Πέμπτη, 07 Αυγούστου 2014 16:47

«Το Θέρος στη Μεσσηνιακή γη» για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Α. Τάσσου

Μία από τις φωτογραφίες του Α. Τάσσου. Οι φωτογραφίες του συνομιλούν με λεπτό και λιττό τρόπο με τα εικαστικά του έργα, τόνισε ο Δημήτρης Τσεβάς Μία από τις φωτογραφίες του Α. Τάσσου. Οι φωτογραφίες του συνομιλούν με λεπτό και λιττό τρόπο με τα εικαστικά του έργα, τόνισε ο Δημήτρης Τσεβάς

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΟΧΩΡΑ 
Εκατό χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου χαράκτη και στρατευμένου στις ιδέες της λαϊκής κυριαρχίας, Α. Τάσσου, συμπληρώνονται φέτος. Για την επέτειο έχουν διοργανωθεί εκθέσεις και σειρά εκδηλώσεων στη γενέτειρα του Α. Τάσσου, στη Λευκοχώρα του Δήμου Μεσσήνης…
(φωτογραφίες)

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΟΧΩΡΑ 
Εκατό χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου χαράκτη και στρατευμένου στις ιδέες της λαϊκής κυριαρχίας, Α. Τάσσου, συμπληρώνονται φέτος. Για την επέτειο έχουν διοργανωθεί εκθέσεις και σειρά εκδηλώσεων στη γενέτειρα του Α. Τάσσου, στη Λευκοχώρα του Δήμου Μεσσήνης…

Ο σκοπός των διοργανωτών των εκδηλώσεων είναι η προώθηση του καλλιτεχνικού έργου και του πολιτισμού στα ενδότερα της περιφέρειας, η προβολή του έργου και των ιδεών του Α. Τάσσου, η θεσμοθέτηση εκδηλώσεων πολιτισμού στη γενέτειρα του χαράκτη κάθε καλοκαίρι, ενώ απώτερος στόχος είναι η δημιουργία στη Μεσσηνία Μεσογειακού Κέντρου Χαρακτικής.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή στις οκτώ το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Λευκοχώρας, με τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Το Θέρος στη Μεσσηνιακή γη», η οποία περιλαμβάνει φωτογραφίες του Α. Τάσσου και χαρακτικά του έργα. Μάλιστα οι συγκεκριμένες φωτογραφίες του Α. Τάσσου από την αγροτική ζωή των Μεσσηνίων αποτέλεσαν και ένα ερέθισμα έμπνευσης για τα χαρακτικά του έργα. Στις εννέα αύριο το βράδυ θα παρουσιαστεί στη Λευκοχώρα και η ταινία, που είναι παραγωγή της ΕΡΤ, «Η ζωή και το έργο του Α. Τάσσου», του Τάκη Παπαγιαννίδη, ο οποίος και θα παραβρεθεί. Παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής από το Σύλλογο Γυναικών Λευκοχώρας. Τη Δευτέρα, στις 11 Αυγούστου, θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ από το «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ, «Ο Α. Τάσσος και η χαρακτική τέχνη», ενώ θα ακολουθήσει ομιλία του χαράκτη Τάκη Κατσουλίδη και συζήτηση.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου και θα λειτουργεί από τις έξι το απόγευμα μέχρι τις 8:30 το βράδυ.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, από το δήμαρχο Στάθη Αναστασόπουλο, τον επίσης μεγάλο χαράκτη, Τάκη Κατσουλίδη, τον αντιπρόεδρο της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος» και ανιψιό του χαράκτη, Μιχάλη Αλεβίζο, τον φωτογράφο Δημήτρη Τσεβά, την πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Λευκοχώρας Ερικαίτη Μαρκοπούλου και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Γιώργο Δαβίλλα.
Ο δήμαρχος, Στάθης Αναστασόπουλος, κατά την τοποθέτησή του μεταξύ άλλων ευχαρίστησε θερμά την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος» και κυρίως τον Μιχάλη Αλεβίζο, για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, ενώ τόνισε ότι η δημοτική του αρχή προσπαθεί ώστε να γίνονται σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις όχι μόνο στις πόλεις του Δήμου αλλά και τα χωριά.
Ο Τάκης Κατσουλίδης μίλησε για τον Τάκη Κατσουλίδη, με τον οποίο είχε συνεργαστεί για κάποια χρόνια και το έργο του, ενώ αναφέρθηκε και στην τέχνη της χαρακτικής που τόνισε ότι φθίνει στην Ελλάδα, διότι οι νέοι καλλιτέχνες προτιμούν τις λιγότερο κοπιαστικές τέχνες που υποστηρίζονται από την ηλεκτρονική τεχνολογία.
Ο Μιχάλης Αλεβίζος τόνισε ότι η Εταιρεία που εκπροσωπεί επαναφέρει το όραμα που τέθηκε πριν κάποια χρόνια, για τη δημιουργία στη Μεσσηνία του Μεσογειακού Κέντρου Χαρακτικής. Ένα όραμα που σημείωσε ότι ξεκίνησε όταν η Εταιρεία πρόσφερε πολλά έργα του Α. Τάσσου στην πινακοθήκη του Δήμου Καλαμάτας, ο οποίος και υποστήριξε τότε αυτή την ιδέα μαζί με τους τότε Δήμους Μεσσήνης και Πεταλιδίου αλλά και με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Ο Δημήτρης Τσεβάς μίλησε για τη φωτογραφική ματιά του Α. Τάσσου, τονίζοντας ότι οι φωτογραφίες βρίσκονται σε μια λεπτή και λιττή συνομιλία με τα χαρακτικά του έργου.
Η Ερικαίτη Μαρκοπούλου αναφέρθηκε στην έκθεση των παραδοσιακών προϊόντων που θα λειτουργήσει στη Λευκοχώρα, ενώ ο αντιδήμαρχος Γιώργος Δαβίλλας τόνισε ότι είναι ηθική υποχρέωση του Δήμου να τιμάει τη μνήμη προσωπικοτήτων όπως ο Α. Τάσσος.
Στ.Μ.