Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021 16:22

“Ιστορία ενός ελεύθερου ανθρώπου”: Νουβέλα για τον Γιαννάκη Γκρίτζαλη

Φλωρεντία Ρήγα, Διονύσης Αθανασόπουλος, Μίλτος Γυφτόπουλος Φλωρεντία Ρήγα, Διονύσης Αθανασόπουλος, Μίλτος Γυφτόπουλος

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΨΑΡΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ ΡΗΓΑ 
Αγωνίστηκε με ανιδιοτέλεια για την πατρίδα του. Ήταν πρωτοπαλίκαρο του Κολοκοτρώνη. Μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους βίωσε την περιφρόνηση και την αχαριστία από τη διακυβέρνηση της αντιβασιλείας. Πρωτοστάτησε στη Μεσσηνιακή Εξέγερση του 1834, την πρώτη κοινωνική επανάσταση στη νεότερη ελληνική ιστορία. Μετά την καταστολή της εκτελέστηκε στην Κυπαρισσία με συνοπτικές διαδικασίες. Είναι ο Γιαννάκης Γκρίτζαλης και την ιστορία του έκανε νουβέλα η Φλωρεντία Ρήγα, δρ φιλολογίας, λογοτέχνιδα. Η νουβέλα παρουσιάστηκε στο χωριό Ψάρι, τον τόπο καταγωγής του Γιαννάκη Γκρίτζαλη, την Κυριακή, μετά την εκδήλωση για την επέτειο της Μεσσηνιακής Εξέγερσης στο Πάνω Ψάρι…


Γιώργος Φάβας, Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, Στάθης Αναστασόπουλος, Περικλής Μαντάς, Κωνσταντίνος Καραβλίδης διοικητής 120 ΠΕΑ, Μίλτος Χρυσομάλλης

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τη “Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού 200 χρόνων (1821-2021) Ψάρι Μεσσηνίας” στο τόσο ωραίο Δημοτικό Σχολείο του Ψαρίου, που πια δεν λειτουργεί. 

Ξεκίνησε η παρουσίαση με χαιρετισμούς από τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής, Μίλτο Γυφτόπουλο -ο οποίος κάλεσε τους παριστάμενους βουλευτές, Μίλτο Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά, μέσα από το αξίωμά τους να ενεργοποιηθούν ώστε η ιστορία των Ντρέδων να γραφτεί στα σχολικά βιβλία- και Διονύση Αθανασόπουλο. Επίσης χαιρέτησε η πρόεδρος του Συλλόγου Ψαρραίων “Το Μετσίκι” Ελένη Γκίνη.

Για το βιβλίο μίλησε η συγγραφέας του, Φλωρεντία Ρήγα, η οποία, όπως είπε, αναζητώντας την ιστορία της οικογένειάς της, που και από τους δύο γονείς της έλκει την καταγωγή της από το Ψάρι, γνώρισε καλύτερα τη συγκινητική ζωή του Γιαννάκη Γκρίτζαλη, ο οποίος ήταν ο προπάππους της γιαγιάς της, Φλωρεντίας Ρήγα. 


Φλωρεντία Ρήγα, Ελένη Γκίνη, Σπύρος Κατσίρας, Λάμπρος Μαρωνίτης, Διονύσης Αθανασόπουλος 

Στην παρουσίαση του βιβλίου παραβρέθηκε η δήμαρχος Οιχαλίας, Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, αντιδήμαρχος Γιώργος Φάββας και εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων και αρχών. 

Όπως γράφει το βιβλίο της Φλωρεντίας Ρήγα, “Μπορεί ένας λαός με τέτοια ιστορία, να έχει μνήμη τόσο μικρή;” Μέσα από τις ιστορίες των οικείων του, αλλά και ενός φανταστικού χαρακτήρα, ξετυλίγεται μια λιγότερο γνωστή ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης που ξεκίνησε από το Ψάρι Τριφυλίας, αυτή του αγωνιστή Γιαννάκη Γκρίτζαλη. Εθνικός ήρωας και κοινωνικός επαναστάτης, ο Γκρίτζαλης πρωτοστάτησε τόσο στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 όσο και στη Μεσσηνιακή Επανάσταση του 1834. Πρωτοπαλίκαρο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη,  αγωνίστηκε μέχρι τέλους για ένα ελεύθερο έθνος, αλλά και για μια δικαιότερη κοινωνία. Ούτε όμως η ιστορία ούτε η μυθοπλασία μπορούν να χωρέσουν ένα ελεύθερο πνεύμα. Γιατί λίγοι είναι οι πραγματικά ελεύθεροι άνθρωποι κι αυτοί «ανήκουν μονάχα στην ελευθερία».

Στ.Μ.