Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2021 16:31

Μενδώνη, Γιατρομανωλάκης, δήμαρχος και περιφερειάρχης για το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Η παρουσίαση παραστάσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από φέτος και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου είναι το νέο στοιχείο της διοργάνωσης, για την οποία μίλησαν σήμερα, σε διαδικτυακή συνέντευξη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Πολιτισμού και αρμόδιος για τον σύγχρονο πολιτισμό Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Στη συνέντευξη η καλλιτεχνική διευθύντρια του 27ου ΔΦΚ Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 25 Ιουλίου,  Λίντα Καπετανέα, παρουσίασε το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, η οποία έχει ως θέμα “Σε κίνηση. Διαρκώς σε κίνηση. Μαζί; Ή μόνοι;”...

Στο μήνυμά της η υπουργός κ. Μενδώνη ανέφερε μεταξύ άλλων: “Τα προηγούμενα 26 χρόνια, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με σκληρή, επίμονη δουλειά και ευφάνταστες προτάσεις, κατάφερε να καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές διοργανώσεις στην τέχνη του Χορού.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της φετινής, της 27ης διοργάνωσης, έχει τη σφραγίδα της ποιότητας που φέρει η υπογραφή της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας Λίντας Καπετανέα και της ομάδας των συνεργατών της, με στόχο να συνεχίσει να αποτελεί έναν θεσμό εξαιρετικά σημαντικό για το Χορό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Ήδη από την περασμένη χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας απέδειξε ότι μπορεί να πραγματοποιήσει μία ποιοτική, αλλά και ασφαλή διοργάνωση, μέσα στις ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας.

Φέτος, με την αισιοδοξία που μας δίνει το πρόγραμμα «Ελευθερία» και με τους εκτεταμένους εμβολιασμούς, οι οποίοι εντατικοποιούνται, θα μπορέσουμε με ακόμη περισσότερη ελευθερία να απολαύσουμε την ελευθερία της έκφρασης του ανθρωπίνου σώματος.

Στον προγραμματισμό του Φεστιβάλ ξεχωρίζει φέτος η διάκριση των εκδηλώσεων στην Κεντρική και στην Εναλλακτική Σκηνή, παραστάσεις στον δημόσιο χώρο της Καλαμάτας, αλλά και σε εναλλακτικούς χώρους. Ιδιαίτερη σημασία, ξεχωριστή βαρύτητα, θα έλεγα, έχει η παρουσία του Φεστιβάλ σε χώρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εκτός Καλαμάτας. Ένα πιλοτικό πρόγραμμα που εκφράζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εξωστρέφεια του Φεστιβάλ και τη σχέση του με τον τόπο, την Πελοπόννησο, την εκτός Καλαμάτας Πελοπόννησο.

(...) Από τις 16 έως τις 25 Ιουλίου, η Καλαμάτα ανοίγεται για άλλη μια φορά στο χορό και εκπέμπει τη δύναμη της τέχνης του. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω την ομάδα της Λίντας Καπετανέα και να ευχηθώ μια πολύ καλή διοργάνωση, με εμπειρίες από παραστάσεις που θα μείνουν στη μνήμη όλων μας».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης από την πλευρά του σημείωσε: “Το Φεστιβάλ αποτελεί ένα διεθνές σημείο αναφοράς στα δρώμενα του χορού και έναν θεσμό που πραγματοποιείται χωρίς διακοπή εδώ και 27 χρόνια, καθώς επέμεινε και άντεξε και πέρυσι.

Στις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, σε στενή συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ήταν ένα από τα ελάχιστα διεθνή φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκαν ζωντανά το 2020, και μάλιστα με υποδειγματικό τρόπο, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, διατηρώντας τον διεθνή του χαρακτήρα και χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα και το υψηλό επίπεδο των συμμετοχών. Πειραματίστηκε με καινοτόμες λύσεις στη διοργάνωση των εκδηλώσεων, τόσο στο Μέγαρο Χορού όσο και σε υπαίθριους, δημόσιους χώρους, και κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερους από 3.500 θεατές.

(...) Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα και στον κοινωνικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ, καθώς φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα προσφέρει στο κοινό 16 υπαίθριες παραστάσεις χορού στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο για όλους.

Επιπλέον, το Φεστιβάλ υλοποιεί και ένα πολύ πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες: Σεμινάρια χορού και masterclasses για επαγγελματίες χορευτές και σπουδαστές, εργαστήρι χορού και χορογραφίας για παιδιά, εργαστήρι κίνησης ατόμων με και χωρίς αναπηρία μαζί, εργαστήρι κίνησης για άτομα άνω των 50 ετών, εργαστήρι κίνησης για άτομα άνω των 70 ετών και ένα εργαστήρι για γονείς και παιδιά μαζί.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ επεκτείνει τη δραστηριότητά του καθόλη τη διάρκεια του έτους με καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις που ενισχύουν τον διάλογο με άλλες τέχνες, και ενεργοποιούν συνέργειες με τρίτους φορείς.

Τέλος, με αρωγό την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας για πρώτη φορά θα ταξιδέψει και εκτός Μεσσηνίας, προσφέροντας παραστάσεις χορού και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας, προάγοντας έτσι την τέχνη του χορού και καλλιεργώντας παράλληλα ένα νέο κοινό.

(...)Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως έχει δεσμευτεί, στηρίζει σταθερά το Φεστιβάλ, όχι μόνο με οικονομικούς πόρους αλλά και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο έχει απαιτηθεί σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη της πανδημίας. Η διαρκής εξέλιξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι μέρος του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου για τον σύγχρονο πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία, και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του πώς πολιτιστικοί θεσμοί μπορούν να αποτελέσουν καταλύτες ανάπτυξης και εστίες δημιουργικότητας για περιοχές σε όλη την Ελλάδα”.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων: “(...) Ένα χρόνο πριν, το Φεστιβάλ κέρδισε ένα μεγάλο στοίχημα δικαιώνοντας όσους από εμάς πίστεψαν σε αυτό και φυσικά όλους εκείνους που σκληρά εργάστηκαν για την υλοποίησή του εν μέσω πανδημίας, εν μέσω δυσκολιών.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού αποτελεί ένα σπουδαίο, ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός που προβάλλει την Καλαμάτα αλλά και τη Μεσσηνία σε διεθνές επίπεδο. Συμμετέχει δε, όχι ως ένα ακόμη καλλιτεχνικό δρώμενο, αλλά ως πρωταγωνιστής στον πολιτιστικό ουρανό της πατρίδας μας.

Φέτος οι συνθήκες μοιάζουν διαφορετικές, καθώς η παγκόσμια κοινότητα αρχίζει να βλέπει φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας. Η περιοχή μας άλλωστε είναι ένας ασφαλής υγειονομικά προορισμός.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας - θεσμός που μετρά 27 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας- με την ποιότητα που το χαρακτηρίζει, έχοντας την έμπρακτη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και τη συνεργασία της Περιφέρεια, αλλά κυρίως έχοντας αναπτύξει μία μοναδική σχέση με την κοινωνία, διαθέτει γερά θεμέλια και τα εχέγγυα της επιτυχίας.

Είμαστε υπερήφανοι για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας! Νοιώθουμε δε, χρέος να εργαζόμαστε ώστε κάθε χρόνο να γίνεται καλύτερο, να προσφέρει υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και να γράφει λαμπρές σελίδες ιστορίας στο βιβλίο του Πολιτισμού μας.

Ως Δήμαρχος Καλαμάτας, ευχαριστώ την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, την Καλλιτεχνική Διευθύντρια Λίντα Καπετανέα αλλά και όλους όσοι εργάζονται για την επιτυχία του θεσμού, όπως χορηγούς, εθελοντές, φίλους του Φεστιβάλ, επισκέπτες και φυσικά τους δημότες μας”.

Τέλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, σημείωσε: “Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού αποτελεί τον πρεσβευτή της όμορφης πόλης της Καλαμάτας στο χώρο του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στα 26 χρόνια της συνεχούς παρουσίας του, το φεστιβάλ καταξιώθηκε στην Ελλάδα και στον κόσμο και καταξιώθηκε για την πρωτοπορία και για την ποιότητά του.

Ως πρώην Δήμαρχος Καλαμάτας, συνδεδεμένος με τα δεκατρία από τα 26 φεστιβάλ, όπως και με την κατασκευή του Μεγάρου Χορού, στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις αυτόν τον σπουδαίο, τον καταξιωμένο θεσμό.

Ως Περιφερειάρχης και ως Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτουμε ένα εξαιρετικά σημαντικό ποσό για την οικονομική στήριξη του Φεστιβάλ. Έχω γνώση των ικανοτήτων και της προσφοράς της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας, της κ. Καπετανέα, και της ομάδας της και είμαι βέβαιος για την επιτυχία του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού. Καλή επιτυχία!”.