Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 08:28

Κάλεσμα αναβίωσης της ιστορικής μνήμης στο Ρίπεσι-Κεφαλόβρυση Τριφυλίας

“ΡΙΠΕΣΙ 1821-2021” 
Πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων για την αναβίωση της ιστορικής μνήμης, με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ‘21 έχει καταρτίσει το χωριό Ρίπεσι του Δήμου Τριφυλίας, η σύγχρονη ονομασία του οποίου είναι Κεφαλόβρυση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πεζοπορίες και ξεναγήσεις στα Αρβανιτοχώρια της περιοχής, έκθεση κειμηλίων, βιβλίων, εγγράφων, ομιλίες, παρουσίαση βιβλίου, καλλιτεχνικό εργαστήρι, έκθεση εικαστικών…

Σημειώνει σχετικά η Επιτροπή “Ρίπεσι 1821-2021”: “Στην ομάδα «Ρίπεσι 1821-2021» πιστεύουμε ότι η ιστορική μνήμη ενισχύεται όταν βιώνεται, όταν οι κοινότητες συμμετέχουν, όταν οι άνθρωποι λένε ιστορίες μεταξύ τους και νιώθουν πραγματικά την κοινή ρίζα. «Αν θες να προχωρήσεις μπροστά, πρέπει πρώτα να κοιτάξεις πίσω» και όλα όσα μοιάζουν απλές αναφορές σε κάποιο βιβλίο να τα δεις να ζωντανεύουν.

«Θέλει να περπατήσεις στα ίδια βήματα των αγωνιστών του τόπου σου» και να νιώσεις ότι τα ξεχασμένα μονοπάτια των βουνών ένωναν τους γνωστούς και άγνωστους αγωνιστές. Τον Αύγουστο 2021 θα περπατήσουμε σε παλιά μονοπάτια που ένωναν τους επαναστάτες στα ξακουστά Σουλιμοχώρια. Πιο συγκεκριμένα πεζοπορίες και ξεναγήσεις στα γειτονικά Αρβανιτοχώρια με τρεις διαδρομές:

α) Ρίπεσι - Σπανού - Σουλιμά

β) Ρίπεσι - Σιδηρόκαστρο (από τη Κρύα Βρύση)

γ) Ρίπεσι - Σταυρός - Πάνω Λάπι

«Θέλει να μπεις στα σπίτια, να ψάξεις για κειμήλια», για παραδοσιακά υφαντά και να δεις πώς το νήμα τους μας δένει με το σήμερα. Θα πραγματοποιηθεί Έκθεση κειμηλίων και βιβλίων/εγγράφων. Στόχος μας είναι τα μπαλκόνια των σπιτιών να στολιστούν με τα υφαντά που έχετε ήδη στις κασέλες σας. Για να ενισχυθεί η έκθεση, σας προσκαλούμε να ψάξετε κι εσείς για κειμήλια της εποχής.

«Θέλει να ακούσεις ιστορίες και αφηγήσεις για θρυλικές οικογένειες». Θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλίες για τους Ντρέδες, τους ήρωες του τόπου μας και θα παρουσιαστεί βιβλίο για την οικογένεια των Μπαλταίων από το Λαογράφο μας, τον Αθανάσιο Σταθόπουλο.

«Θέλει όλα αυτά να τα βιώσεις», να τα τραγουδήσεις και να τα ζωγραφίσεις και έτσι να αισθανθείς βαθιά ότι η ελευθερία της έκφρασης και ο πολιτισμός είναι έννοιες άρρητα συνδεδεμένες. Οι παραπάνω εκδηλώσεις θα πλαισιωθούν με καλλιτεχνικό εργαστήρι και έκθεση εικαστικών με παράλληλες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Οι παραπάνω δράσεις θα οργανωθούν από την επιτροπή «Ρίπεσι 1821-2021», το Σύλλογο Αποδήμων Κεφαλοβρυσητών και την Κοινότητα Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι), αλλά η επιτυχία τους εξαρτάται από όλους εσάς. Ο βαθμός συμμετοχής και η εθελοντική σας δράση θα μας δώσει τη χαρά του βιώματος. Άλλωστε σε εμάς έτυχε ο εορτασμός των 200 ετών, νιώθουμε την ανάγκη να ανταποκριθούμε με τον πιο ανθρώπινο και δημιουργικό τρόπο. Σας περιμένουμε όλους”.