Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2015 19:33

Τριήμερο αφιέρωμα στην αγροτική και λαογραφική παράδοση της Μεσσηνίας

Δημήτρης Βεργόπουλος, Παναγιώτης Νίκας, Θανάσης Βασιλόπουλος, Νίκος Κισκήρας και πίσω Αναστασία Μπελογιάννη και Γιάννης Λιοντήρης Δημήτρης Βεργόπουλος, Παναγιώτης Νίκας, Θανάσης Βασιλόπουλος, Νίκος Κισκήρας και πίσω Αναστασία Μπελογιάννη και Γιάννης Λιοντήρης

«ΑΡΤΟΣ ΟΙΝΟΣ ΕΛΑΙΟΝ» 
Ένα τριήμερο γεμάτο μνήμες και αφιερώματα στην αγροτική και λαογραφική παράδοση της Μεσσηνίας, με πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, με ενημέρωση για την επέκταση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Καλαμάτα», όσον αφορά το ελαιόλαδο, σε όλο το Νομό, ξεκινάει το απόγευμα του Σαββάτου. Πρόκειται για την 4η Έκθεση Αγροτικών και Τοπικών Προϊόντων «Άρτος, οίνος, έλαιον», που θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων…

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις οκτώ το βράδυ του Σαββάτου, η έκθεση θα ανοίγει στις επτά το απόγευμα, το απόγευμα της Κυριακής θα γίνει μία εντυπωσιακή, σύμφωνα με τους διοργανωτές, αναβίωση του παραδοσιακού γάμου, ενώ η ενημέρωση για την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα θα γίνει τη Δευτέρα.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, απεύθυνε κάλεσμα σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι καλύτερη από τις τρεις προηγούμενες. Ο δήμαρχος σημείωσε ότι θα συμμετέχουν περισσότεροι από 30 εκθέτες, μεταποιητές κυρίως τοπικών προϊόντων, οι οποίοι θα προσφέρουν τα προϊόντα τους σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που πωλούνται στα ράφια των καταστημάτων. Ο δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά τους υπαλλήλους του Δήμου που εργάζονται για την εκδήλωση, τον διευθυντή των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών, Γιάννη Λιοντήρη και ιδιαίτερα τον υπάλληλο Νίκο Κισκήρα, για τον οποίο τόνισε ότι κάθε χρόνο δίνει τον καλύτερό του εαυτό.
Ευχαρίστησε επίσης τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, από όλη τη Μεσσηνία, που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.
Για το πρόγραμμα της έκθεσης μίλησαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, Θανάσης Βασιλόπουλος και Δημήτρης Βεργόπουλος, η αντιπρόεδρος της Φάρις Αναστασία Μπελογιάννη, ο Γιάννης Λιοντήρης και ο Νίκος Κισκήρας.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, όπως έχει ανακοινωθεί από το Δήμο, έχει ως εξής:

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015
Το Σάββατο 22 Αυγούστου 2015 και ώρα 20.00, στο χώρο μπροστά στο Αναψυκτήριο του Πάρκου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης από το Δήμαρχο, αφού τελεσθεί Αγιασμός από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και κατόπιν θα γίνει ξενάγηση στο υπαίθριο Λαογραφικό Μουσείο του Σπύρου Κατσίρα.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015
Την Κυριακή 23 Αυγούστου 2015 και ώρα 20.30, στο χώρο του πατινάζ θα παρουσιασθεί το εξής πρόγραμμα:
•        Δρώμενο Γάμου (Προξενιό, Φανερώματα, Κάρφωμα Προικιών, Γάμος, Eπιστρόφια).
•        Μουσικά  Σχήματα :
1.   Τσελίκας Γιώργος, Τσόμπου Γεωργία, Γιαννέας Δημήτρης, Φερεμέτης Τάσος, Γιαννακοπούλου Εφραιμία, Κοτσώνη Ελευθερία, Τσελίκα Κωνσταντίνα, Κόσσυφας Σταύρος
2.   Καντζιλιέρης Τάκης, Καντζιλιέρη Μαρίνα και Πιφέας Σωτήρης
3.   Μπατσικούρας Παναγιώτης, Βεργινάδης Παναγιώτης, Μπατσικούρας Γρηγόρης, Σούμπλης Κώστας
•        Επίδειξη τρόπων συντήρησης ελιών και σύκων από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος
•        Παρασκευή τοπικών εδεσμάτων από Συλλόγους της περιοχής
•        Παρασκευή γιαουρτιού από την Ευαγγελία Τσουκαλά και τη Διαμαντούλα Κοτταρίδη
•        Παραδοσιακοί  χοροί από το χορευτικό σύλλογο Ξενία
•        Παραδοσιακοί σκοποί με φλογέρα από τον Κωνσταντίνο Ψυχογιό
•        Καλαθοτεχνική από τον μαστρο-Μήτσο & τη κυρία Βασιλική
•        Επισκευή ψάθινης καρέκλας από τους μαστρο–Βαλάντη και μαστρο-Στέλιο.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015
Τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015 και ώρα 20.30, στο χώρο της έκθεσης (αποβάθρες), θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για την επέκταση της ζώνης του ελαιολάδου «ΠΟΠ Καλαμάτα», από αρμόδιους φορείς, στο περίπτερο του Δήμου Καλαμάτας.

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας Δήμου Καλαμάτας «Η Αγία Κυριακή», Εκπολιτιστικός - Εξωραϊστικός Σύλλογος Μικρομάνης Δήμου Καλαμάτας, Εκπολιτιστικός - Σύλλογος Γυναικών Βλαχόπουλου Δήμου Πύλου - Νέστορος, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρής Μαντίνειας, Πολιτιστικός Σύλλογος Άριος, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμίου, Σύλλογος Γυναικών Νερομύλου Δήμου Μεσσήνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Νέδουσας, Πολιτιστικός & Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας, Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Μαυρομματαίων «Η Αρχαία Μεσσήνη», Μορφωτικός Σύλλογος Αμφιθέας- Κουκουραχίου Δήμου Μεσσήνης, Σύλλογος Πεζοπόρων και Ορειβατών Καλαμάτας «Ευκλής», Πολιτιστικός Σύλλογος «Αθλητικός Παράδεισος», Φίλοι της Φωτογραφίας, ΚΕΘΕΑ Κύτταρο, VSTROM Hellas Club, Σύνδεσμος Ερασιτεχνών Ποδοφαιριστών Μεσσηνίας, Ένωση Συνταξιούχων Αστυνομικών, Ξυλόγλυπτα Φώτης Γεωργακάς, Χειροτεχνήματα από ξύλο Ζενάπ Ελχόσαρι, Παραδοσιακές πάντες - μαξιλάρες - κάδρα Μαγκλάρα Γεωργία, Σύλλογος Τριτέκνων Μεσσηνίας, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και η «Συκική».

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Στον Ιππικό Όμιλο Καλαμάτας, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τους Διασώστες, το Ανθοπωλείο Β. Μπούνας & Σία Ε.Ε, το Λαογραφικό Μουσείο Σπύρου Κατσίρα, Ιωάννη Μπακάλη, Γεώργιο Αθανασίου, Δημήτριο Γεωργουδιό, Ηλία Καρδάση «Ζαχαροπλαστείο Καρδάση», Άρχιππο (Μάκη) Σακκά, Μεσσηνιακή Καλαμοτεχνική και προς όλους τους Συλλόγους/εθελοντές που συμμετέχουν.