Σάββατο, 10 Αυγούστου 2019 00:52

Ο Βαγγέλης Κορακάκης στα Πλατάνια Χανδρινού

Ο Βαγγέλης Κορακάκης στα Πλατάνια Χανδρινού

*Της Βένιας Παπαδοπούλου

Μία γνήσια λαϊκή συναυλία με τον Βαγγέλη Κορακάκη και την ορχήστρα του, κάτω από τα πλατάνια, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν, όσοι βρεθούν την Κυριακή 11 Αυγούστου, στις 21:30, στα Πλατάνια του Χανδρινού Πυλίας...

Τη συναυλία διοργανώνει ο πάντα δραστήριος πολιτιστικά Χανδριναϊκός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος.

Μαζί με τον σπουδαίο λαϊκό συνθέτη και μπουζουξή θα τραγουδήσει η Σταυρούλα Μανωλοπούλου, ενώ μπουζούκι θα παίζει, επίσης, ο Βασίλης Κορακάκης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ακολουθεί επιτυχώς τα χνάρια του πατέρα του, διαγράφοντας την δική του αξιόλογη μουσική πορεία.

Με αφορμή τη συναυλία, επικοινωνήσαμε με τον αυθεντικό αυτόν δημιουργό του νέου ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, τον οποίο πετύχαμε εν πλω στο καράβι για Ικαρία…Παρά τις αντιξοότητες της τηλεφωνικής σύνδεσης, ο ίδιος εγκάρδιος και άμεσος, κατάφερε να μας πει δυο λόγια για το πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει για τη συναυλία της Κυριακής αλλά και για τους δεσμούς του με τον μεσσηνιακό τόπο.

Δεν είναι η πρώτη φορά, λοιπόν, που επισκέπτεται τη Μεσσηνία ο Βαγγέλης Κορακάκης, καθώς, ίσως κάποιοι να θυμούνται ότι, στο παρελθόν έχει παίξει στην Καλογερόραχη, ενώ, όπως ο ίδιος μας είπε, έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Φοινικούντα, όπου και διατηρεί φιλικούς δεσμούς.

Παρουσιάζοντας την ορχήστρα του, εκτός από την Σταυρούλα Μανωλοπούλου και τον Βασίλη Κορακάκη, τον συνοδεύουν, επίσης, ο Γιάννης Καλαφατίδης στο ακορντεόν, ο Άκης Παπαπαναγιώτου στην κιθάρα και ο Παναγής Τζίτζικας στο κόντρα μπάσο. «Μία πλήρης λαϊκή ορχηστρα!», όπως τη χαρακτηρίζει.
«Ελπίζουμε να ευχαριστηθεί ο κόσμος με το πρόγραμμα που έχουμε ετοιμάσει. Θα παρουσιάσουμε τα τραγούδια μου, καθώς και τραγούδια από το κλασσικό λαϊκό ρεπερτόριο των Τσιτσάνη, Άκη Πάνου, Μάνου Χατζιδάκι, Μίκυ Θεοδωράκη κ.ά », αποκάλυψε για το πρόγραμμα.

Σε ερώτηση για τον υιό του, Βασίλη, που επίσης τραγουδάει και παίζει μπουζούκι, μας είπε –χαριτολογώντας- ότι η συνεργασία τους κρατάει απ’ όταν γεννήθηκε! «Τώρα σιγά σιγά, βέβαια, ο Βασίλης τραβάει τον δρόμο του», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη δουλειά που ετοιμάζει με τον Γιώργο Νταλάρα.

Αυτοδίδακτος και αυθεντικά λαϊκός
Ο Βαγγέλης Κορακάκης γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου 1961 στην
Καισαριανή. Η πρώτη του επαφή με το μπουζούκι ήταν σε ηλικία μόλις 9 χρόνων, απέναντι από το πατρικό του, όπου υπήρχε ένας ξυλουργός που έφτιαχνε και μουσικά όργανα. Το πρώτο του μπουζούκι, τρίχορδο, το απέκτησε σε ηλικία 11 χρόνων, στο οποίο πέρασε ο ίδιος χορδές.

Αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, σε ηλικία 18 ετών κι ενώ είχε συμμετάσχει σε διάφορα σχολικά συγκροτήματα στην Καισαριανή, εργάζεται για πρώτη φορά επαγγελματικά στην μουσική παράσταση του Χουρμούζη, «Ο Λεπρέντης», σε μουσική Δήμου Μούτση. Στη συνέχεια, δούλεψε για λίγο στην ταβέρνα του Φίτσουλα και το 1982 άνοιξε, μαζί με τον Γιώργο Κούκιο, το «Μακάμι», γνωστό μετέπειτα ως «Μαγιοπούλα» και ως «Κρύπτη» στην Καισαριανή.
Το
1988 εκδίδει τον πρώτο του ουσιαστικά προσωπικό δίσκο, με τίτλο Οι Άρχοντες. Τα τραγούδια αυτού του δίσκου, όπως αναφέρει ο ίδιος ο Κορακάκης, γράφτηκαν στην πλειοψηφία τους στο «πακέτο του τσιγάρου» και παιζόντουσαν, πριν από την κυκλοφορία τους, στις λαϊκές ταβέρνες της Καισαριανής.
Τα επόμενα χρόνια,ο Βαγγέλης Κορακάκης αποκτά πλούσια δικογραφία, (προσωπική και με συμμετοχές σε δίσκους άλλων), ενώ συνεργάζεται με πάρα πολλούς και σπουδαίους ερμηνευτές, όπως τον
Γεράσιμο Ανδρεάτο, το Δημήτρη Μητροπάνο, τη Γιώτα Νέγκα, την Αφεντούλα Ραζέλη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, την Κατερίνα Κούκα, τον Λάκη Χαλκιά κ.ά.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε από τις πιο γνωστές του επιτυχίες τα: «Πρώτο Φθινόπωρο», «Μάνα Πού Ζω» , «Στη Σκέψη της Τρελλής».Όσοι, βέβαια, βρεθούν στα Πλατάνια του Χανδρινού, την Κυριακή, θα έχουν την τύχη ν' ακουσουν και τις υπόλοιπες...

 

Info:
Ρεμπέτικη συναυλία με τον Βαγγέλη Κορακάκη
Πλατάνια Χανδρινού Πυλίας
Κυριακή 11 Αυγούστου 2019
Έναρξη: 21.30
Είσοδος: 5 ευρώ