Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020 10:38

Κέντρο της νεοελληνικής ζωγραφικής η Καλαμάτα για δύο εβδομάδες!

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΩΝ 
Ο Δήμος Καλαμάτας με την κοινωφελή του επιχείρηση Φάρις και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για δύο εβδομάδες προσφέρουν κάτι σπάνιο και σημαντικό στο φιλότεχνο κοινό της ευρύτερης περιοχής. Παρουσιάζουν στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας έκθεση ζωγραφικής με έργα των κορυφαίων ζωγράφων της χώρας από την απελευθέρωση μέχρι σήμερα. Μια έκθεση που προάγει την αισθητική παιδεία, όπως σημείωσε η διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών, καθηγήτρια Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά…

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν χθες, Κυριακή, από τους δημάρχους Καλαμάτας και Θεσσαλονίκης, Θανάση Βασιλόπουλο και Κωνσταντίνο Ζέρβα αντίστοιχα, τον γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Νίκο Παπαϊωάννου, τους βουλευτές Περικλή Μαντά και Μίλτο Χρυσομάλλη, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τον πρώην δήμαρχο Καλαμάτας Γιώργο Κουτσούλη και άλλους εκπροσώπους θεσμών και φορέων. 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου της Φάρις, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, άνοιξε την εκδήλωση, υπογραμμίζοντας το πόσο σημαντική είναι αυτή η έκθεση και εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς όσους στήριξαν την υλοποίηση αυτής της πρότασής του. 

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι με την έκθεση αυτή “φέρνουμε κοντά στος δημότες σπουδαία έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων και προσφέρουμε τη δυνατότητα σε όλους, ιδιαίτερα στους νέους, μια υψηλή πνευματική εμπειρία, που τους οφείλουμε, συντελώντας έτσι στη διαμόρφωση ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος μέσα από τη μόρφωση και την επαφή με το σύγχρονο πολιτιστικό πλούτο της χώρας”. 

Ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης έδωσε τα συγχαρητήριά του και στο Δήμο Καλαμάτας-Φάρις και στο Τελλόγλειο Ίδρυμα για τη συνεργασία αυτή. 

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ανιψιός της Αλίκης και του Νέστορα Τέλλογλου, που δώρισαν τις συλλογές τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για την ίδρυση του Τελλογλείου Ιδρύματος, υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι αυτοί αφιέρωσαν τη ζωή τους στην τέχνη, όχι όμως για την τέχνη, αλλά για τον άνθρωπο, με την έννοια ότι “η τεχνη ενισχύει και βοηθάει τον άνθρωπο να ζει, τον παρηγορεί, γιατί ο άνθρωπος ορίστηκε να ζει ζωή πολύ ανασφαλή”. 

Για την έκθεση μίλησαν ακόμη η διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών, καθηγήτρια Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Νίκος Παπαΐωάννου και ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς. 


Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, αποδίδει τιμητικό αμαμνηστικό στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα

Η διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγήτρια Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά με το τιμητικό αναμνηστικό που της επέδωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου της Φάρις, Παναγιώτης Λαμπρινίδης

Τόνισε ο Τάκης Μαυρωτάς ότι σε αυτή την έκθεση παρουσιάζεται το πανόραμα της νεοελληνικής ζωγραφικής με πολύτιμα έργα των Καντούνη, Γύζη, Πανταζή, Ροϊλού, Παρθένη, Λύτρα, Ιθακήσιου, Μπουζιάνη, Κόντογλου, Σπυρόπουλου, Διαμαντόπουλου, Τσίγκου, Μαυροΐδη, Μυταρά, Μπότσογλου, Πεντζίκη και άλλων.

Στο πλαίσιο της τελετής των εγκαινίων ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, βράβευσε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου της Φάρις Παναγιώτης Λαμπρινίδης βράβευσε την Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου βράβευσε τον δήμαρχο Καλαμάτας, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του εικαστικού Εργαστηρίου της Φάρις και τον επιμελητή της έκθεσης Τάκη Μαυρωτά. 

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά μέχρι τις 25 Οκτώβρη, από τις εννιά το πρωί μέχρι τις εννιά το βράδυ. 

Στ.Μ.