Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 12:41

Το Δημοτικό Σχολείο Λεΐκων «Πάει βόλτα» στην Καλαμάτα της Κατοχής

Το Δημοτικό Σχολείο Λεΐκων «Πάει βόλτα» στην  Καλαμάτα της Κατοχής

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Τί συνέβη στην Καλαμάτα το 1940 και πώς βίωσαν οι παλαιότεροι την ιταλογερμανική Κατοχή; Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λεΐκων γνώρισαν βιωματικά την κατοχική ιστορία της πόλης, με τη συνεργασία της ομάδας «Πάμε βόλτα»…

Θα μεταφέρουν, μάλιστα, την εμπειρία τους στο κοινό της αυριανής (25/10) σχολικής γιορτής για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στην οποία είμαστε όλοι προσκεκλημένοι...

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Δημοτικό Σχολείο Λεΐκων, σκοπός των εκπαιδευτικών με τη συνεργασία της ομάδας «Πάμε βόλτα» ήταν «να "μεταφέρουν" τα παιδιά σε αυτή την ταραγμένη και δύσκολη εποχή και να γνωρίσουν οι μαθητές την πόλη τους με άλλη, ιστορική και κριτική ματιά».

Η συνεργασία τους ξεκίνησε πρώτα με μια αναζήτηση – διαδρομή στην πόλη της Καλαμάτας των «τοπόσημων» που κρύβουν ένα ιστορικό γεγονός ή κτήρια που έπαιξαν συγκεκριμένο ρόλο εκείνη την εποχή.

Έπειτα, στο σχολείο τους πλέον, τα παιδιά μελέτησαν και προετοίμασαν το υλικό, ώστε τα ίδια με τη σειρά τους να αποκαλύψουν τα «τοπόσημα» αυτά στους γονείς τους.
Αυτό θα γίνει –όπως μας ενημερώνει το σχολείο- κατά τη διάρκεια της γιορτής, την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, με μουσική πλαισίωση από το σημαντικό έργο ‘Ρωμιοσύνη’ του Γ. Ρίτσου σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ θα προβληθούν σύγχρονες φωτογραφίες της Καλαμάτας αλλά και ιστορικές, από επιλεγμένες εκδόσεις και έργα που περιγράφουν και απεικονίζουν την Καλαμάτα της περιόδου εκείνης.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το σχολείο, η περιηγητική βιωματική διδασκαλία είναι μια διδακτική μέθοδος με μεγάλη επιτυχία γενικότερα.

«Το Δημοτικό Σχολείο Λεΐκων ευχαριστεί όλους τους παράγοντες, που συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της βιωματικής εκπαιδευτικής εμπειρίας που οδήγησε σε μια σχολική γιορτή και ιδιαίτερα την ομάδα ‘Πάμε βόλτα’ και τον κο Σωτήρη Θεοδωρόπουλο, όχι μόνο γιατί συνόδεψε τα παιδιά σε αυτή την ιστορική ‘βόλτα’  στην Καλαμάτα, αλλά και γιατί, εδώ και χρόνια βοηθά τους εκπαιδευτικούς να ανανεώνουν και οι ίδιοι την σχέση τους με την Ιστορία και την πόλη. Τους φέρνει σε επαφή με κείμενα και ανθρώπους που αγαπούν την τοπική Ιστορία και την αναδεικνύουν με συνέπεια και αγάπη».

Καλεί, μάλιστα, όλους στην αυριανή σχολική γιορτή που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Λεΐκων στις 08:30 το πρωί, για να γνωρίσουν την ‘Καλαμάτα της Κατοχής’.

Σημειώνει, τέλος, ότι όλοι οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν και να «ξαναγνωρίσουν» πολυεπίπεδα την Καλαμάτα μέσα από ένα πρόγραμμα που υλοποιεί με επιτυχία το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας με τίτλο «Καλαμάτα: από το Κάστρο στην Παραλία, Περιβάλλον και Ιστορία».