Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016 18:28

Ο Αύγουστος Κορτώ στην Καλαμάτα

Φωτο: Εκδόσεις Πατάκη

Φωτο: Εκδόσεις Πατάκη

Το νέο του βιβλίο με τίτλο «Νεοελληνική μυθολογία» θα παρουσιάσει την Πέμπτη 21 Απριλίου στην Καλαμάτα ο συγγραφέας και μεταφραστής Αύγουστος Κορτώ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη, στις 8.30 το βράδυ στο βιβλιοπωλείο «Bookmark», πεζόδρομος Αντωνοπούλου 12...

Το βιβλίο
"Καλώς το παλικάρι μου" λέει ο Ουρανός στον Κρόνο που ζύγωνε απ’ την άκρη της παραλίας κρατώντας κάτι περίεργο στο χέρι, κρυμμένο απ’ την αντηλιά.
"Γεια σου, φάδερ" απαντά εκείνος. "Ήρθα να παίξουμε ρακέτες".
"Μπαλάκια δε βλέπω".
"Κι ούτε θα ξαναδείς".
Πόσα ξώγαμα είχε τέλος πάντων ο Δίας; Τι έπινε η Πυθία κι έβγαζε τέτοιους αλλοπρόσαλλους χρησμούς; Ήταν όντως δώδεκα οι άθλοι της Ηρακλάρας ή μήπως ο Ευρυσθέας του ’παιξε μπινιά στο ενενήντα; Κι η κοπελιά η Ειλείθυια ήταν στ’ αλήθεια τόσο στόκος όσο αφήνει να εννοηθεί τ’ όνομά της ή πρόκειται για παρεξήγηση και την κακολογούνε τζάμπα;
Αυτά και άλλα φλέγοντα ερωτήματα έρχεται ν’ απαντήσει η "Νεοελληνική μυθολογία". Παρωδώντας τους μύθους του Ησίοδου με τρόπο παραληρηματικό και σ’ έναν διαρκή διάλογο με την αξεπέραστη Ελληνική Μυθολογία του Τσιφόρου, το βιβλίο αναπλάθει όλες τις αγαπημένες ιστορίες των παιδικών μας χρόνων, φωτίζοντας την ιλαρή πλευρά της συναρπαστικής περιπέτειας που οι αρχαίοι Έλληνες σκαρφίστηκαν για να ερμηνεύσουν τον κόσμο. Γιατί χωρίς τους θεούς, τους ημίθεους και τα ατέλειωτα καμώματά τους, η αλήθεια που γύρευαν και γυρεύουν ακόμα οι φιλόσοφοι ίσως και να ’ναι λίγο βαρετή.

Ο συγγραφέας
Ο Αύγουστος Κορτώ (Πέτρος Χατζόπουλος το πραγματικό του όνομα) γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει διηγήματα, μυθιστορήματα, ποιήματα, νουβέλες, κριτικές και βιβλία για παιδιά.
Μερικά από τα βιβλία του: «Ο άνθρωπος που έτρωγε πολλά» (Πατάκης), «Έρως ανίκατε μάσαν» (Πατάκης), «Η βιογραφία μιας σκύλας» (Διόπτρα), «Αυτογονία» (Ποταμός), «Επειδή είναι η καρδιά μου» (Πατάκης), «Η λύσσα» (Μίνωας), «Οι νεράιδες του Μαν» (Καστανιώτης), «Το βιβλίο της Κατερίνας» (Καστανιώτης), «Ο ταξιτζής των ουρανών» (Οδός Πανός), «Τα ορφανά» (Ποταμός), «Δεκαέξι» (Καστανιώτης), «Ο αφανισμός του Νίκου» (Καστανιώτης), «Αυτοκτονώντας ασύστολα» (Καστανιώτης), «Ο γιος της Τζοκόντα» (Εξάντας), «Ανιμάλ» (Εξάντας), «Ο γλύπτης του δρόμου» (Οδός Πανός), «Στοιχειωμένος» (Εξάντας), «Ραμπαστέν» (Εξάντας).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αφιέρωμα στον Λόρδο Βύρωνα Zugzwang της Ιωάννας Σελαβή »