Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014 00:00

Τα Δεκεμβριανά και η άρνηση του ΚΚΕ να στηρίξει κυβέρνηση

Η Μαρίνα Λαβράνου στο βήμα Η Μαρίνα Λαβράνου στο βήμα

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Τους λόγους που το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμπράξει σε μια κυβέρνηση αστικής διαχείρισης, εξήγησε η Μαρίνα Λαβράνου, στην εκδήλωση για τα Δεκεμβριανά του ’44, που πραγματοποίησε το βράδυ της Κυριακής στην Καλαμάτα η Τομεακή Επιτροπή του κόμματος στη Μεσσηνία…

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Τους λόγους που το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμπράξει σε μια κυβέρνηση αστικής διαχείρισης, εξήγησε η Μαρίνα Λαβράνου, στην εκδήλωση για τα Δεκεμβριανά του ’44, που πραγματοποίησε το βράδυ της Κυριακής στην Καλαμάτα η Τομεακή Επιτροπή του κόμματος στη Μεσσηνία…

Το μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου-Ζακύνθου-Κεφαλονιάς του ΚΚΕ, Μαρίνα Λαβράνου, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ένας πόλος του ίδιου αστικού συστήματος που σήμερα το διαχειρίζεται η συγκυβέρνηση. Είναι το κόμμα, συνέχισε, που μπορεί να μην έχει κυβερνήσει, έχει όμως από τώρα ανοίξει δίαυλους με τα διεθνή κέντρα από τα οποία εκπηγάζουν οι αντεργατικές πολιτικές και τα αντιλαϊκά μέτρα, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διάφορα ιδρύματα που κατευθύνουν τις αγορές.
Το στέλεχος του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η στήριξη του κόμματος σε μια κυβέρνηση αστικής διαχείρισης θα πρόδιδε την υπόθεση της λαϊκής εξουσίας και αναφέρθηκε στα οδυνηρά αποτελέσματα για τα συμφέροντα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, τα οποία έφερε η συμμετοχή ξένων κομμουνιστικών κομμάτων, όπως της Γαλλίας, της Ιταλίας και χωρών της Λατινικής Αμερικής, σε αστικές κυβερνήσεις.
Σε ό,τι αφορά την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», η Μαρίνα Λαβράνου αναφέρθηκε στο πως οδηγήθηκε το λαϊκό κίνημα στον Δεκέμβρη του ’44, στο ρόλο των Άγγλων, στο ρόλο της ελληνικής αστικής τάξης αλλά και στα λάθη του ΚΚΕ. Τόνισε ότι το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, το ΚΚΕ, μπορεί να υποχώρησαν ωστόσο ο ηρωικός τους αυτός ταξικός αγώνας αποτελεί παρακαταθήκη για τους αγώνες που θα έρθουν.
Αναφέρθηκε ακόμη στη συνεχή και σε βάθος μελέτη της ιστορίας από το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι η ιστορία είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για να πορευτείς προς τη νίκη, να μην επαναλάβεις τα ίδια λάθη, να συνειδητοποιήσεις ότι οι συμβιβασμοί οδηγούν σε υποχωρήσεις, σε απομακρύνουν από το στόχο.
Η εκδήλωση περιελάμβανε και την προβολή βίντεο για τα Δεκεμβριανά αλλά και ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό μέρος. Η Βάσια Αντωναροπούλου και η Αγγελική Κανδυλιώτη αφηγήθηκαν κείμενα για τον Δεκέμβρη του ’44 των Λουντέμη, Ρίτσου κ.ά, ενώ στο μουσικό μέρος ο Γιώργος Κουφαλάκος τραγούδησε και έπαιξε βιολί, ο Κωνσταντίνος Βέλμαχος έπαιξε κιθάρα και ο Σταύρος Τσότρας έπαιξε αρμόνιο. Ερμήνευσαν έργα του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Μίκη Θεοδωράκη, του Θάνου Μικρούτσικου κ.ά
Στον προθάλαμο του αμφιθέατρου λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας από το αρχείο του Χρήστου Αλειφέρη, καθώς και βιβλιοπωλείο.
Στ.Μ.