Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016 08:42

Αφιέρωμα στον Λόρδο Βύρωνα

«Ο άγνωστος Λόρδος Βύρων» έχει τίτλο η εκδήλωση που διοργανώνεται σήμερα Δευτέρα, στο στέκι πολιτισμού «Μπουκαδούρα», με καλεσμένο ομιλητή τον Γιάννη Σχίζα. Τη συζήτηση θα συντονίσει η φιλόλογος - ιστορικός Παναγιώτα Μουρδουκούτα ενώ κατά τη διάρκειά της θα προβληθεί ολιγόλεπτο σχετικό video. Ώρα: 8.30 μ.μ...

«Ο Τζωρτζ Γκόρντον, Λόρδος Βύρων, έζησε τη μικρή αλλά εξαιρετικά περιεκτική ζωή 36 χρόνων (1788-1824) στο πλαίσιο μιας εποχής που φιλοξένησε ιδεολογικές, οικονομικές και κοινωνικές ανατροπές. Έζησε μια περίοδο ''επιτάχυνσης της ιστορίας'', με μεγάλα ιδεολογικά άλματα αλλά και πισωγυρίσματα, με κύριο χαρακτηριστικό την αμφισβήτηση της ''φεουδαρχικής τάξης πραγμάτων'' και την εμφάνιση ενός νέου Δημοκρατικού Ανθρωπισμού, με ''γενετικά χαρακτηριστικά'' την αρχή της Ισότητας και του Κράτους Δικαίου. Ήταν ευρηματικός ποιητής, φυσιολάτρης, συνδέθηκε με τον ελλαδικό χώρο, με την Αθήνα, με τον πολιτισμό, με τις αρχαιότητες. Ο θάνατός του στο πολιορκημένο Μεσολόγγι προκάλεσε τον θρήνο του μαχόμενου Ελληνισμού και ενέπνευσε μια στροφή του ''Ύμνου στην Ελευθερία'' από τον Διονύσιο Σολωμό».

Ο Γιάννης Σχίζας έχει σπουδάσει νομικά, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες και αγγλική φιλολογία. Συμμετείχε σε επιτροπές και οργανώσεις του αντιπυρηνικού και οικολογικού κινήματος από το 1977, διετέλεσε στέλεχος των ''Οικολόγων-Εναλλακτικών'', μέλος αυτοδιοικητικών κινήσεων και συντελεστής πολλών εκδοτικών εγχειρημάτων. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει δημοσιεύσει επτά βιβλία και έχει συμμετάσχει με κείμενά του σε συλλογικούς τόμους. Είναι συνεργάτης του ''greekarchitects.gr'' και διευθύνει τα blogs ''oikonikipragmatikotita'' και ''oikologein''.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το «Στέκι πολιτισμού Μπουκαδούρα» (Πάρκο Λιμενικού Καλαμάτας) και το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις». Την επιμέλεια έχει έχει ο Σωτήρης Θεοδωρόπουλος.