Κυριακή, 01 Νοεμβρίου 2015 08:26

Τελευταίες εκδηλώσεις για το «Φαντάσου την πόλη»

Αριστερά η Καλαματιανή Πόπη Μαλαπάνη με τις δύο συναδέλφους της Ασπασία Μπάνου και Μαριέλλα Κεσσίσογλου Αριστερά η Καλαματιανή Πόπη Μαλαπάνη με τις δύο συναδέλφους της Ασπασία Μπάνου και Μαριέλλα Κεσσίσογλου

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ολοκληρώνεται σήμερα, Κυριακή, η δράση «Φαντάσου την πόλη: Καλαμάτα 2015» που διοργάνωσε με επιτυχία η διεπιστημονική ομάδα ευ-τόπος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει...

10:30 Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ... Λεπτά | μουσικο-εκπαιδευτική παράσταση για παιδιά 5-10 ετών
Επιμέλεια: Passepartout / Ασπασία Μπάνου, Μαριέλλα Κεσσισόγλου, Πόπη Μαλαπάνη
Αμφιθέατρο Φιλαρμονικής
«Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα, μια γλώσσα με την οποία όλοι οι πολιτισμοί μέσα στο χρόνο εκφράζουν κοινά συναισθήματα και σκέψεις. Μέσα από αυτήν την παράσταση τα παιδιά θα βιώσουν τη ζωντανή μουσική όχι απλώς ως διασκέδαση, αλλά και ως δυνατότητα συνομιλίας και θα έρθουν σε επαφή με την διαφορετικότητα».
«Ο γύρος του κόσμου…σε 80 λεπτά», που παρουσιάζει το μουσικό σύνολο Πασπαρτού είναι μια μουσικο-εκπαιδευτική παράσταση για παιδιά 5-10 ετών, που τα φέρνει σε επαφή με διαφορετικά μουσικά ιδιώματα μέσα από μία γεωγραφική περιήγηση. Η ιστορία τριών ταξιδευτών γίνεται η αφορμή για να ακούσουν τα παιδιά έργα για φλάουτο, κλαρινέτο και πιάνο. Η αφήγηση πλαισιώνεται από εικόνες και βίντεο και τα παιδιά εμπλέκονται διαδραστικά στη διαδικασία με φωνητικά-ρυθμικά παιχνίδια. Το μουσικό αυτό ταξίδι κινείται σε χώρες πραγματικές και φανταστικές και σε ένα μεγάλο φάσμα μουσικών ειδών (κλασική, έντεχνη, παραδοσιακή, μουσική κινηματογράφου), με γνωστές και αγαπημένες μελωδίες. Η παράσταση ολοκληρώνεται με μια σύντομη παρουσίαση των συγκεκριμένων οργάνων στα παιδιά.
Το μουσικό σύνολο «Πασπαρτού» αποτελείται από τις Ασπασία Μπάνου (φλάουτο), Μαριέλλα Κεσίσσογλου (κλαρινέτο) και Πόπη Μαλαπάνη (πιάνο). Έχουν σπουδάσει σε ανώτατα ιδρύματα του εξωτερικού. Η αγάπη προς την κλασική μουσική παιδεία, καθώς και μια πολυετής διδακτική εμπειρία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης τις οδήγησε στον σχηματισμό του συνόλου αυτού.

11:00 Επιστροφή | παιχνίδι στην πόλη για μεγάλους
Επιμέλεια: Less is More/Βασιλική Παναγιωτοπούλου
Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου
Η θέαση με μιαν άλλη ματιά του καθημερινού “τόπου” της πόλης, ιδωμένη, μεγεθυμένη μέσα από μια παρελθοντική στιγμή της. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες. Με μια μηχανή στο χέρι και μια παλιά φωτογραφία της πόλης, η κάθε ομάδα αναπαριστά συζητώντας, συμμετέχοντας σωματικά και κατόπιν φωτογραφίζοντας στο σήμερα, την ήδη φωτογραφημένη στιγμή του παρελθόντος. Χώρος, κλίμακα, αναλογίες, περίγραμμα κτιριακών όγκων, σχέσεις, κινήσεις των σωμάτων, συγκροτούν το σύμπαν της δράσης, η οποία ενεργοποιεί σωματικές μνήμες, οπτικές και απτικές σχέσεις, διηγήσεις. Μέσα από την αναπαραστατική προσπάθεια, οξύνεται βιωματικά η χωρική αντιληπτική ικανότητα των συμμετεχόντων. Στη συνέχεια γίνεται ανοιχτή παρουσίαση των συμμετοχών και συζήτηση της δράσης.
{Επέστρεφε, Κ.Π. Καβάφης, Από τα Ποιήματα 1897-1933, Ίκαρος}
Η Βασιλική-Βίκυ Παναγιωτοπούλου, είναι αρχιτέκτων - ερευνήτρια (ΜΑ, σχεδιασμός - χώρος-πολιτισμός), μέλος της συντακτικής επιτροπής της περιοδικής έκδοσης “αρχιτέκτονες”. Η “σκηνή” της πόλης, η συμμετοχή, η αλληλεπίδραση συγκροτούν το πλαίσιο, τη δημιουργική προσέγγιση του οποίου προσελκύει το ενδιαφέρον της. Πρόσφατη διοργάνωση: «Σύγχρονη Ελληνική Αρχιτεκτονική. Κώδικες & Απόλαυση». Ιδρύτρια του Less is More, πλατφόρμα δημιουργικής εξερεύνησης του οικιακού σύμπαντος με φετινή δράση: Art think Home, Βιωματικό Εργαστήρι Αρχιτεκτονικής.