Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 13:09

Αρμονία στην “ΑΝΩTERRA” γη Αρχαία Μεσσήνη με τραγούδι και χορό

φωτογραφία Claudia Delmer

φωτογραφία Claudia Delmer

ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕ ΤΗΝ CLAUDIA DELMER ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΑΓΚΑΡΗ 
Την κορύφωση της αρμονίας φιλοδοξεί να προσφέρει στο κοινό και τους ίδιους τους συντελεστές καλλιτέχνες, η εκδήλωση “ΑΝΩTERRA”, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2019 στην Αρχαία Μεσσήνη, με την Claudia Delmer στο τραγούδι και τη Βασιλική Τσαγκάρη στο χορό. Αρμονία μεταξύ της φύσης, του αρχαίου μνημείου, των τεχνών και των συναισθημάτων. Η εκδήλωση γίνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με την αιγίδα και χορηγία της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, με ελεύθερη είσοδο…


Γιώργος Δαβίλλας, Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, Πέτρος Θέμελης, Cladia Delmer

Κατά την παρουσίαση της εκδήλωσης, που έγινε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, περιέγραψε αυτό που θα γίνει αύριο ως μια “σπουδαία καλλιτεχνική εκδήλωση”, “μια παράσταση που κινείται κυρίως στη σχέση του ανθρώπου με τη γη και που συνδέεται απόλυτα με την ενέργεια που εκπέμπει ο αρχαιολογικός χώρος”. Από την πλευρά του ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, εκπρόσωπος της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών”, σημείωσε ότι είναι μια εκδήλωση “πρωτότυπη, καλύπτει κατ’ ουσία όλο τον αρχαιολογικό χώρο, δεν είναι στατική, κινείται. Υπάρχει μια διαδραστική σχέση ανάμεσα στο κοινό που θα παρακολουθεί αυτές τις δύο καλλιτέχνιδες. Και φυσικά έχει σχέση με κάτι το γήινο, η γη είναι μια πανάρχαια γονιμοποιός δύναμη”. 

Η ίδια η Claudia Delmer σημείωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου ότι η Αρχαία Μεσσήνη είναι χώρος που την εμπνέει, “είναι χώρος που σε κάνει να νιώθεις αρμονία, ευδαιμονία, ισορροπία”. Αναφέρθηκε μάλιστα και σε μια εμπειρία που είχε πέρσι, όταν επισκέφθηκε στην Αρχαία Μεσσήνη την έκθεση γλυπτών του Γιώργου Ζογγολόπουλου και του Γιώργου Χουλιαρά: “Όταν ήρθα στο χώρο και βλέποντας την έκθεση ένιωσα ψυχική ανάταση και κρυφοτραγουδούσα. Κάποια στιγμή σταμάτησα και τότε άκουσα μια γυναίκα να μου λέει πολύ ευγενικά ``σας παρακαλώ μη σταματάτε``”. Αυτό ήταν ίσως το πρώτο σημάδι, συνέχισε η κ. Delmer, για να ξεκινήσει να σχεδιάζεται η αυριανή εκδήλωση. 

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ

Ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης ανέφερε ότι η “ΑΝΩTERRA” είναι ένα δρώμενο, ενώ η Claudia Delmer εξήγησε ότι η παράσταση χωρίζεται σε δύο μέρη: “Το πρώτο μέρος είναι ένας παραστατικός περίπατος. Σχεδόν θα πάμε σε όλο το χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και θα κάνουμε μικρές στάσεις-παραστάσεις, που είναι πολύ συνδεδεμένες με το κάθε σημείο. Αυτό θα κρατήσει περίπου μία ώρα και οι παραστάσεις αυτές θα αναφέρονται στη φύση, στη μητέρα και το παιδί, στην ερωτική σχέση του ανθρώπου με τη γη”.

Στο δεύτερο μέρος του δρώμενου, συνέχισε η κ. Delmer “θα καταλήξουμε στο Εκκλησιαστήριο όπου θα γίνει μια συναυλία λίγο πιο κλασική. Προσπάθησα να ανακατέψω διάφορα μουσικά στοιχεία. Θα έχουμε πολλά παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια αλλά και Μεσογειακά -μεγάλωσα στην Ισπανία, είναι μισο-Ιταλίδα και αυτά τα στοιχεία δεν μπορώ να τα κρύψω. Επίσης θα ακουστούν τραγούδια κλασικής μουσικής, Handel και Mozart, το ζητάει ο χώρος, τα οποία πάλι αναφέρονται στη φύση. Θα ακουστούν και κάποια έντεχνα αγαπημένα τραγούδια”. 

Η διευθύντρια της Εφορείας κ. Μηλίτση-Κεχαγιά αναφερόμενη γενικότερα στη χρήση αρχαιολογικών χώρων,  όπως η Αρχαία Μεσσήνη, σημείωσε ότι “στηρίζουμε ενεργά, ενθαρρύνουμε, προωθούμε τέτοιες καλλιτεχνικές δράσεις που προσφέρουν στους θεατές μια βιωματική προσέγγιση και άλλη ανάγνωση του αρχαιολογικού χώρου, ζωντανεύουν τον αρχαιολογικό χώρο και εισδύουν στην καθημερινότητά μας”. 

Από την πλευρά του ο καθηγητής κ. Θέμελης σημείωσε πως “δεν σας κρύβω ότι και οι δύο καλλιτέχνιδες έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες, αγωνιούν για την επιτυχία του δρώμενου, έχουν έρθει πάμπολλες φορές στην Αρχαία Μεσσήνη, έχουν κάνει πρόβες. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι έχουμε να κάνουμε με κάτι ζωντανό, που έχει σχέση με το ζητούμενο, που είναι τα μνημεία της Αρχαίας Μεσσήνης να έχουν μια χρήση συμβατή σήμερα με αυτή που είχαν στην αρχαιότητα. Ολόκληρος ο χώρος έχει μια θεατρικότητα και μια ενέργεια που επηρεάζει τους καλλιτέχνες, τους εμπνέει για να συνθέσουν κάτι καινούργιο”. 

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής Μεσσήνης ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Δαβίλλας, ο οποίος χαρακτήρισε την παράσταση ως εκπληκτική, ευχαρίστησε την Εφορεία Αρχαιοτήτων για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, συνεχάρει τον Πέτρο Θέμελη για το έργο του και τόνισε ότι ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος και ο Δήμος Μεσσήνης θα είναι αρωγοί στην προσπάθεια για τη συνεχή ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης στην Ελλάδα και στον κόσμο. 

Η Βασιλική Τσαγκάρη, που θα χορέψει στην  παράσταση, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στη συνέντευξη Τύπου, όμως η Claudia Delmer διάβαση μήνυμά της, στο οποίο υπογραμμίζεται ο δεσμός του ανθρώπινου σώματος και πνεύματος με τη γη και η ανάγκη ο άνθρωπος να φροντίσει περισσότερο τη φύση και το περιβάλλον. 

Τέλος σημειώνεται ότι στο δρώμενο θα λάβουν επίσης μέρος οι ξεχωριστοί μουσικοί Αντώνης Κουφουδάκης (κιθάρα), Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι), Τάσος Πούλιος (κανονάκι) Σόλις Μπαρκή (κρουστά)

Στ.Μ.