Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016 10:18

Η Μάνη είναι jazz - Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Νίκος Ξανθόπουλος, Κυριάκος Λιαράκος. Φωτο: Στέλιος Πανταζόπουλος Νίκος Ξανθόπουλος, Κυριάκος Λιαράκος. Φωτο: Στέλιος Πανταζόπουλος

Της Μαρίας Νίκα
Η ταινία «It΄s all jazz to me» των Κυριάκου Λιαράκου και Νίκου Ξανθόπουλου άνοιξε την Τετάρτη το βράδυ το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης είναι η Νορβηγία, οπότε η ταινία που αναφέρεται στο Φεστιβάλ Τζαζ το οποίο διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια από Νορβηγούς στην Καρδαμύλη, ήταν ό,τι έπρεπε για την τελετή έναρξης...

Παρά τον άσχημο καιρό, μέχρι να σβήσουν τα φώτα για την προβολή η μεγάλη αίθουσα γέμισε, ενώ τον κόσμο καλωσόρισε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τζίνα Πετροπούλου, η οποία μαζί με την σκηνοθέτιδα συνάδελφό της Κλεώνη Φλέσσα, είναι οι ψυχές της όλης διοργάνωσης. Για 72 αξιόλογες ταινίες που θα προβληθούν, παράλληλες δράσεις και μια εκδήλωση που γίνεται σε πολύ δύσκολες εποχές, χάρη στη θέληση και την αγάπη για το κινηματογραφικό είδος του ντοκιμαντέρ, μίλησε η Τζίνα Πετροπούλου. 

Τζίνα Πετροπούλου

Τη στήριξη Περιφέρειας και Δήμου στο Φεστιβάλ εξέφρασαν η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Νορβηγός προσκεκλημένος Frode Storaas, καθηγητής Οπτικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστημιακό Μουσείο του Μπέργκεν, που έχει σκηνοθετήσει εθνογραφικά ντοκιμαντέρ, είδος στο οποίο επίσης δίνεται έμφαση στο φετινό φεστιβάλ. Για την ταινία τους μίλησαν επίσης ο Κυριάκος Λιαράκος και ο Νίκος Ξανθόπουλος.
Όπως είπαν, αλλά είδαμε και στη συνέχεια, δεν πρόκειται απλώς για καταγραφή αυτών που συμβαίνουν στην Καρδαμύλη την περίοδο της προετοιμασίας του φεστιβάλ τζαζ, αλλά για μια ταινία που μιλά για τη Μάνη, τη μουσική, τις ανθρώπινες σχέσεις Μανιατών - Νορβηγών. Χρειάστηκαν έξι μήνες για να ολοκληρωθεί, ενώ οι δημιουργοί ταξίδεψαν για γυρίσματα και στη Νορβηγία.
Η βραδιά συνεχίστηκε με μουσική τζαζ από τους προσκεκλημένους Νορβηγούς μουσικούς (φωτο) Ann Helen Hjemli (φωνή), Jhonny Lauritzen (σαξόφωνο), Rodrigo Villagra (κοντραμπάσο) και το σύνολο Jazz Steps του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, με τους Μιχάλη Μπαστακό (κιθάρα), Παναγιώτη Τζουμάκη (κιθάρα), Γιάννη Δίσκο (σαξόφωνο), Σωτήρη Παπαδέα (τύμπανα).
Αναλυτικά το πρόγραμμα του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου - Καλαμάτας που συνεχίζεται έως τις 31 Ιανουαρίου, μπορείτε να δείτε στη στήλη της kalamata Journal «Τέχνες - Ψυχαγωγία».