Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2013 03:58

Υπέροχη η Γιορτή Κρασιού στο Λαδά της Αλαγονίας

Υπέροχη η Γιορτή Κρασιού στο Λαδά της Αλαγονίας

ΖΕΣΤΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ
Η «Λευκή Νύχτα» μπορεί να κράτησε τον κόσμο στην Καλαμάτα, το Σάββατο το βράδυ, ωστόσο η Γιορτή Κρασιού στο χωριό Λαδά του Ταϋγέτου ήταν υπέροχη και με λιγότερο κόσμο. Αν στο γήπεδο του Λαδά σημειωνόταν το αδιαχώρητο δεν είναι βέβαιο ότι η ατμόσφαιρα θα ήταν το ίδιο ζεστή…

(φωτογραφίες)

Όπως είναι αυτονόητο, σε μια γιορτή κρασιού ο οίνος ρέει άφθονος. Αυτό συνέβη φυσικά και στη Γιορτή Κρασιού του Λαδά, με την επισήμανση όμως ότι το κρασί ήταν σκέτο νέκταρ! Όλο ντόπιο, προσφέρθηκε από τους Λαδαίους για τη γιορτή και μάλιστα δωρεάν.
Σημειώνεται ότι το Λαδά είναι το μόνο από τα χωριά της Αλαγονίας το οποίο έχει διατηρήσει τα αμπέλια του και μάλιστα οι ποικιλίες είναι τοπικές, πολύ παλιές. Αμπέλια υπήρχαν και στα υπόλοιπα χωριά, τα πιο πολλά όμως έχουν εκριζωθεί εδώ και πολλές δεκαετίες και στη θέση τους καλλιεργούνταν πατάτες.
Το γλέντι άνοιξε με μια θαυμάσια επίδειξη παραδοσιακών χωριών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Τριάδας Καλαμάτας «Αργώ». Ακολούθως στο χορό μπήκε σχεδόν όλος ο κόσμος. Σημειώνεται ότι όλοι έμειναν κατευχαριστημένοι από την ορχήστρα.
Τη Γιορτή Κρασιού διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Λαδαίων, που πραγματοποίησε και λαχειοφόρο αγορά με πολλά δώρα. Πεντανόστιμη ήταν η βραστή γίδα, προσφέρθηκαν ακόμη σουβλάκια, γουρνοπούλα, παξιμάδι και τυρί.
Τη δημοτική αρχή εκπροσώπησαν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παύλος Μπουζιάνης, και ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Μιχαλόπουλος.
Εκτός από τους ντόπιους και οι επισκέπτες που δεν κατάγονται από το Λαδά πέρασαν πολύ ωραία. Αφενός το κλίμα στο βουνό, αφετέρου η φιλοξενία των Λαδαίων, η θέση του χωριού, η θέα του Καρβελίου απέναντι, η εικόνα του οικισμού έκαναν τον επισκέπτη να αισθανθεί όμορφα. Το Λαδά, όπως και τα άλλα χωριά της Αλαγονίας, αφήνουν πολύ καλές εντυπώσεις στους επισκέπτες τους. Αν η πολιτεία ενδιαφερόταν περισσότερο γι’ αυτά, τότε όλη η περιοχή της Αλαγονίας θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση, θα προσέλκυε πολλούς τουρίστες και η κίνηση αυτή θα ωφελούσε την ευρύτερη περιοχή και ιδίως την Καλαμάτα, όχι μόνο τα συγκεκριμένα χωριά. Ωστόσο από την πολιτεία δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον. Απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί η κατάσταση με τις πέτρες ή και τους βράχους που «βρέχει» στο δρόμο.
Στ.Μ.