Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015 15:53

Πρεσβευτής της Κυπαρισσίας το λεύκωμα της Τζίμας Ιμιρζιάδη

Πρεσβευτής της Κυπαρισσίας το λεύκωμα της Τζίμας Ιμιρζιάδη

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 
Ανοιχτό μουσείο χαρακτήρισε την Κυπαρισσία ο πρόεδρος του «Διαζώματος» και πρώην υπουργός Σταύρος Μπένος, μιλώντας για το λεύκωμα της Τζίμας Ιμιρζιάδη, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη το βράδυ στο λαογραφικό μουσείο «Κωστής Παλαμάς» στην Άνω Πόλη. Πρότεινε μάλιστα τη δημιουργία ενός εθελοντικού κινήματος με στόχο τη διάσωση και ανάδειξή της...

«Κυπαρισσία, με αφορμή την ιστορία» έχει τίτλο το βιβλίο της προέδρου της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης. Ή στην αγγλική μετάφραση: «Kyparissia, an experience».
«Ίσως το πιο ολοκληρωμένο λεύκωμα που έχω διαβάσει, γιατί συνήθως τα λευκώματα είναι μονοθεματικά. Αυτό είναι ολιστικό» σημείωσε ο Σταύρος Μπένος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια καθολική ματιά στην πόλη από την οικογένεια Ιμιρζιάδη, αφού εκτός από τη Τζίμα στην έκδοση έχουν συμβάλλει ο σύζυγός της Νίκος και τα παιδιά τους, Μυρτώ και Πέτρος.
Ο πρόεδρος του «Διαζώματος» έκανε λόγο για μια τριλογία που περιλαμβάνει το ιστορικό κομμάτι της Κυπαρισσίας, με τη συνεχή κατοίκηση και ιστορία 4.000 ετών, τα μνημεία της, αλλά και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Και όλα αυτά μέσα από μια «θαυμαστή ισορροπία κειμένου και φωτογραφίας».
Στάθηκε δε ιδιαίτερα στο κομμάτι των μνημείων. Θυμήθηκε την εποχή που ο ίδιος, ως 26χρονος μηχανικός τότε, έφτιαχνε το δρόμο που οδηγεί στην Άνω Πόλη, αυτό το φιδάκι, όπως είπε. «Οι άνθρωποι του συνεργείου μετά τη δουλειά επέστρεφαν στην Καλαμάτα. Εγώ έμενα εδώ κι έκανα βόλτες στα υπέροχα καλντερίμια της πόλης, στις οθωμανικές βρύσες, στα κτήρια όλων των εκδοχών, μια συνομιλία των αρχοντικών με τη λαϊκή αρχιτεκτονική. Με είχαν ρωτήσει κάποτε αν δεν ήμουν δήμαρχος στην Καλαμάτα σε ποια πόλη θα ήθελα να είμαι. Είχα απαντήσει, στην Κυπαρισσία. Σήμερα η πόλη είναι καλύτερη από τότε, αλλά δεν είναι όπως θα τη θέλαμε. Θα μείνουμε στο λεύκωμα; Εμένα δε μου αρκεί αυτό» σημείωσε ο Σταύρος Μπένος και πρότεινε τη δημιουργία ενός μεγάλου εθελοντικού κινήματος. «Το Διάζωμα (το Σωματείο που ασχολείται με την αναστήλωση αρχαίων θεάτρων) αυτή τη στιγμή έχει 50 εργοτάξια σε ολόκληρη τη χώρα. Πώς το κατάφερε αυτό; Γιατί κινητοποίησε τους πάντες».
Για την επιτυχημένη επιχειρηματία στο χώρο του marketing, την πολυταξιδεμένη Τζίμα Ιμιρζιάδη που επέστρεψε στον τόπο καταγωγής της, σαν τον οφειλέτη που θέλει εξοφλήσει τα οφειλόμενα, μίλησε ο λογοτέχνης Στάθης Παρασκευόπουλος. Αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης που ίδρυσε με την οικογένειά της, τις αναπλάσεις, αποκαταστάσεις, ξεναγήσεις, εκθέσεις και εκδόσεις βιβλίων που έχει κάνει. Χαρακτήρισε δε το λεύκωμά της τον καλύτερο πρεσβευτή της Κυπαρισσίας.
«Μια καλή πένα χρειάζεται, αγάπη και αφοσίωση στο στόχο» είπε παίρνοντας το λόγο η Τζίμα Ιμιρζιάδη, η οποία παρατήρησε ότι δεν διεκδικεί δάφνες συγγραφέα. Αφηγήθηκε την επίπονη προσπάθεια χρόνων για την ολοκλήρωση της έκδοσης, τη συγκέντρωση του υλικού και την αρχειοθέτηση και επεξεργασία χιλιάδων φωτογραφιών. Ξεκίνησε έχοντας ως πρότυπο την Προβηγκία της Γαλλίας, όπου έχει ταξιδέψει πολύ. Στη συνέχεια άφησε στην άκρη το πρότυπό της και άρχισε να δουλεύει πάνω στην ανάδειξη των ιδιαίτερων στοιχείων της Κυπαρισσίας. Ήθελε να δείξει τη μαγεία που αποπνέει αυτή η πόλη, αλλά που η καθημερινότητα δεν αφήνει τους κατοίκους της να τη νιώσουν.
«Όλες οι δράσεις μας μέχρι τώρα ήταν εξωστρεφείς, το βιβλίο είναι η πρώτη εσωστρεφής ενέργεια. Το έκανα για μας τους Κυπαρίσσιους, για τα νέα παιδιά που θέλουν να γνωρίσουν αυτή την πόλη, να την αγαπήσουν και να τη φροντίσουν, να τη νοιαστούν. Γνωρίζοντας έναν τόπο τον αγαπάμε».
Δημιουργώντας το βιβλίο η Τζίμα Ιμιρζιάδη συνειδητοποίησε ότι η Κυπαρισσία είναι μία, Άνω και Κάτω Πόλη. Γιατί για να στηριχθεί η Παλιά Πόλη, όπως είπε, χρειάζεται και τον τόπο που την περιβάλλει. Έτσι από τις 21 ενότητες του βιβλίου οι 9 μόνο αναφέρονται στην Άνω Πόλη, η οποία έχει κηρυχθεί διατηρητέα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ένας οικισμός που δεν έχει τυπική ντόπια αρχιτεκτονική, αφού η μορφή του σμιλεύτηκε στο πέρασμα των αιώνων από την ιστορία και τους κατακτητές του.
Σημαντικό ενδιαφέρον στο λεύκωμα παρουσιάζει και το κομμάτι από τη σημερινή ζωή της πόλης, με τις γειτονιές, τα πανηγύρια, τις γιορτές, τη γαστρονομία της, τα ποιοτικά προϊόντα που παράγει η περιοχή, τα φυτά, τις παραλίες της. Χαιρετισμό στη χθεσινή εκδήλωση απηύθυνε ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, ενώ ποιήματα της τοπικής παράδοσης, που έχουν συμπεριληφθεί στο βιβλίο, απήγγειλε η Δώρα Λοΐζου.
Το λεύκωμα πωλείται στα βιβλιοπωλεία της Κυπαρισσίας, καθώς και στον αναστηλωμένο Παλιό Νερόμυλο στο διπλανό χωριό Μύλοι.
Μαρία Νίκα