Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2020 20:11

Οπτικό και ηχητικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη με το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΡΑΔΥ 
Φωτογραφίες, ομιλία, ντοκιμαντέρ, μουσική περιλαμβάνει το πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας για να ταξιδέψει το κοινό στην ιστορία της Κωνσταντινούπολης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Ιούλη...

Το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ σημειώνει ότι θα είναι ένα οπτικό αλλά και ηχητικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη ανά τους αιώνες. 

Ενημερώνει ότι “η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 8.30 μ.μ., στον πεζόδρομο της οδού Μπενάκη 11, έξω από το στέκι του Κέντρου, και το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προβολή των φωτογραφιών που μας εμπιστεύτηκαν Μεσσήνιοι ταξιδιώτες στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή του Βασίλη Τριγκιλίδα, ταξιδιωτικού πράκτορα, και της Φωτογραφικής Ομάδας "West Mani frames". Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το φωτογραφείο του Χρόνη Χρονόπουλου και την Ένωση Επαγγελματιών Καλλιτεχνών Φωτογράφων Νότιας Πελ/νήσου.

O Ηλίας Κοντοζαμάνης δικαστικός/ συγγραφέας του βιβλίου "Κωνσταντινούπολη. Ταξιδεύοντας ανατολικά της Εδεμ", θα μας παρουσιάσει μέσα από τις δικές του φωτογραφίες την ιστορική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Στη συνέχεια, θα προβληθεί το  ντοκιμαντέρ «Τα μάτια της Πόλης». 

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά το Τμήμα Μουσικής του Καλλιτεχνικού Στεκιού

ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  

Τhe Εye of Ιstanbul / Τα μάτια της Πόλης των Binnur Karaevli, Fatih Kaymak (60’)  

Η ιστορία του Αρά Γκιουλέρ, του θρυλικού Τουρκοαρμένιου φωτογράφου ο οποίος, στα 87, παραμένει ένας σύνθετος και αξέχαστος χαρακτήρας: οξυδερκής, ασεβής, πνευματώδης και φιλοσοφημένος. Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές που αποτύπωσαν τη ζωή των ανθρώπων και σημαντικά ιστορικά γεγονότα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία. Παρ’ όλα αυτά, το αρχείο του δεν άνοιξε ποτέ σε μελετητές, αλλά παραμένει στοιβαγμένο σε κουτιά στο γραφείο του. Στενός φίλος του Ανρί-Καρτιέ Μπρεσόν, ο Αρά πιστεύει επίσης ότι πρέπει να εστιάζουμε στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση την αποφασιστική στιγμή. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τον Αρά καθώς προετοιμάζεται για την αναδρομική έκθεσή του. Θυμάται τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τις πλέον εμβληματικές φωτογραφίες του, κάνοντάς τες έτσι ακόμη πιο ζωντανές.

Είσοδος: Δωρεάν”