Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013 01:26

Ξεκινούν το βράδυ οι θερινές προβολές της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης

Ξεκινούν το βράδυ οι θερινές προβολές της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης

ΣΤΟ ΚΑΦΕ-ΣΙΝΕ
Η ατμόσφαιρα απόψε, Πέμπτη, θα είναι ξεχωριστή... Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας κάνει πρεμιέρα των θερινών της προβολών, με μια ταινία σταθμό στην ιστορία του κινηματογράφου και σε έναν θαυμάσιο χώρο, το «Καφέ-Σινέ» της Δυτικής Παραλίας…

Στις 9.30 το βράδυ, θα προβληθεί «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ» του Charlie Chaplin, μια ταινία εξαιρετικά επίκαιρη λόγω των διαστάσεων που έχει πάρει ο ρατσισμός στην Ελλάδα.
Με αφορμή την ομοιότητα της κινηματογραφικής του περσόνας με τον Αδόλφο Χίτλερ, ο Τσάρλι Τσάπλιν, χωρίς ακόμα να έχει αντιληφθεί το μέγεθος της ναζιστικής θηριωδίας, δημιούργησε την πιο διαχρονική και παντός καιρού αντιπολεμική σάτιρα στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Με το διπλό ρόλο, ενός μεγαλομανή δικτάτορα και του ντροπαλού Εβραίου κουρέα, ο μεγαλύτερος κωμικός όλων των εποχών σκηνοθετεί μέσα από αλλεπάλληλες ανατροπές και παρεξηγήσεις μια ανελέητη, γλυκόπικρη κωμωδία κατά του δογματισμού, του μιλιταρισμού και των φυλετικών διακρίσεων.
Ο Μεγάλος Δικτάτωρ ξεκίνησε να γυρίζεται το 1937 και ολοκληρώθηκε το 1940, στα πρόθυρα του β’ παγκοσμίου πολέμου, ήταν η πρώτη ομιλούσα ταινία του Τσάπλιν, δεκατρία χρόνια μετά την εισαγωγή του ήχου στον κινηματογράφο, και ήταν υποψήφια για πέντε Όσκαρ.
Η ταινία έχει διάρκεια 125 λεπτών, το εισιτήριο κοστίζει 4 ευρώ, ενώ για τους νέους κάτω των 18 ετών η είσοδος είναι ελεύθερη.
Η επόμενη προβολή της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης θα γίνει στις 27 Ιουνίου, οπότε θα προβληθεί ο «Υπναράς» του Γούντυ Άλλεν, ενώ στις 11 Ιουλίου θα προβληθεί το νοσταλγικό «Θυμάμαι» του Φεντερίκο Φελλίνι.
Επίσης, η Λέσχη τον Ιούλιο θα επιμεληθεί για πρώτη φορά για το Festival Μηδέν, ένα από τα πιο επιτυχημένα φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μια ενότητα κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους, σε μια προσπάθεια να συνδεθεί η βιντεοτέχνη με ιστορικές εκδοχές εικαστικών προσεγγίσεων από σημαντικούς δημιουργούς της 7ης Τέχνης.