Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2020 15:15

“Οπτικοποίηση της μνήμης” το γλυπτό για τη γέννηση της Ωραίας Ελένης και των Διόσκουρων στη Μάνη

Ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, ο μικροβιολόγος Ηλίας Μουτζούρης και ο δήμαρχος Δημήτρης Γιαννημάρας

Ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, ο μικροβιολόγος Ηλίας Μουτζούρης και ο δήμαρχος Δημήτρης Γιαννημάρας

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ 
Ένα γλυπτό που “οπτικοποιεί τη μνήμη”, όπως τόνισε ο καθηγητής, ανασκαφέας της αρχαίας Μεσσήνης, Πέτρος Θέμελης, θα αποκαλυφθεί το Σάββατο, στη βραχονησίδα Πέφνος, στον Άγιο Δημήτριο Δυτικής Μάνης. Είναι γλυπτό εμπνευσμένο από το μύθο της γέννησης της Ωραίας Ελένης και των Διόσκουρων, Κάστορα και Πολυδεύκη. Είναι επίσης, όπως συνέχισε ο κ. Θέμελης, ένα γλυπτό που, μέσα από την ανάκληση στη μνήμη της παράδοσης και του πολιτισμού της περιοχής, θα ισχυροποιήσει την ταυτότητα και ενότητα των Μανιατών. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημήτρης Γιαννημάρας, τόνισε ότι η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει να αναδείξει τη μυθολογία της Μάνης γιατί μπορεί να αποτελέσει στοιχείο προβολής και ανάπτυξής της…

 
Ο γλύπτης Γιάννης Γκούζος κατά τη δημιουργία του έργου του στη βραχονησίδα Πέφνος 

Το Σάββατο στις οχτώ το βράδυ, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού ως εκπροσώπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Λίνας Μενώνη, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού έργου που έχει δημιουργήσει στη βραχονησίδα ο εικαστικός Γιάννης Γκούζος. 

Πρόκειται για έργο που μπήκε σε τροχιά υλοποίησης μετά από έμπνευση του μικροβιολόγου Ηλία Μουτζούρη, την οποία στήριξε ο Πέτρος Θέμελης και ο δήμαρχος Δημήτρης Γιαννημάρας. 

Σε συνέντευξη Τύπου για την τελετή των αποκαλυπτηρίων του γλυπτού ο δήμαρχος, Δημήτρης Γιαννημάρας, ανέφερε ότι ο μύθος της γέννησης της Ωραίας Ελένης και των Διόσκουρων στη βραχονησίδα μπροστά στο λιμάνι του Αγίου Δημητρίου δεν είναι ο μοναδικός που αφορά στην περιοχή της Μάνης. Είπε ότι υπάρχουν πολλοί ακόμη, όπως η πορεία του γιου του Αχιλλέα από την Καρδαμύλη στη Σπάρτη, μέσω της Βασιλικής Οδού, προκειμένου να πάρει την κόρη της Ωραίας Ελένης ή ο ενταφιασμός του Μαχάονα, γιου του Ασκληπιού, στον Κάμπο της Αβίας. 

Ο Πέτρος Θέμελης εξήγησε κατά τη συνέντευξη Τύπου ότι σύμφωνα με τον Παυσανία, που είχε επισκεφθεί την περιοχή, στη βραχονησίδα Πέφνος υπήρχαν τα αγάλματα των Διόσκουρων. Σύμφωνα με το μύθο, είπε ο καθηγητής, η Ωραία Ελένη και οι Διόσκουροι γεννήθηκαν από ένα αυγό, το οποίο έκανε η Βασίλισσα της Σπάρτης Λήδα, όταν την ερωτεύτηκε ο Δίας και πήγε κοντά της μεταμορφωμένος σε πάλευκο κύκνο, δήθεν κυνηγημένος από αετό. 

Ο κ. Θέμελης σημείωσε ότι με αυτό το γλυπτό έργο οπτικοποιείται η παράδοση και η μνήμη και πως με αυτόν τον τρόπο επιβιώνει και ισχυροποιείται η εθνική, τοπική και ατομική ταυτότητα. Ανέφερε μάλιστα ότι η ομιλία που θα κάνει στην τελετή των αποκαλυπτηρίων θα έχει ως θέμα την οπτικοποίηση της μνήμης. 

Τέλος ο καθηγητής και ανασκαφέας της Αρχαίας Μεσσήνης σημείωσε την αγάπη του για την περιοχή της Μάνης, η οποία είπε προέκυψε μέσα από τη σχέση του με τη “δεύτερη πατρίδα” του τη Μεσσηνία, ενώ ανέφερε ακόμη ότι ιδιαίτερα αγαπάει την παράδοση της Μάνης. 

Ο δήμαρχος, Δημήτρης Γιαννημάρας, σημείωσε ότι στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων θα υπάρχουν μέχρι 100 καθίσματα και δεν θα υπάρχουν όρθιοι, σύμφωνα με τα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού. Ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλα σημεία στο λιμάνι του Αγίου Δημητρίου από τα οποία θα μπορεί ο κόσμος να παρακολουθήσει την εκδήλωση. 

Τέλος, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης πρόσεφερε στον καθηγητή Πέτρο Θέμελη δώρο για την προσφορά του στη Μεσσηνία και στη Μάνη. Ένα δώρο που έχει δημιουργήσει ο ίδιος, έναν φάρο φτιαγμένο με βότσαλα από ακρογιαλιές της Μάνης. Ο καθηγητής είπε ότι θα τον βάλει στο γραφείο του προκειμένου να τον φωτίζει. 

Στ.Μ.