Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2013 11:37

Πρεμιέρα το βράδυ στο Κάστρο για την Ελένη

Πρεμιέρα το βράδυ στο Κάστρο για την Ελένη

ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Ξεκινάει απόψε το ταξίδι της η συμπαραγωγή των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων Καλαμάτας και Αγρινίου, η παράσταση «Ελένη», του Ευριπίδη, με πολλούς γνωστούς ηθοποιούς και πρωταγωνιστές την Πέμυ Ζούνη και τον Αντώνη Καφετζόπουλο…

Η πρεμιέρα θα γίνει στο αμφιθεάτρου του Κάστρου Καλαμάτας, στις 9.30 το βράδυ. Παραστάσεις θα δοθούν στο Κάστρο και το Σάββατο και την Κυριακή, ενώ στις 9 και 10 Ιουλίου ο θίασος θα παίξει στο Αγρίνιο και στις 15 και 16 Ιουλίου στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Συνολικά θα δοθούν περίπου 50 παραστάσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.  
Η προπώληση εισιτηρίων γίνεται στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο κατά τις καθημερινές, μεταξύ 10.00 και 13.00 καθώς και από τις 18.00 έως τις 21.00 και το Σάββατο 10.00 έως 13.00.
Η «Ελένη» είναι χαρακτηριστικό δείγμα τραγικωμωδίας, μιας και εδώ το καθαρά δραματικό στοιχείο υπονομεύεται από το κωμικό. Η ίδια η υπόθεση του έργου, άλλωστε, τοποθετεί το εμβληματικό πρόσωπο της Ωραίας Ελένης όχι στην Τροία αλλά στην Αίγυπτο. Στην Τροία, σύμφωνα με την εκδοχή αυτή του Ευριπίδη, πήγε το αιθέρινο είδωλό της και η ίδια η Ελένη αμόλυντη, αθώα και άσπιλη περιμένει τον άντρα της στην Αίγυπτο, πιστή στο γάμο της. Κι έτσι ο Τρωικός Πόλεμος έγινε για ένα «πουκάμισο αδειανό»…
Η παράσταση κινείται ακριβώς πάνω στη διαχωριστική γραμμή κωμικού και τραγικού κρατώντας τις λεπτές ισορροπίες που το έργο απαιτεί, ενώ τονίζεται η «Πιραντελική» διάστασή του, με το παιχνίδι μεταξύ του «είναι» και του «φαίνεσθαι».
Η «άχρονη» όψη της παράστασης συνδυάζει πιστά αντίγραφα αρχαίων οργάνων με σύγχρονα όργανα, υποδηλώνοντας έτσι τη διαχρονικότητα της αρχαίας τραγωδίας, μιας και ο συνθέτης της παράστασης, Νίκος Ξανθούλης, έχει ασχοληθεί σε καλλιτεχνικό και ερευνητικό επίπεδο με την αναβίωση της αρχαίας ελληνικής μουσικής, αποσπώντας διεθνή αναγνώριση.
Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Νικολαΐδη, η σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαΐδη, τα σκηνικά-κοστούμια του Νίκου Σαριδάκη, η μουσική του Νίκου Ξανθούλη, η χορογραφία της Αγγελικής Στελλάτου, οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ και βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Γιώργος Τσαπόγας. 
Παίζουν: ΕΛΕΝΗ Πέμυ Ζούνη, ΜΕΝΕΛΑΟΣ Αντώνης Καφετζόπουλος, ΤΕΥΚΡΟΣ Νίκος Αρβανίτης, ΘΕΟΚΛΥΜΕΝΟΣ Αντώνης Καρυστινός, ΘΕΟΝΟΗ Νίκη Παλληκαράκη, ΑΓΓΕΛΟΣ Α΄ Γιάννης Κοτσαρίνης, ΕΤΕΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ Γιώργος Τσαπόγας.
Χορός: Νίκη Παλληκαράκη, Ευγενία Μαραγκού, Σωτηρία Ρουβολή, Ηλέκτρα Καρτάνου, Κατερίνα Φωτιάδη, Εύα Κάρτσακλα, Μαρία Τζάνη, Νίκη Αναστασίου, Εύη Γιαννακοπούλου.