Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016 12:38

Διάλεξη του Τάκη Θεοδωρόπουλου

Ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και δοκιμιογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος είναι ο προσκεκλημένος των Ανοιχτών Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων αυτή την Τετάρτη 13 Απριλίου, στην Καλαμάτα. Ο κ. Θεοδωρόπουλος θα παρουσιάσει το θέμα «Ο πολιτικός λόγος της ψυχής στους Πλατωνικούς Διαλόγους», στο πλαίσιο της ενότητας «Πολιτικός Λόγος», των διαλέξεων που διοργανώνει το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης του Τμήματος Φιλολογίας Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Δήμο. Στις 7.00 το απόγευμα στο αμφιθέατρο της πανεπιστημιακής σχολής...

Βιογραφικό
Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος είναι σύγχρονος Έλληνας συγγραφέας - μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε συγκριτική φιλολογία, θεατρολογία, και ανθρωπολογία του Ελληνορωμαϊκού πολιτισμού στο Παρίσι, την περίοδο 1972-1981. Με την επιστροφή του στη Ελλάδα ασχολήθηκε αρχικά με τη δημοσιογραφία και ήταν ο πρώτος διευθυντής σύνταξης του πολιτιστικού περιοδικού Το τέταρτο, που εξέδιδε ο Μάνος Χατζιδάκις. Από το έτος 1996 εργάζεται στον εκδοτικό χώρο, αρχικά ως μόνιμος συνεργάτης της ημερήσιας εφημερίδας Τα Νέα και στη συνέχεια της εφημερίδας Η Καθημερινή.
Από το συγγραφικό του έργο ξεχωρίζουν ιδιαίτερα το Αδιανόητο τοπίο, Η Πτώση του Νάρκισσου, Η τρέλλα του μεσημεριού, καθώς επίσης και η φιλοσοφική του παρωδία Οι Εφτάψυχες των Αθηνών, που έχουν ήδη μεταφραστεί και εκδοθεί σε πολλές ξένες γλώσσες (βουλγαρική, γαλλική, ολλανδική, ιταλική, σερβική και τουρκική). Επίσης το θεατρικό του έργο Όσοι έχασαν τον ύπνο τους ανεβάστηκε στο θέατρο «Αμόρε» της Αθήνας το 1997 και το 2004 παίχθηκε στη Λευκωσία. Το 2015 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» το έργο του Βερονάλ, ένα αφήγημα, μείγμα μυθοπλασίας και ιστορίας, σχετικά με τον θάνατο ενός δημόσιου προσώπου, του φιλολόγου Ιωάννη Συκουτρή, στην Ελλάδα του 1937.
Το 1999 o Τ. Θεοδωρόπουλος βραβεύτηκε από το ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημά του Η Δύναμη του σκοτεινού Θεού. Το 2004 η Γαλλική Ακαδημία τον τίμησε με το μετάλλιο για την ακτινοβολία της γαλλικής γλώσσας και λογοτεχνίας που θεωρείται ένα από τα μεγάλα βραβεία στον τομέα της γαλλοφωνίας. Τον Μάρτιο 2010 διορίστηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Οκτώβριο του 2011, οπότε και αποχώρησε για προσωπικούς-επαγγελματικούς λόγους.
Το 2012 υπήρξε ένας από τους 32 ανθρώπους του πνεύματος που συνυπέγραψαν το περιβόητο κείμενο ''Τολμήστε'', ένα δείγμα γραφής μερικών διανοούμενων ανθρώπων της χώρας που υποστήριζε την αποδοχή του ελληνικού «μνημονίου».
(Βιογραφικό του Τάκη Θεοδωρόπουλου από την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια el.Wikipedia.org)