Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2020 09:07

“Πνοή Ελευθερίας”, διαλέξεις για το 1821 ξεκινούν απόψε στο Μέγαρο Χορού

ΦΑΡΙΣ-ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Διαλέξεις με αφετηρία το 1821 και με επεκτάσεις στην τέχνη, τη φιλοσοφία, την ιστορία, ξεκινούν απόψε από τη Φάρις του Δήμου Καλαμάτας, στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για την επέτειο της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού. Απόψε θα κάνει διάλεξη ο πανεπιστημιακός καθηγητής Γιώργος Κοντογιώργης. Θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του μήνα διαλέξεις από τον Γιώργο Καραμπελιά, τον Κωνσταντίνο Χολέβα, τη Μαρία Μαντουβάλου, τον Γιώργο Ανδρειωμένο, τον Δημήτρη Κοσμόπουλο, τον Χρήστο Γιανναρά...

Το θέμα που θα παρουσιάσει απόψε στις 8.30 ο Γιώργος Κοντογιώργης είναι: “Από τον οικουµενικό στον ελλαδικό ελληνισµό. Ένας απολογισµός µε αφετηρία την επανάσταση του 1821”. Ο Γιώργος Κοντογιώργης είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στην Πάντειο ΑΣΠΕ. Έχει διατελέσει μεταξύ άλλων, πρύτανης του ίδιου Πανεπιστημίου, ενώ έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Έχει πλούσιο και ογκώδες συγγραφικό έργο. Έχει διατελέσει Πρόεδρος - Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ και υπηρεσιακός υπουργός Τύπου και ΜΜΕ.

Στις 11 Μάρτη θα κάνει διάλεξη με θέμα “Η Επανάσταση του 1821 και η πολιτιστική παράδοση του Ελληνισµού” ο Γιώργος Καραμπελιάς, που είναι συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής. Σπούδασε οικονομικά στη Γαλλία και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από την Οικονομική Σχολή των Παρισίων (Paris VII). Είναι εκδότης του περ. Άρδην, της εφημ. Ρήξη και μαζί με συνεργάτες του έχει ιδρύσει τις Εναλλακτικές Εκδόσεις. Έχει πλούσια πολιτική δράση καθώς και συγγραφικό έργο.

Θα ακολουθήσει την ίδια βραδιά διάλεξη του Κωνστνατίνου Χολέβα με θέμα “1821, Μία Επανάσταση µε εθνική και θρησκευτική ταυτότητα”. Ο Κωνσταντίνος Χολέβας είναι πολιτικός επιστήμων, εχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, συνεργάζεται με την Εκκλησία της Ελλάδος και αρθρογραφεί τακτικά σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά. Είναι συγγραφέας βιβλίων σχετικών με την ελληνορθόδοξη κληρονομιά.

Στις 18 Μάρτη θα δώσει διάλεξη με θέμα “Η Καλαµάτα πρωτεργάτης και εµπνεύστρια του Φιλελληνισµού” η Μαρία Μαντουβάλου που είναι αναπληρώτρια Καθηγήτρια των Σχέσεων της Νεοελληνικής Φιλολογίας με αρχαία και βυζαντινή Γραμματεία, του Τμήματος Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πλούσιο ερευνητικό, διδακτικό και συγγραφικό έργο. Κατά την περίοδο της δικτατορίας, διώχθηκε από το Πανεπιστήμιο, στο οποίο επανήλθε το 1976. Διετέλεσε μέλος της επιτροπής αποχουντοποίησης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Την ίδια βραδιά θα ακολουθήσει διάλεξη με θέμα “Η Επανάσταση του 1821 και το δηµοτικό τραγούδι”, από τον Γιώργο Ανδρειωμένο που είναι καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Αντιπρύτανης του ίδιου Ιδρύματος. Έχει διδάξει μαθήματα της ειδικότητάς του στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, καθώς και σε άλλα ανώτερα και ανώτατα ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Έχει πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο.

Στις 24 Μάρτη θα δώσει διάλεξη με θέμα “Η µαύρη πέτρα ολόχρυση”- Η πρόσληψη του ΄21 από την νεοελληνική ποίηση. Ο αντίκτυπος του Αγώνα στην Τέχνη” ο Δημήτρης Κοσμόπουλος που έχει σπουδάσει Νομικά και Θεολογία. Είναι ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής. Επί σειρά ετών είναι παραγωγός λογοτεχνικών εκπομπών στο ραδιόφωνο. Εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης για θέματα Πολιτισμού στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Έχει εκδώσει εννέα ποιητικά βιβλία και τρία βιβλία δοκιμίων για θέματα λογοτεχνίας και κριτικής. Για το έργο του έχει λάβει τα βραβεία «Λάμπρου Πορφύρα» (2005) και «Κώστα και Ελένης Ουράνη» (2018) της Ακαδημίας Αθηνών και το Διεθνές Βραβείο «Κ. Π. Καβάφης» (2013), για το σύνολο του μέχρι τώρα έργου του. Διευθύνει το λογοτεχνικό περιοδικό «Νέα Ευθύνη».

Τέλος στις 25 Μάρτη θα δώσει διάλεξη με θέμα “Υπάρχει Ελληνισµός χωρίς Μεγάλη Ιδέα;” ο Χρήστος Γιανναράς που είναι καθηγητής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών της Αθήνας. Επίσης, έχει διδάξει βυζαντινή Θεολογία και Φιλοσοφία σε διάφορα ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, ενώ παράλληλα, με τακτική επιφυλλιδογραφία (παλαιότερα στο Βήμα και αργότερα στην Καθημερινή) παρεμβαίνει στην κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα.