Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 13:44

Τριήμερο εκδηλώσεων στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ

O Veysi Altay, σκηνοθέτης της ταινίας "Πηγάδι", που προβάλλει τη Δευτέρα το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ O Veysi Altay, σκηνοθέτης της ταινίας "Πηγάδι", που προβάλλει τη Δευτέρα το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ-ΔΕΥΤΕΡΑ
Τρεις διαδοχικές εκδηλώσεις έχει προγραμματίσει για τις επόμενες ημέρες, το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας...

Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, μετά την προγραμματισμένη 2η συνάντηση του δωρεάν σεμιναρίου editing (μοντάζ) στο χώρο του Κέντρου, σειρά θα πάρουν τα… όργανα. Καλεσμένοι, ο Παναγιώτης Βιώνης που παίζει τζουρά και ο Πάνος Ταντής στην κιθάρα (Ασσόδυο) σε μία μουσική βραδιά, με αγαπημένα ακούσματα, που θα ξεκινήσει στις 21:00.

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, μια ακόμη προβολή του CINE-DOC Kalamata, με το ντοκιμαντέρ του Stephan Talneau «Σάζι - Το Κλειδί της Εμπιστοσύνης» (97΄| 2018 | Γαλλία, Γερμανία) στις 19:00, στο χώρο του Κέντρου, με δωρεάν είσοδο. Η προβολή του ντοκιμαντέρ γίνεται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.  

Το Ντοκιμαντέρ της Δευτέρας
Τέλος, τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, στο καθιερωμένο πια Ντοκιμαντέρ της Δευτέρας, θα προβληθεί, στις 20:30, η ταινία του Veysi Altay "Πηγάδι" (73' Τουρκία 2018). 

well from mezopotamya sinema on Vimeo.

Στη δεκαετία του 1990, πολλοί άνθρωποι, στο Κουρδιστάν, συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν μετά βασανιστηρίων· Χιλιάδες δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν από παραστρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες χρηματοδοτούνταν και στηρίζονταν από το κράτος. Οι δολοφόνοι τους ξεφορτώθηκαν τα πτώματά τους, πετώντας τα από ελικόπτερο ή θάβοντάς τα σε πηγάδια γεμάτα οξύ. Το ντοκιμαντέρ ‘BÎR’ (“Πηγάδι”) αφηγείται την ιστορία των οικογενειών επτά αγνοουμένων από τη πόλη Kerboran (Dargeçit) το 1995 που ψάχνουν τα κόκκαλά τους.

Το ντοκιμαντέρ είχε προβληθεί στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, τον Ιανουάριο του 2019. «Πάντα επίκαιρο, το Κέντρο αποφάσισε να το ξαναπροβάλει αυτή τη Δευτέρα θέλοντας να αναδείξει την περιπέτεια του σκηνοθέτη, ο οποίος πρόσφατα συνελήφθη, κατασχέθηκε το υλικό και ο εξοπλισμός του και πέρασε από δίκη, μαζί με έναν δημοτικό υπάλληλο ο οποίος διευκόλυνε τον δημιουργό, στην πόλη Μπάτμαν, με την κατηγορία της "διενέργειας προπαγάνδας για τρομοκρατική οργάνωση", με αφορμή το ντοκιμαντέρ του "Nujin" ("Νέα Ζωή") που αναδεικνύει τη θέση της κούρδισας γυναίκας μαχήτριας στον πόλεμο στο Κομπάνι εναντίον των ISIS», τονίζει το Κέντρο.

Το εν λόγω ντοκιμαντέρ έχει επιλεχθεί να προβληθεί και στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, τον Ιανουάριο του 2020. Όπως επισημαίνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ: «Όταν επαναλάβαμε την πρόσκληση να τον έχουμε και φέτος μαζί μας, μας διηγήθηκε την περιπέτειά του. Στην προσπάθειά μας να του εκφράσουμε την οργή μας και τη λύπη μας, η απάντησή του μας δείχνει πόσο περήφανος και δυνατός είναι ο κουρδικός λαός: "...we will continue our struggle against the racist sexist and fascist Turkish state. Unfortunately every good thing has a price....". Μέχρι και πριν δυο βδομάδες που είχαμε νέα του, ο Veysi παρέμενε σπίτι του και περίμενε να μεταφερθεί στη φυλακή”».