, με σκοπό να προβληθεί πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας. Η ευκαιρία αυτή της δόθηκε φέτος –ίσως παγκόσμια πρώτη ως ιδέα και ως υλοποίηση- με την συμμετοχή της στο 2ο Φεστιβάλ Κάστρου Λεύκτρου (Beaufort), που συνδιοργάνωσε και φέτος το Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη & Φύση "ΝΑΡΤΟΥΡΑ", μαζί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Η ταινία θα προβληθεί ξανά αυτή την Παρασκευή, στο ίδιο μέρος.

Επισημαίνεται ότι οι ταινίες δεν ενδείκνυνται για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Για τα μεγαλύτερα, προτείνεται η παρουσία γονέα ή κηδεμόνα.

Ακριβή Κόλλια
Η Ακριβή Κόλλια σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στη Σχολή Καλών Τεχνών - Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και αποφοίτησε το 2013. Η πτυχιακή της εργασία «Στοιχεία Θεατρικότητας Στον Κινηματογράφο, Τεχνική και Αφηγηματική Χρήση του Πλάνου Σεκάνς» αποτέλεσε τον σύνδεσμο ανάμεσα στην θεατρική της εκπαίδευση και την αγάπη της για τον Κινηματογράφο.  Συνέχισε τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο μεταπτυχιακό τμήμα  Ψηφιακές Μορφές Τέχνης, από το οποίο αποφοίτησε το 2018. Η ταινία της «Πολιορκία» (блокада) βραβεύτηκε το 2016 με το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου "ПЕРЕРЫВ НА ВОЙНУ" της Αγίας Πετρούπολης.
Είναι ιδρυτικό μέλος και Έφορος Τμήματος Κινηματογράφου ΝΑΡΤΟΥΡΑ.
www.facebook.com/kollia.akrivi
www.youtube.com/AkriviKollia

Info:
Βραδιά Κινηματογραφικών Προβολών Ταινιών Μικρού Μήκους της Ακριβής Κόλλια
Πού: Enigma cocktail-bar, Στούπα Δυτικής Μάνης
Πότε: Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2019, ώρα 21:30
Είσοδος ελεύθερη