Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021 10:23

Ξεκίνησε το Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας με σημαντικούς καθηγητές

Βασιλική Μίντζα, Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας Βασιλική Μίντζα, Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

KaDISS 2021  
Τη Δευτέρα μετά τον Δεκαπενταύγουστο ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί στις 4 Σεπτέμβρη το 3ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας, το οποίο λόγω της πανδημίας πραγματοποιείται με μικρό αριθμό μαθητών αλλά και φέτος τα μαθήματα γίνονται από σημαντικούς καθηγητές από το εξωτερικό και την Ελλάδα…

Η ομάδα που διδάσκει στο φετινό Διεθνες Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας είναι:

Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός Διευθυντής του KaDISS Andrew Visnevski, ιδρυτής κι επι σειρά ετών επικεφαλής του Μεταπτυχιακού Τμήματος (MA LAB) της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου (Royal Academy of Dramatic Art), καθηγητής στην νεοσύστατη σχολή σκηνοθεσίας του Εθνικού θεάτρου της Ελλάδος, μα και με μεγάλες συνεργασίες στο ενεργητικό του σε όλο τον κόσμο. Ο A. Visnevski διδάσκει Σαίξηρ (scene Study).

Στο μάθημα της κίνησης (movement & transformation) είναι υπεύθυνη η Gabrielle Moleta. Συνεργάτιδα μεταξύ άλλων της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου (Royal

 cademy of Dramatic Art), με πολυετή προσφορά και εμπειρία.

Για φέτος το κομμάτι της φωνητικής διδασκαλίας έχει αναλάβει ο Υπεύθυνος του τμήματος Φωνητικής του Βασιλικού Ωδείου Βρυξελλών ο Jean Francois Brion.

Τέλος, η ομάδα των καθηγητών συμπληρώνεται από το μάθημα του Κλασικού Θεάτρου με καθηγήτρια την σκηνοθέτη και ηθοποιό Αργυρώ Χιώτη. Η Α. Χιώτη πριν λίγο καιρό παρουσίασε στο πλαίσιο του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου την παράσταση “Βάτραχοι” του Αριστοφάνη. Η ίδια έχει διδάξει σε δραματικές σχολές (Εθνικό Θέατρο, Πειραικός Σύνδεσμος) και έχει παρουσιάσει την δουλειά της στις μεγαλύτερες σκηνές της Χώρας (Εθνικό Θέατρο, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση κ.α.) και στο εξωτερικό.

Η φετινή διοργάνωση, που τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας. Ξεκίνησε την Δευτέρα 16 Αυγούστου και θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες, έως και το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου. Οι ώρες διδασκαλίας είναι από 09:00 έως 16:00.

Τηρώντας ευλαβικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, φέτος δεχθήκαμε 5 μαθητές, οι οποίοι μεταξύ άλλων, μέσω της άψογης συνεργασίας και συνδιοργάνωσης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ν. Μεσσηνίας, θα έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μαθήματα πέραν του αμφιθεάτρου του Πνευματικού Κέντρου και στο Αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας μα και στον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Ο μικρός φετινός αριθμός των μαθητών μας, μας έχει επιτρέψει να σχηματίσουμε ένα σύνολο συνεργατών/ μαθητών, επιτρέποντας συγχρόνως στους καθηγητές να δώσουν εξατομικευμένη προσοχή σε κάθε συμμετέχοντα. Ο λόγος της επιλογής να μην δεχθούμε φέτος μεγαλύτερο αριθμό, είναι η ασφαλέστερη διοργάνωση του KaDISS, με σεβασμό προς όλους τους εμπλεκόμενους (Καθηγητές, Εθελοντές, Εργαζόμενους, Μαθητές).

Καθημερινά τηρούνται όλα τα μέτρα που προβλέπονται (θερμομέτρηση, χρήση μάσκας, μη παρουσία ατόμων που δεν έχουν εργασία στο αμφιθέατρο, πραγματοποίηση τεστ, καθαρισμός χώρου, χρήση αντισηπτικών προϊόντων κλπ).

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη μας να μην ευχαριστήσουμε δημόσια όλους όσους στήριξαν και στηρίζουν το Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας όλα αυτά τα χρόνια. Συγκεκριμένα, ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Καλαμάτας και τον Δήμαρχο Καλαμάτας Κον. Α.Βασιλόπουλο. Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας & πρόεδρο της Κοινότητας Καλαμάτας, Κον. Π. Λύρα καθώς και όλους του εργαζόμενους του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας για την υπομονή και συνεργασία τους. Του πολύτιμους εθελοντές μας του Συλλόγου Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, που βρίσκονται πάντα “ετοιμοπόλεμοι” με διάθεση προσφοράς. Τους συνεργάτες μας, Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας και ΜΑΤΑROA. Τους πολύτιμους χορηγούς μας, που δίχως την δική τους στήριξη δεν θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε το KaDISS 2021. Το ίδρυμα BAREVA του Λίχτενσταϊν, το ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και την Μεσσηνιακή Αμφικτυονία. Και τέλος, όλα τα μέσα ενημέρωσης τόσο της πόλης μας όσο και ευρύτερα για την στήριξή τους σε αυτή τη προσπάθεια πολιτισμού από την πρώτη κιόλας στιγμή ίδρυσής του KaDISS”.