Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2019 14:31

Γιώργος Γκότσης-Γκρέκας: Προσωπικότητα με ακλόνητη πίστη στον διεθνισμό και την ταξική πάλη

Ο Δημήτρης Γκότσης, μίλησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια για τον αδελφό του Γιώργο, γνωστού ως Γκρέκα

Ο Δημήτρης Γκότσης, μίλησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια για τον αδελφό του Γιώργο, γνωστού ως Γκρέκα

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΟ ΔΩΡΙΟ 
Συγκινητικές αλλά και στιγμές θαυμασμού για την δύναμη και την ανιδιοτέλεια του Γιώργου Γκότση-Γκρέκα, διέκριναν το πολιτικό μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή, 12 Αυγούστου 2019, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δωρίου. Ο Γιώργος Γκότσης-Γκρέκας ήταν ένας συνδικαλιστής με διεθνή αναγνώριση που έδρασε στην Αυστραλία, όπου είχε φύγει μετανάστης από τα νεανικά του χρόνια, όταν στη Ελλάδα ήταν ανεπιθύμητος ή και διωκόμενος λόγω της αγωνιστικής και αντιστασιακής δράσης της οικογένειάς του…


Γιώργος Γκότσης-Γκρέκας

Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην προεκλογική περίοδο του 2015, όταν ο Γκρέκας είχε έρθει στην Ελλάδα από την Αυστραλία και ήθελε να ψηφίσει αλλά οι αρχές του απάντησαν ότι δεν διέθετε τα απαιτούμενα έγγραφα. Τότε, με τη βοήθεια φίλων του, κατάφερε και έβγαλε έγκαιρα τα χαρτιά που χρειαζόταν, απόκτησε ελληνική ταυτότητα και για πρώτη φορά, σε ηλικία 85 χρόνων, ψήφισε το κόμμα του, το ΚΚΕ, κάτι που του έδωσε απέραντη χαρά. 

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Διονύσης Αθανασόπουλος, από το Ψάρι, ενώ ομιλητές ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος Οιχαλίας, δημοτικός σύμβουλος, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΚΚΕ, Κώστας Ρεϊτζόπουλος και ο αδελφός του Γιώργου Γκότση-Γκρέκα, Δημήτρης, ο οποίος επίσης ήρθε από την Αυστραλία όπου ζει. Παραβρέθηκαν το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας και ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρώην πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού). Παραβρέθηκαν επίσης στο πολιτικό μνημόσυνο ο υποψήφιος δήμαρχος Τριφυλίας, δημοτικός σύμβουλος Σαράντος Κουκούμης και ο πρόεδρος της κοινότητας Κόκλας, Λεωνίδας Χρονόπουλος.


Κώστας Ρεϊτζόπουλος

Ο Γιώργος Γκότσης-Γκρέκας γεννήθηκε στον Αετό το 1930 και την ίδια χρονιά η οικογένειά του μετεγκαταστάθηκε στο Δώριο. Το σπίτι τους κάηκε δύο φορές, από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ακόμη παιδί και βοηθούσε στη διάδοση μηνυμάτων μεταξύ των χωριών για τις ασφαλείς μετακινήσεις των ανταρτών. Ο πατέρας του, Σταύρος, πέθανε όταν ο Γιώργος ήταν 15 χρόνων, στη φυλακή της Κυπαρισσίας, δηλητηριασμένος από συνεργούς των δοσίλογων. Ο ένας του αδελφός, Πάνος, σκοτώθηκε το 1949 πολεμώντας στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Στην Αυστραλία μετανάστευσε το 1960, αφού πρώτα πήγε εργάτης στο Βέλγιο. Στην αρχή η αστυνομία δεν του επέτρεπε να φύγει στο εξωτερικό παρά μόνο στο Βέλγιο, στα ορυχεία, όπου οι συνθήκες ήταν απάνθρωπες. Όπως τόνισε τόσο ο Κώστας Ρεϊτζόπουλος όσο και ο αδελφός του Δημήτρης Γκότσης, ο Γιώργος έγινε πρωτεργάτης σκληρών ταξικών αναμετρήσεων στο λιμάνι του Σίδνευ. Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και στήριξε μεγάλες απεργίες των ναυτεργατών, συνέβαλε αποφασιστικά στους αγώνες ενάντια στη χούντα, υπερασπίστηκε τα δικαίωμα των Ελλήνων ναυτεργατών και των Αυστραλών λιμενεργατών. Για τη δράση του το αυστραλιανό κράτος του αρνιόταν για χρόνια την υπηκοότητα. Ήταν για δεκαετίες πρόεδρος του εργατικού συνδικάτου στο Σίδνευ “Άτλας”, καθώς και ο πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής για την Εργατική Πρωτομαγιά. 

Όπως σημείωσε στην ομιλία του ο Κώστας Ρεϊτζόπουλος, “ο σύντροφος Γιώργος κράτησε ψηλά τη σημαία του κόμματος, της διεθνιστικής πάλης και αλληλεγγύης, των αγώνων για τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Εμείς οι νέες γενιές κομμουνιστών συνεχίζουμε κάτω από την ίδια σημαία στο δρόμο της επαναστατικής πάλης για το σοσιαλισμό κομμουνισμό. Αυτή είναι η υπόσχεση που σου δίνουμε σήμερα  σύντροφε Γιώργο”. 


Κώστας Ρεϊτζόπουλος, Γιώργος Τούσσας, Σάββας Τσιμπόγλου, Σαράντος Κουκούμης

Ο αδελφός του, Δημήτρης Γκότσης, σημείωσε ότι ο Γιώργος ήταν ο συνεχιστής της ανιδιοτέλειας και αγωνιστικότητας που διέκριναν τον πατέρα και τον παππού τους.Υπογράμμισε ότι στην Αυστραλία ήταν πάντα στο πλευρό των “νεοφερμένων”, των νέων μεταναστών, τους στήριζε και τους προέτρεπε να γραφτούν στα συνδικάτα τους για να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. “Ήταν διεθνιστής, είχε πίστη στην ταξική πάλη”, τόνισε για τον αδελφό του ο Δημήτρης Γκότσης, ενώ ανέγνωσε μέρος της ομιλίας που έκανε για τον Γιώργο Γκότση-Γκρέκα ο γραμματέας της Εργατικής Ομοσπονδίας του Σίδνευ, όπου μεταξύ άλλων υπάρχει η δέσμευση για “αλληλεγγύη για πάντα σύντροφε Γιώργο”. 

Συγκινητικό χαιρετισμό έκανε για τον Γιώργο Γκότση-Γκρέκα και η εγγονή του αδελφού του Δημήτρη, Νίκη. 

Στ.Μ.