Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021 09:31

Στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021 οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση στην Κεφαλόβρυση-Ρίπεσι

Στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021 οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση στην Κεφαλόβρυση-Ρίπεσι

Μια μικρή κοινότητα της Μεσσηνίας αλλά με ανθρώπους και φίλους δημιουργικούς και με πάθος η Κεφαλόβρυση (Ρίπεσι) του Δήμου Τριφυλίας. Είναι από τις λίγες κοινότητες που έχουν ετοιμάσει ένα καλό πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ‘21, το οποίο μάλιστα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”...

“Οι εκδηλώσεις εορτασμού που σχεδιάζει η επιτροπή «Ρίπεσι 1821-2021» για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση αναρτήθηκαν ήδη και μπορείτε να τις αναζητήσετε στη πλατφόρμα ΕΛΛΑΔΑ 2021 www.greece2021.gr, στο «Ημερολόγιο δράσεων και Εκδηλώσεων»”, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η επιτροπή από την Κεφαλόβρυση και συνεχίζει: “Η Κεφαλόβρυση (Ρίπεσι) είναι η πρώτη Κοινότητα των Δήμων Τριφυλίας και Οιχαλίας, που μοιράζονται διοικητικά τα θρυλικά Σουλιμοχώρια, που επικοινωνεί στο χάρτη το πλαίσιο των εκδηλώσεών της αφιερωμένο στους Ντρέδες. Με τον τρόπο αυτό συμμετέχουμε στη μεγάλη γιορτή της χώρας μας για την επέτειο των 200 χρόνων προβάλλοντας την τοπική μας ιστορία.

Παραθέτουμε το κείμενο  που περιγράφει τις Εκδηλώσεις μας στη πλατφόρμα: Το άγνωστο 1821 των προγόνων μας Ντρέδων στην ορεινή Τριφυλία «Αν θες να προχωρήσεις μπροστά, πρέπει πρώτα να κοιτάξεις πίσω» και όλα όσα μοιάζουν απλές αναφορές σε κάποιο βιβλίο να τα δεις να ζωντανεύουν. Θέλει να περπατήσεις στα ίδια βήματα των αγωνιστών του τόπου σου, να πιείς νερό από τις ίδιες πηγές, να ξαποστάσεις κάτω από τα ίδια δέντρα και να νιώσεις ότι τα ξεχασμένα μονοπάτια των βουνών ένωναν τους μικρούς και μεγάλους, τους γνωστούς και άγνωστους αγωνιστές. 

Θέλει να μπεις στα σπίτια, να ψάξεις για κειμήλια, για παραδοσιακά υφαντά και να δεις πώς το νήμα τους μας δένει με το σήμερα. Θέλει να ακούσεις ιστορίες και αφηγήσεις για θρυλικές οικογένειες που πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επανάσταση έκαναν το όνομά τους θρύλο. Θέλει όλα αυτά να τα βιώσεις, να τα τραγουδήσεις και να τα ζωγραφίσεις και έτσι να αισθανθείς βαθιά ότι η ελευθερία της έκφρασης και ο πολιτισμός είναι έννοιες άρρητα συνδεδεμένες. Θέλει να θυμηθείς και να γνωρίσεις γεύσεις ξεχασμένες των ανθρώπων εκείνης της εποχής. 

Με αυτό τον τρόπο θα τιμήσει ένα μικρό χωριό της ορεινής Τριφυλίας, η Κεφαλόβρυση (Ρίπεσι), τους προγόνους του, τους θρυλικούς Ντρέδες (Αρβανίτες). 

Τον Αύγουστο 2021 θα περπατήσουμε σε παλιά μονοπάτια που ένωσαν τους ανθρώπους εκείνης της εποχής σε κοινή επαναστατική δράση στα ξακουστά Σουλιμοχώρια-Αρβανιτοχώρια και θα τιμήσουμε τους αγωνιστές του τόπου μας, οι οποίοι διακρίθηκαν και αναγνωρίστηκαν στα πεδία των μαχών, με ομιλίες και παρουσίαση βιβλίου. Οι εκδηλώσεις θα πλαισιωθούν με εκθέσεις κειμηλίων, βιβλίων, εγγράφων και εικαστικών με παράλληλες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις και γαστρονομικές προτάσεις.

Από 31/7/2021 έως 25/8/2021

Οργάνωση: Κοινότητα Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι), Επιτροπή «Ρίπεσι 1821-2021», Σύλλογος Αποδήμων Κεφαλοβρυσητών”.