Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 08:26

Το πρόγραμμα γιορτασμού απελευθέρωσης της Καλαμάτας στις 23 Μάρτη 1821

Με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο,  θα γιορταστεί η επέτειος των 200 χρόνων από την απελευθέρωση της Καλαμάτας από τον οθωμανικό ζυγό, την Τρίτη 23 Μάρτη, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα “Καλαμάτα 2021 Η επανάστασή μου”. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν χωρίς την παρουσία κόσμου, λόγω των μέτρων για τον κορονοΐό...

Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα κάνει ομιλία με θέμα «Όψεις της πορείας του Ελληνικού Έθνους – Ρίζες και Προοπτικές».

Στις δέκα το πρωί της Τρίτης θα γίνει η έπαρση της σημαίας της Επανάστασης με εορταστικές κωδωνοκρουσίες, στην πλατεία 23 Μάρτη. 

Στις δύο μετά το μεσημέρι, σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα, θα τελεστεί στην Ιερά Μονή Βελανιδιάς τρισάγιο στη µνήµη των Ηρώων του ’21. Θα ακολουθήσει η εκκίνηση της λαμπαδηδρομίας που θα μεταφέρει την Ιερή Φλόγα στην Καλαμάτα.

Στις 2.45 μετά το μεσημέρι στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων αναμένεται η άφιξη του σκυταλοδρόµου που µεταφέρει τη Φλόγα από την Ιερά  Μονή Βελανιδιάς.

Στις τρεις μετά το μεσημέρι θα γίνει δοξολογία στους Αγίους Αποστόλους με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο.

Στις 3.30 θα γίνει αναπαράσταση της ορκωμοσίας των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821. 

Θα πραγματοποιηθεί επίσης κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο και θα ακολουθήσει προσκλητήριο των οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του αγώνα.