Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021 13:28

Απόψε και αύριο στο Μέγαρο Χορού η πρεμιέρα της ταινίας για το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης

“ΑΝΕΜΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ” 
Απόψε, Παρασκευή 30 Ιούλη και αύριο, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, γίνεται η πρεμιέρα της ταινίας για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με τίτλο “Άνεμος Ελευθερίας”, σε σκηνοθεσία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου. Η ταινία είναι της “View Master Films” και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Καλαμάτα 1821 - Δρόμοι Ελευθερίας”, από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, με εταίρους τη “View Master Films”, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και την κοινωφελή επιχείρηση Φάρις του Δήμου Καλαμάτας...

Στην πρεμιέρα θα παραστούν ο σκηνοθέτης και οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας. 

Όπως σημειώνει η “View Master Films”, ο “Άνεμος Ελευθερίας” αποτελεί τη μοναδική μυθοπλαστική ταινία μεγάλου μήκους που ετοιμάστηκε και παρουσιάζεται στο πλαίσιο της επετείου. Συνδυάζεται η μυθοπλασία με το ντοκιμαντέρ, ώστε να ενσωματωθούν στο έργο οι αιτιακές σχέσεις της ιστορικής έρευνας αλλά και η αφήγηση της μυθ-ιστορίας,  τα ντοκουμέντα της Ιστορίας αλλά και οι ήρωες της μυθοπλασίας.

Η ταινία, ένα από τα παραδοτέα του προγράμματος «Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας», παρακολουθεί τη δράση του Ιωάννη Φίλωνα, ενός εμπόρου, ανώτερου στελέχους της Φιλικής Εταιρείας -επινοημένο πρόσωπο- στην προεπαναστατική Πελοπόννησο και στις περιοχές διασποράς του Ελληνισμού. Μάνη, Μεσσηνία, Τεργέστη, Βιέννη, Ιάσιο, Κωνσταντινούπολη σταθμοί/οδόσημα στο ταξίδι ενός εμπόρου αλλά κυρίως σιωπηλοί μάρτυρες της συνωμοτικής δραστηριότητας ενός φλογερού επαναστάτη. Μέσα από την ιστορία του Φίλωνα  παρουσιάζονται πληροφορίες για την κοινωνία των αρχών του 19ου αιώνα,  για την οικονομία, την καθημερινή ζωή, τις κοινωνικές συγκρούσεις αλλά και τη διαπάλη των ιδεών· όλα προϊόν σχετικής ενδελεχούς ιστορικής έρευνας.

Το σενάριο συνδυάζει φαντασία και πραγματικότητα. Χαρακτηριστική η περίπτωση  του Χριστόφορου Περραιβού -συνοδοιπόρος και μέντορας του Φίλωνα- που αποδεδειγμένα συνέβαλλε στη συμφιλίωση των  οικογενειών της Μάνης και του οποίου ο επαναστατικός βίος απλώνεται σ’ ένα διάστημα τριάντα χρόνων, από τη σύλληψή του στην Τεργέστη με τον Ρήγα, το 1798 μέχρι και τη συμμετοχή του στην τελευταία μάχη του αγώνα στην Πέτρα με τον Δημήτριο Υψηλάντη, το 1829.

Διάρκεια: 90’

 

Το Πρόγραμμα «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821- Δρόμοι Ελευθερίας» αποτελεί έργο που υλοποιείται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και ενταγμένο στην Δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ». Το Πρόγραμμα αποτελεί σύμπραξη τριών φορέων: του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (συντονιστής) της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ» και της κινηματογραφικής εταιρείας «VIEWMASTER Films A.E.».

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία : Στέλιος Χαραλαμπόπουλος

Σενάριο:  Αντώνης Τολάκης, Στέλιος Χαραλαμπόπουλος

Δ/νση Φωτογραφίας : Δημήτρης Κορδελάς

Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης

Μοντάζ :Λάμπης Χαραλαμπίδης

Σκηνικά : Μιχάλης Σδούγκος

Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα

Casting: Σωτηρία Μαρίνη, Άκης Γουρζουλίδης, Έλενα Δημητρακοπούλου

Ηθοποιοί: Τιμος Παπαδόπουλος, Σήφης Πολυζωίδης, Πάνος Κυπαρίσσης,Ρηνιώ Κυριαζή, Γιάννης Αναστασάκης,  Λευτέρης Τσάτσης.

Επιστημονικοί Συνεργάτες: Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Όλγα Κατσιαρδή – Hering, Θανάσης Χρήστου, Βαγγέλης Καραμανωλάκης

 Παραγωγοί: Γιώργος Κυριάκος, Κώστας Λαμπρόπουλος, Γιάννης Ζαργάνης

Executive Producers: Βασίλης Τζανίδης, Έφη Σκρομπόλα

Παραγωγή: View Master Films A.E.