Σάββατο, 24 Αυγούστου 2013 05:25

Εγκαινιάζεται το βράδυ στο Πάρκο Σιδηροδρόμων η 2η Αγροτική Έκθεση Καλαμάτας

Εγκαινιάζεται το βράδυ στο Πάρκο Σιδηροδρόμων η 2η Αγροτική Έκθεση Καλαμάτας

ΑΡΤΟΣ, ΟΙΝΟΣ, ΕΛΑΙΟΝ
Ξεκινάει σήμερα η 2η Αγροτική Έκθεση Καλαμάτας με τον τίτλο «Άρτος, Οίνος, Έλαιον», η οποία θα διαρκέσει μέχρι την άλλη Κυριακή. Η έκθεση γίνεται στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 8.00 το βράδυ, ενώ σκοπός είναι η προβολή της παράδοσης της Μεσσηνίας και των προϊόντων της...

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις, μέσα από τις οποίες η νέα γενιά θα γνωρίσει και οι παλιότεροι θα θυμηθούν αγροτικές πρακτικές και εργασίες που έχουν εκλείψει, καθώς και όσα σχετίζονται με την επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων και την παρασκευή τροφίμων.
Απόψε μετά θα εγκαίνια θα παρουσιαστεί μουσικό πρόγραμμα από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, ενώ θα μετάσχει ο Κώστας Ψυχογιός με παραδοσιακή φλογέρα. Κατόπιν, θα γίνει επίδειξη ύφανσης σε παραδοσιακό αργαλειό από μέλη των Συλλόγων Γυναικών Σπερχογείας και Νερομύλου.
Αύριο θα υπάρχει αφιέρωμα στον οίνο. Περιλαμβάνονται: αναπαράσταση τρύγου, άπλωμα, τρίψιμο, ξεκορτσάλισμα και μακινάρισμα σταφίδας, πλέξιμο καλαθιού και κόφας, επίδειξη παρασκευής μουσταλευριάς και μουστόπιτας. Θα ακολουθήσουν τα «Μουσικομαγειρέματα» με τον Ευτύχη Μπλέτσα, συγγραφέα και παρουσιαστή τηλεοπτικής εκπομπής.
Θα μετάσχουν ο Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας Δήμου Καλαμάτας «Η Αγία Κυριακή», ο Σύλλογος Γυναικών Άριος Δήμου Καλαμάτας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας «Η Αργώ», ο Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», ο Σύλλογος Γυναικών Χιλιοχωρίων Δήμου Πύλου - Νέστορος και ο Θεόδωρος Κασιδάκης.
Μεταξύ άλλων, στη 2η Αγροτική Έκθεση Καλαμάτας «Άρτος - Οίνος - Έλαιον 2013» θα γίνει αναπαράσταση των εξής εργασιών και διαδικασιών: Τρύγος, πάτημα σταφυλιών, παρασκευή πετιμεζιού και μουσταλευριάς, μακινάρισμα σταφίδας, γάνωμα χάλκινων σκευών, παρασκευή διαφόρων εδεσμάτων με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χάραγμα και ξεπίκρισμα ελιάς Καλαμάτας, αλώνισμα και λίχνισμα σιτηρών, άλεση με χειρόμυλο, παρασκευή γαμήλιας κουλούρας, τηγανόψωμων και πέτουλας, διανομή λαγάνας, άρτων, λιόψωμων και άλλων αρτοπαρασκευασμάτων, παρασκευή παστελιού και λουκουμιού.
Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται συναυλίες και χορευτικές βραδιές.