Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021 09:28

“Μπαρουταποθήκη της Ευρώπης” ή μωσαϊκό πολιτισμών; - 1ος Μαραθώνιος Βαλκανικής Ποίησης

Δημήτρης Πετρόπουλος, Γιάννης Κόσσυβας Δημήτρης Πετρόπουλος, Γιάννης Κόσσυβας

BALKAN CULTURE 
Τι λέτε για ένα διαφορετικό ταξίδι; Ένα “πέρασμα” από τα Βαλκάνια; Είτε με είτε χωρίς αμορτισέρ, που λέει και το τραγούδι. Μη το σκέπτεστε, συνδεθείτε αύριο, Τετάρτη 31 Μάρτη 2021 και ελάτε μαζί στο ταξίδι, παρακολουθώντας τον 1ο Μαραθώνιο Βαλκανικής Ποίησης…

Διοργανωτής είναι το ηλεκτρονικό περιοδικό για τις τέχνες και τον πολιτισμό Balkan Culture (www.cultureofbalkans.com). Ο Μαραθώνιος Βαλκανικής Ποίησης θα ξεκινήσει στις εφτά το απόγευμα και θα τον παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=RvbM3M3ZMoY

Οι εμπνευστές του Balkan Culture και του Μαραθώνιου Βαλκανικής Ποίησης είναι ο Δημήτρης Πετρόπουλος και ο Γιάννης Κόσσυβας, οι οποίοι με διάφορες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες τους μας δείχνουν ότι τα Βαλκάνια δεν είναι πόλεμοι και διαιρέσεις αλλά ένα μωσαϊκό πολιτισμών που ξεχωρίζει στην Ευρώπη, με ανθρώπους με έντονη προσωπικότητα. 

“Τα Βαλκάνια είναι μια παρεξηγημένη περιοχή. Και οι Έλληνες όταν μιλούν για τα Βαλκάνια το πρώτο που σκέπτονται ίσως είναι ότι πρόκειται για την “μπαρουταποθήκη της Ευρώπης”, τους έρχονται στο μυαλό πόλεμοι, φτώχεια, μετανάστευση. Δεν είναι όμως αυτό τα Βαλκάνια. Αντίθετα για μένα Βαλκάνια σημαίνει αυθεντικότητα στις σχέσεις των ανθρώπων, μοναδικότητα στα τοπία, πλούτος στις παραδόσεις” μας είπε ο Δημήτρης Πετρόπουλος. 

Από την πλευρά του ο Γιάννης Κόσσυβας ανέφερε ότι “στα Βαλκάνια συναντάς αυτό που δεν υπάρχει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στα Βαλκάνια το παραμικρό γίνεται αφορμή για να χαρούν οι άνθρωποι, να γιορτάσουν, να συνευρεθούν, να συζητήσουν”. 

Το περιοδικό Balkan Culture, συνέχισε ο Δημήτρης Πετρόπουλος, “γεννήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια. Δεν ξέρω να πω για ποιον ακριβώς λόγο το φτιάξαμε, σίγουρα ήταν αποτέλεσμα της εξωτερίκευσης μιας εσωτερικής μας ανάγκης. Το εγχείρημά μας συνάντησε την αποδοχή του κόσμου και έτσι συνεχίζουμε και δίνουμε βήμα σε νέους καλλιτέχνες όλων των χωρών να προβάλλουν το έργο τους”. 

Μέχρι τώρα το Balkan Culture, πρόσθεσε ο Γιάννης Κόσσυβας, είχε διοργανώσει κυρίως εκθέσεις φωτογραφίας με καλλιτέχνες από τα Βαλκάνια. Τώρα ήρθε η ώρα της ποίησης, ενώ υπάρχουν σχέδια και για άλλες δραστηριότητες, όταν βέβαια περάσει η πανδημία. 

Ο 1ος Μαραθώνιος Βαλκανικής Ποίησης συνδέεται και με τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Όπως σημείωσε ο Δημήτρης Πετρόπουλος, μέσα από τον Μαραθώνιο θέλουμε να προβάλουμε τον Ρήγα και τη δράση του στα προεπαναστατικά χρόνια στα Βαλκάνια. Όπως ο Ρήγας οραματιζόταν τα Βαλκάνια ενωμένα και ειρηνικά έτσι και το Μαραθώνιος που διοργανώνουμε θέλει να δείξει ότι τα Βαλκάνια μπορούν να είναι ενωμένα με τον πολιτισμό και την ποίηση. 

Συνδιοργανωτές του 1ου Μαραθώνιου Βαλκανικής Ποίησης είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Συμμετέχουν 17 ποιητές από 12 χώρες, ενώ κεντρικός ομιλητής θα είναι ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γιώργος Ανδρειωμένος. Χορηγοί είναι το Βαλκανικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και ο Πολιτιστικός Οργανισμός “Δρόμοι της Ελιάς”.

Οι ποιητές θα διαβάσουν τα ποιήματά τους οι ίδιοι και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά.

Οι ποιητές που συμμετέχουν είναι: 

Adriana Pavel – Ρουμανία

Altay Öktem – Τουρκία

Aleksandar Miladinović – Σερβία

Antej Jelenic – Κροατία

Ελένη Κοφτερού – Ελλάδα

Ηλίας Φραγκάκης – Ελλάδα

Emilio Paz – Περού

Fahredin Shehu – Κόσοβο

Φωτεινή Βασιλοπούλου - Ελλάδα

Ina Ivanova – Βουλγαρία

Jovana Marojevic – Μαυροβούνιο

Κώστας Γουλιάμος – Ελλάδα

Maklena Nika – Αλβανία

Νικόλαος Βλαχάκης – Ελλάδα

Θεόδωρος Σταυριανόπουλος – Ελλάδα

Sabahudin Hadžialić Βοσνία – Ερζεγοβίνη

Vladimir Martinovski – Βόρεια Μακεδονία

 

Στ.Μ.