Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015 18:05

«Μάρτυς μου ο Θεός» με το Μάκη Τσίτα στην Καλαμάτα

Άγγελος Λάππας, Δήμητρα Δημοπούλου, Μάκης Τσίτας, Γιώργος Ανδρειωμένος Άγγελος Λάππας, Δήμητρα Δημοπούλου, Μάκης Τσίτας, Γιώργος Ανδρειωμένος

Της Μαρίας Νίκα 
«Υπάρχουν τεσσάρων ειδών αφεντικά. Οι πετυχημένοι, οι χρεωμένοι, τα καθίκια και οι τρελοί. Εγώ έπεσα στον τέταρτο…».
Κάπως έτσι αρχίζει την αφήγηση της ζωής του ο Χρυσοβαλάντης, στο βιβλίο του Μάκη Τσίτα «Μάρτυς μου ο Θεός», που την Τρίτη το βράδυ παρουσιάστηκε στο καλαματιανό βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις»…

Της Μαρίας Νίκα 
«Υπάρχουν τεσσάρων ειδών αφεντικά. Οι πετυχημένοι, οι χρεωμένοι, τα καθίκια και οι τρελοί. Εγώ έπεσα στον τέταρτο…».

Κάπως έτσι αρχίζει την αφήγηση της ζωής του ο Χρυσοβαλάντης, στο βιβλίο του Μάκη Τσίτα «Μάρτυς μου ο Θεός», που την Τρίτη το βράδυ παρουσιάστηκε στο καλαματιανό βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις». 

Ένα βιβλίο με πρωτότυπο θέμα, ιδιαίτερα «δουλεμένο» και καλογραμμένο, αλλά και με καλαίσθητο εξώφυλλο (εκδόσεις Κίχλη). Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν το ότι απέσπασε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2014, καθώς και πλήθος εξαιρετικών κριτικών.

Ο Χρυσοβαλάντης είναι ένας σύγχρονος αντιήρωας, που ισορροπεί ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό. Συντηρητικός άνθρωπος, αντιπαθεί τους μετανάστες, υπέρβαρος, εμμονικός, του αρέσει πολύ το φαγητό και οι γυναίκες, από τις οποίες όμως έχει υποφέρει, αλλά είναι και βαθιά θρησκευόμενος. Μετά από χρόνια εργασίας στο χώρο των εκδόσεων και παρά τα προσόντα και την εμπειρία του, στα 50 του απολύεται και μένει άνεργος, αντιμετωπίζοντας προβλήματα βιοπορισμού και υγείας. Σε αυτό το σημείο ξεκινά να εξιστορεί τη ζωή του και μάλιστα με απολαυστικό τρόπο.

Δέκα χρόνια το δούλευε ο Μάκης Τσίτας το μυθιστόρημά του. «Είμαι ανασφαλής με τα γραπτά μου. Τα διαβάζω και τα ξαναδιαβάζω και πάντα αλλάζω πράγματα. Το γράψιμο είναι κάτι που σε εξουθενώνει, όμως γράφω γιατί δε μπορώ να μη γράψω», εξομολογήθηκε χθες στο καλαματιανό κοινό που βρέθηκε στην εκδήλωση.  

«Αντιμυθιστορηματικό» και «εντελώς αναρχικό» χαρακτήρισε το βιβλίο ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας της πανεπιστημιακής σχολής Καλαμάτας και συγγραφέας Γιώργος Ανδρειωμένος, ενώ τον ήρωα «50άρη με πολλά κουσούρια που κινείται ανάμεσα σε πνευματικούς και ψυχιάτρους», χωρίς ωστόσο να δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για αποκρουστικό χαρακτήρα, αλλά μάλλον για άνθρωπο που έχει κακοποιηθεί στη ζωή του. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γ. Ανδρειωμένος στην ευρηματικότητα με την οποία είναι γραμμένη η ιστορία, αλλά και στον «ρυθμό του βιβλίου», γεγονός που οφείλεται στον τρόπο που ο συγγραφέας χρησιμοποιεί τη γλώσσα, όπως είπε.

Αποσπάσματα από το «Μάρτυς μου ο Θεός» διάβασε ο φιλόλογος - συγγραφέας Άγγελος Λάππας, ενώ την εκδήλωση άνοιξε η ιδιοκτήτρια του «Βιβλιόπολις» Δήμητρα Δημοπούλου.